Het vinden van een geschikte studie kan best lastig zijn. Afhankelijk van het behaalde diploma op de middelbare school kun je kiezen tussen een opleiding op het hbo of het wo. Heb je een vmbo diploma? Kies in dat geval voor een opleiding op het roc! Op deze pagina vind je handige tips, die je helpen bij het maken van een studiekeuze.
Waar op letten bij het vergelijken van studies?
Bij een opleiding kiezen spelen twee factoren een belangrijke rol: hetgeen jou persoonlijk interesseert en de studierichtingen die je een relatief goede baanzekerheid geven. Je wilt voorkomen dat je kort na het afronden van je studie een andere opleiding moet volgen, omdat er geen werk voor je is. Tegelijkertijd wil je geen opleiding volgen waarvan de colleges en vakken je niet interesseren. De kans dat je een dergelijke studie niet afrondt is relatief groot.
Naast het feit dat een studie aan moet sluiten op je interesses en daarnaast een redelijke baanzekerheid moet bieden, is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van het opleidingsinstituut. Vaak kun je dezelfde opleiding bij verschillende hogescholen en universiteiten volgen. Welke van de onderwijsinstellingen bij jou in de buurt komt het beste uit de jaarlijkse onderzoeken?
Studie kiezen hbo
Een studie kiezen op het hbo begint bij het bepalen van een passende studierichting. Kies je voor een opleiding in de richting van cultuur en kunst, ga je voor een opleiding in de richting van medische zorg en gezondheid of juist voor de richting recht en bestuur? Onderstaand vind je een overzicht van de verschillende studierichtingen op het hbo.
Aarde en Milieu | Gedrag en Maatschappij | Kunst en Cultuur | Taal en Communicatie |
Economie en Bedrijf | Gezondheid | Onderwijs en Opvoeding | Techniek |
Exact en Informatica | Interdisciplinair | Recht en Bestuur |
Studie kiezen wo
Net als voor de opleidingen op het hbo, geldt ook voor universitaire opleidingen dat het belangrijk is om eerst een studierichting te kiezen. Een studierichting moet opleidingen bieden die passen bij je interesses. Een studierichting is een brede eerste oriëntatie. Vanuit de gekozen studierichting kun je naar specifieke onderwerpen zoeken tussen de diverse studies.
Aarde en Milieu | Gedrag en Maatschappij | Kunst en Cultuur | Taal en Communicatie |
Economie en Bedrijf | Gezondheid | Onderwijs en Opvoeding | Techniek |
Exact en Informatica | Interdisciplinair | Recht en Bestuur |
Wat voor opleiding past bij mij?
Er zijn verschillende manieren om te achterhalen welke opleiding bij jou past. Ga bijvoorbeeld eens met je ouders en vrienden zitten. Wat voor soort opleiding vinden zij bij je passen? Begin ook nu breed: bepaal eerst de studierichting! Vanuit de studierichting kun je verder inzoomen op studies die binnen deze richting worden aangeboden. Laat je ouders ook eens vertellen over hun eigen professionele loopbaan. Het toont vaak aan, dat je met een opleiding die je nu kiest straks een hele andere kant op kunt gaan. Belangrijk hierbij is dat je bepaalde basisvaardigheden leert. Denk aan presenteren, het uitvoeren van onderzoeken, het doorlopen van projecten in verschillende teams, enzovoorts.
Een alternatief is het uitvoeren van een online test. Op basis van zo’n test zie je welke studierichtingen aansluiten bij je persoonlijke interesses. Het is verstandig om nooit volledig af te gaan op de uitkomst van zo’n test. Bezoek verschillende hogescholen en universiteiten, waar je wordt voorgelicht over de diverse studies en studierichtingen.
Loopbaanbegeleiding of studiekeuzebegeleiding?
Naast de mogelijkheid om zelf op zoek te gaan naar een interessante studie, kun je hier ook een externe partij voor inschakelen. Hierbij maakt men vaak onderscheid tussen loopbaanbegeleiding en studiekeuzebegeleiding. Wanneer je nog moet beginnen aan je opleiding, kan een studiekeuzebegeleider de gewenste hulp bieden. Deze begeleider helpt je voor jezelf inzichtelijk te krijgen wat jou interesseert en welke studies aansluiten op deze interesses. Een loopbaanbegeleider biedt hulp tijdens je professionele loopbaan. Mogelijk wil je op termijn van baan wisselen of bijvoorbeeld een tweede opleiding volgen naast je werk.
Onderstaand vind je een overzicht van studiekeuzebegeleiders in Nederland. Raadpleeg de website van deze partijen eens, om te zien hoe ze jou kunnen helpen.
September Advies
WLO Work and Life
Conny Boersma - Loopbaan -en studiekeuze adviseur
Keuzecoach Heleen Barkema
Schakel studiebegeleiding in
Heb je al een studie gekozen, maar ben je inmiddels toch gaan twijfelen of dit wel de juiste keuze voor je is? In dat geval kun je gaan voor studiebegeleiding. De meeste hogescholen en universiteiten bieden een studieadviseur in. Deze kan je meer vertellen over gerelateerde studies, welke mogelijk beter bij je passen.
Ook voor het maken van deze keuze zijn er externe organisaties die je kunnen helpen. Welke keuze maak jij: doorgaan met je huidige opleiding, of toch voor een alternatief kiezen? Het is raadzaam voor februari voor een alternatief te kiezen. Over het algemeen is dit de goedkoopste optie.
Veelgestelde vragen over studiekeuze
Het vinden van een studie die echt bij je past kan best lastig zijn! Waarop moet je letten bij studies vergelijken? Wat voor opleiding past bij mij? Onderstaand vind je het antwoord op de vragen die ons vaak gesteld worden. Mocht je zelf nog een vraag hebben over je studiekeuze, dan kun je deze in de reacties achterlaten. Wij proberen je vraag op korte termijn te beantwoorden om je verder te helpen.
Waar vind ik een studiekeuzebegeleider in de buurt?
Er zijn in Nederland een groot aantal studiekeuzebegeleiders actief. Op deze website vind je een overzicht van een groot aantal studiekeuzebegeleiders. Kijk eens op hun website voor meer informatie.
Waar moet ik op letten bij het kiezen van een studie?
Een studie moet aansluiten op je persoonlijke interesses en daarbij een redelijke baanzekerheid bieden. Ook kan het prettig zijn, wanneer de studie op een hogeschool of universiteit in de buurt wordt aangeboden.
Waar kan ik studies vergelijken?
Je kunt studies vergelijken door een open dag te bezoeken of door bijvoorbeeld contact op te nemen met studenten die de opleiding al volgen. Ook zou je online een vergelijking kunnen maken.
Hoe weet ik welke opleiding bij mij past?
Praat eens met je ouders of vrienden, om te achterhalen welke opleiding zij bij je vinden passen. Ook kun je een online test uitvoeren, die je meer vertelt over opleidingen die passen bij je interesses.
Waar kan ik studiecoaches vinden?
Studiecoaches zijn door heel Nederland actief. Zowel binnen hogescholen en universiteiten, als ook bij externe organisaties. Op onze website vind je een overzicht van studiecoaches en studiekeuzebegeleiders.
Laatste Reacties