Studiegids » 21 Diner; wat moet er geregeld worden?

21 Diner; wat moet er geregeld worden?

21 diner party

Voor veel studenten is de 21e verjaardag een moment om de balans op te maken. Wat is er in mijn jeugd gebeurd? Hoe sta ik er momenteel voor? Met welke basis ga ik mijn leven als volwassene tegemoet? Een 21 diner organiseer je vaak niet zelf! Dit doe je samen met je ouders en/of vrienden/medestudenten. Niet voor niets, want ouders bieden vaak alle ruimte om de gasten voor het diner te ontvangen. Daar waar een studentenkamer of studio doorgaans te klein is. Waarmee dien je rekening te houden bij het organiseren van een 21 diner? Wie nodig je uit? Welke gerechten serveer je? In dit artikel lees je er meer over! 

Een 21 diner party gaat vaak overigens verder dan een diner alleen. Na het diner vertrekt het gezelschap naar de kroegen die de jarige vroeger vaak bezocht. Dat gezelschap bestaat doorgaans uit een combinatie van oude en nieuwe vrienden. Denk aan vrienden van de basisschool of sportclub, vrienden uit de jaarclub of het dispuut en studievrienden. 

Passend thema kiezen 

Het vinden van een 21 diner thema is niet altijd even gemakkelijk. Alle andere aspecten in de organisatie van de 21 diner party moeten hier immers op worden aangepast. Denk aan de dresscode, de vormgeving van een uitnodiging, het menu en de speeches. Om het zo makkelijk mogelijk te houden, kiezen veel mensen voor een chique 21 diner thema. Chique de Friemel is hierbij een populair thema. Mannelijke gasten gaan in pak, terwijl dames een mooie jurk dragen. Er zijn echter meer 21 diner party thema’s te bedenken. Je kunt ook kiezen voor catchy colours, een dolle disco, travel around the world, enzovoorts. Welke van deze thema’s voor een 21 diner spreekt jou het meeste aan?  

Begin tijdig met het verzamelen van accessoires voor de aankleding van de eetkamer. Dit moet vanzelfsprekend in lijn zijn met het gekozen thema voor het 21 diner. Er zijn verschillende websites waar je deze accessoires kunt bestellen. Wist je dat je een chique servies kunt huren? Vaak kost dit niet meer dan een paar euro per set. Hier lees je meer over het kiezen van een 21 diner thema!

Uitnodigingen regelen 

Aan de ene kant wil je een mix van oude en nieuwe vrienden uitnodigen. Aan de andere kant mag het aantal gasten niet te groot zijn. Je ouders moeten immers de ruimte en capaciteit hebben om voor al deze vrienden te kunnen koken! Bedenk daarom goed wie je een 21 diner uitnodiging stuurt en wie je uitnodigt voor een los feestje. Een 21 diner wordt vaak niet op de verjaardag zelf georganiseerd. Soms kiezen studenten ervoor dit moment enkele weken of zelfs maanden na een verjaardag te plannen. Je wilt er zeker van zijn dat zoveel mogelijk vrienden kunnen komen! Pas op met vakantieperiodes. Hoewel vrienden op dat moment vrij zijn, is de kans erg groot dat ze een vakantie hebben geboekt. Verstandiger is het daarom om 21 diners op een vrijdag- of zaterdagavond te organiseren. 

Voorheen was het gebruikelijk dat bij een 21 diner van een man enkel mannelijke vrienden werden uitgenodigd. Andersom kwamen bij het feest van een dame enkel vrouwelijke gasten. Tegenwoordig houdt men zich steeds minder strikt aan deze traditie. Verstuur de uitnodiging voor een 21 diner per post in plaats van elektronisch. Het past bij het chique etiquette rond een 21 diner party. Hier lees je meer over het bedenken van een leuke 21 diner uitnodiging.

Het menu samenstellen 

Een volgende stap is het samenstellen van het 21 diner menu. Vaak bestaat het diner uit verschillende gangen, gecombineerd met een goed glas wijn. De kunst bij het samenstellen van een 21 diner menu is het combineren van verschillende goedkopere ingrediënten tot luxe gerechten. Je wilt voorkomen dat het diner te duur wordt! Daarbij kost ook de drank, vaak witte en rode wijn, relatief veel. Op internet is veel inspiratie te vinden voor het samenstellen van een passend menu. Het is verstandig om je ouders te laten helpen bij het bepalen van de gerechten. Zij moeten er immers zeker van zijn dat ze deze gerechten in een korte tijd kunnen bereiden. Zoals al eerder werd aangehaald, is het belangrijk dat de gerechten aansluiten bij het 21 diner thema. Kies je voor gerechten van over de hele wereld bij een thema als travel around the world? Ga je voor kleine delicatessen bij een chique de friemel-thema? Hier lees je meer over het samenstellen van een fantastisch 21 diner menu!

Speech, speech, speech! 

Belangrijk onderdeel bij een 21 diner party is de speech die door verschillende vrienden(groepen) wordt gegeven. In deze 21 diner speeches blikt men terug op de afgelopen jaren. Hoe hebben ze jou leren kennen? Op welke manier typeren vrienden je? Welke spannende verhalen zijn altijd geheim gebleven voor je ouders? Naast de speeches van vrienden, geven ook ouders vaak een speech. Waar de 21 diner speech van vrienden vaak een roast is, gaan ouders in op je jeugd. Het gaat daarbij a; sneller om een mooi verhaal met dierbare herinneringen, dan om een opsomming van gênante momenten! De combinatie van beide soorten speeches maakt dat de 21 diner party een geslaagd feest wordt. 

In plaats van een 21 diner speech zou je als vriendengroep ook een lied kunnen schrijven. Het is makkelijker om samen een lied te zingen, dan om een speech te geven met z’n allen. Vriendengroepen vinden het soms minder leuk, wanneer niet iedereen aan het woord komt bij de speech. Hier lees je alles over het voorbereiden van een 21 diner speech!

Het cadeau 

Als gast van een 21 diner party wil je een passend cadeau meenemen! Andersom wil je als jarige wellicht een aantal tips geven. Binnen een vriendengroep wordt het budget van de verschillende gasten vaak samengevoegd, om zo tot een groter cadeau te komen. Het kan erg leuk zijn om een cadeau te combineren met een persoonlijk presentje. Denk bijvoorbeeld aan een fotoboek, waarin jullie de mooiste herinneringen uit de afgelopen jaren combineren. Plaats bij iedere foto een korte tekst, zodat de jarige later nog precies weet op welk moment een foto genomen is! Vergelijkbaar met een fotoboek is een vriendenboek, waarin jullie allemaal een verhaal schrijven. Hoe heb jij de jarige leren kennen? Wat is je mooiste herinnering aan de jarige? Dat maken vaak de meest dierbare 21 diner cadeaus. Lees hier alles over de mogelijke 21 diner cadeaus!

Aan de slag met je 21 diner party 

De belangrijkste facetten voor de organisatie van een 21 diner party zijn reeds beschreven. Er zijn echter verschillende andere factoren om op te letten. Hoe kleed je de tafel aan tijdens het diner? Welk welkomstdrankje schenk je? Hoe verdeel je de gasten rond de tafel? Laat je vrienden bijvoorbeeld naast elkaar zitten, of maak je een mix van oude en nieuwe vrienden? Welke muziek zet je aan op de achtergrond? Op deze website komen de verschillende onderdelen van een 21 diner party organiseren aan bod. Het helpt je dit gestructureerd aan te pakken!

Heb je nog vragen of tips voor anderen? Laat het hieronder weten in de reacties!

21 Diner zelf organiseren? Kijk eens bij deze partijen!

Ga jij zelf een 21 diner organiseren, dan wil je natuurlijk weten bij welke partijen je terecht kunt voor het drukwerk, de decoratie en aankleding, het diner en de organisatie, of wellicht het prachtige cadeau! Hieronder vind je een aantal van onze partners, bij wie je prima terecht kunt in jouw omgeving;

Diner & Organisatie: Landelijk

Diner & Organisatie: Utrecht e.o.

Diner & Organisatie: Overige

Decoratie & Aankleding

21 Diner Cadeau’s

Veelgestelde vragen over het 21 diner

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over het 21 diner. Zit je zelf nog met vragen, stel ze dan gerust in de reacties!

Wat is een 21 diner?

Het uit Amerika afkomstige 21 diner is vrij simpel: je ontvangt in het huis van je ouders je vrienden van zowel vroeger als nu. En je ouders doen al het werk voor je, denk aan bediening, koken etc. Klinkt goed toch?

Wat is een leuke activiteit tijdens 21 diner?

De term ’21 diner’ zegt het al, het gaat om het koken. Maar natuurlijk is het ook leuk om er nog een spelletje bij te doen. Denk hierbij goed na wie je uitnodigt en wat de gasten leuk zouden kunnen vinden!

Zelf koken of laten koken tijdens 21 diner?

Officieel horen de ouders te koken en te cateren, echter zien we in Nederland dat steeds vaker er een cateringbedrijf wordt ingehuurd. Vraag je ouders wat zij willen en overleg met hen!

Hoeveel mensen op een 21 diner?

Dit is uiteraard afhankelijk van het aantal vriend en je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Maar normaliter gaat men uit van groepen rond de 15 tot 20 personen.

Hoe duur is een 21 diner?

Ook dit kun je zo gek maken als je wil, overleg dit daarom goed met je ouders. Het kan voor een laag budget namelijk net zo leuk zijn als voor een hoog budget. Des te meer jullie zelf doen, des te lager de kosten!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 5 januari 2022 om 09:40.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud