Inhoudsopgave

Studiegids » hbo » hbo opleidingen » Deeltijd hbo-opleidingen

Deeltijd hbo-opleidingen

Als je kiest voor een deeltijd opleiding op hbo-niveau kun je daarnaast (fulltime) werken of er zijn voor je gezin. Je gaat dan één dag (of een aantal avonden per week) naar de hogeschool of je volgt colleges online. Je baan hoeft niet aan te sluiten op de door jou gekozen opleiding. Als je werk wel raakvlakken heeft met je studie is dat alleen maar voordelig. Een deeltijd hbo-opleiding duurt meestal 3 of 4 jaar. Ook worden er veel deeltijd hbo-opleidingen aangeboden als thuisstudie. Colleges of vaklessen (al dan niet online) worden over het algemeen buiten reguliere werktijden om gevolgd. Het volgen van een deeltijd opleiding neemt gemiddeld 20 tot 25 uur per week in beslag. 

Na het behalen van een deeltijd hbo-opleiding heb je een volwaardig bachelordiploma op zak. De manier van studeren heeft geen negatieve invloed op de kwaliteit van je opleiding. De lesstof van voltijd, deeltijd en duale opleidingen zijn hetzelfde. Deeltijd studies worden in een korter tijdsbestek gedoceerd. Bovendien zul je de lesstof in een kortere tijd tot je moeten nemen als je naast je studie (fulltime) werkt. Daarom doen sommige studenten meer dan vier jaar over een deeltijd hbo-opleiding. Als de werkdruk te hoog is en je wilt toch profiteren van deze manier van studeren, kun je ervoor kiezen om verlenging aan te vragen. Dit gebeurt vrij regelmatig. 

Als je een deeltijd hbo-opleiding volgt heb je geen recht op studiefinanciering. Wel kun je onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming aanvragen. Kies je voor een erkende deeltijd hbo-opleiding en ben je jonger dan 56 jaar? Dan kun relatief voordelig geld lenen van de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Als je geld leent van deze instantie mag je rekenen op een langdurige afbetalingstermijn. Je kunt jaarlijks een bedrag lenen ter hoogte van je collegegeld of lesgeld. Ook kan het zijn dat je werkgever ervoor kiest om je studie te bekostigen als jouw leertraject het bedrijf ten goede komt. 

Overzicht hbo deeltijd opleidingen

Het kiezen van de juiste opleiding kan ingewikkeld zijn. Wij hebben een uitgebreid overzicht van deeltijd hbo-opleidingen gemaakt om jouw keuze te vergemakkelijken. We wensen je veel succes tijdens je keuzeproces.

Vraag informatie aan!
Hogeschool Inholland
NHL Stenden
NHL Stenden
Hanzehogeschool Groningen
NHL Stenden
NHL Stenden
Fontys Hogeschool
HZ University of Applied Sciences
Hogeschool van Amsterdam
Hogeschool NCOI
Hanzehogeschool Groningen
HZ University of Applied Sciences
HZ University of Applied Sciences
Hogeschool Viaa
Windesheim

Veelgestelde Vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen rondom deeltijd hbo-opleidingen. Zit je zelf nog met vragen, laat dan een reactie achter onderaan deze pagina!

Kun je ook deeltijd studeren aan een hogeschool?

Ja, de meeste hogescholen bieden opleidingen aan die je niet alleen voltijd, maar ook deeltijd kan volgen.

Zijn er ook deeltijd hbo-opleidingen?

Ja, er zijn veel hbo-opleidingen die je als deeltijd studie kunt volgen. Bekijk hierboven ons complete overzicht en vind jouw geschikte opleiding!

Bij welke hogescholen kun je deeltijd opleidingen volgen?

Op deze pagina vind je een compleet overzicht van Nederlandse hogescholen die deeltijd opleidingen aanbieden en daarbij wat de mogelijkheden, kosten en toelatingseisen zijn!

Waar vind ik een overzicht van alle deeltijd hbo-opleidingen?

Op deze pagina vind je een compleet overzicht van Nederlandse hogescholen die deeltijd opleidingen aanbieden. Ook vind je geaccrediteerde deeltijd hbo-opleidingen die als thuisstudie worden aangeboden.

Kan ik naast een deeltijd hbo-opleiding ook werken?

Ja, deeltijd opleidingen zijn speciaal samengesteld voor mensen die (fulltime) werken. Je bent gemiddeld 20 tot 25 uur bezig met studeren en (online) colleges worden gegeven tijdens weekenden en avonduren.

1 Reactie

Klik hier om te reageren


  • Er is geen deeltijd HBO opleiding toegepaste biologie. Die staat wel in jullie lijst. Misschien als thuisstudie maar niet op Aeres Hogeschool

Deze pagina is het laatst bewerkt op 16 juli 2023 om 11:58.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud