Inhoudsopgave

Studiegids

Wetenschappelijk Onderwijs

Het wetenschappelijk onderwijs, oftewel het wo, staat in het teken van ontdekken van het nieuwe. Heb jij een juiste vooropleiding, denk aan een vwo-diploma of een hbo-propedeuse, dan kun je kiezen om aan een hbo-studie te beginnen of een wo-studie. Ga je voor een wo-opleiding, dan zul je naar een universiteit gaan en is de opleiding gericht op theorie en eigen onderzoek. Zo duik je bijvoorbeeld dieper in op bepaalde onderwerpen, om daar nog meer van te weten te komen. Zo zul je zelfstandig moeten leren werken en veel bezig zijn met zelfstudie. Les krijg je in de vorm van colleges, zowel hoorcolleges als colleges in het practicumlokaal.

Op Studiegids.nl helpen wij jou graag bij het maken van de juiste keuze omtrent school, universiteit, opleiding en eventueel studentenstad. Kijk dus snel verder welke mogelijkheden er allemaal zijn en maak die keuze voor jouw educatieve vooruitgang!

Bekijk de universiteiten of wo opleidingen

Wil je graag alle wo opleidingen of universiteiten zien, klik dan hieronder op jouw keuze om meer informatie hierover te vinden.

Wo Opleidingen

Opleidingen

Wo Thuisstudies

Thuisstudies

Wo Universiteiten

Universiteiten

Wo opleidingen

Als je klaar bent met het voortgezet onderwijs, kun je kiezen uit mbo, hbo of wo. Echter alleen als je een hbo-propedeuse, vwo-diploma of het toelatingsexamen hebt gehaald kun je de keuze maken voor een wo-studie aan een universiteit. Ben je ouder dan 18, dan kun je je ook nog inschrijven bij de Open Universiteit. Naast het behalen van je hbo-propedeuse of je vwo-diploma, kan het zijn dat er nog aanvullende eisen worden gevraagd bij een verscheidenheid aan wo-opleidingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het vakkenpakket van jouw vwo-diploma.

Een wo- of universitaire studie duurt in de meeste gevallen 5 jaar. In het eerste jaar werk je aan je propedeuse jaar. Samen met de volgende 2 jaar noemen we dit de bacheloropleiding. Slaag je erin om dit naar toebehoren te volgen, dan krijg je als student jouw bachelordiploma. In de meeste gevallen ga je daarna door voor een 2-jarige studie, genaamd de masteropleiding.

Studiepunten wetenschappelijk onderwijs

En alsof bovenstaande nog niet ingewikkeld genoeg is, zul je ook nog per jaar 60 studiepunten moeten behalen, om zodoende het jaar te halen. Elk studiepunt staat voor 28 uur aan studielast ofwel studiebelasting. Wil je weten hoeveel studiepunten een bepaald vak inhoudt, kun je kijken naar het ECTS achter het vak. Een deel van de studielast wordt besteed aan (hoor)colleges en het uitvoeren van practica. Daarnaast krijg je ook een gedeelte door zelfstudie. Per universiteit, opleiding en vak kan dit verschillen.

Heb jij al grotendeels in gedachte welke studie jij graag wil volgen? Gebruik dan de zoekfunctie rechts en vind de juiste opleiding!

Wo studierichtingen

Ook binnen het wetenschappelijk onderwijs zijn de opleidingen verdeeld over een 11-tal studierichtingen. Kies de richting die jij graag op zou willen en bekijk welke opleidingen hier allemaal onder vallen.

Wo universiteiten

In Nederland vind je een totaal van 14 universiteiten, verspreid van noord tot zuid. Ben jij op zoek naar een specifieke universiteit, die het opleidingsaanbod heeft wat jij graag zou willen volgen? Gebruik dan onderstaande zoekfunctie.

Faculteit Militaire Wetenschappen

Faculteit Militaire Wetenschappen, vestiging Breda
De Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW), onderdeel van de NLDA verzorgt het militair-wetenschappelijke deel van de officiersopleidingen. De universitaire bacheloropleidingen Krijgswetenschappen, Militaire Bedrijfswetenschappen en Militaire Systemen & Technologie zijn vanaf 1 september 2011 geaccrediteerd. Daarmee zijn het civiel erkende bacheloropleidingen. Naast deze bacheloropleidingen biedt de FMW de Engelstalige masteropleiding Military Strategic Studies. Afgestudeerden van de master krijgen de wetenschappelijke titel Master of Arts. De academie telt 350 militairen en burgers in de vaste staf en ongeveer 900 studenten en (internationale) cursisten. De studenten van het NLDA heten ook wel cadetten (landmacht, luchtmacht en marechaussee) en adelborsten (marine). De adelborsten volgen hun opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. De cadetten doen dat aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda.

Faculteit Militaire Wetenschappen

Faculteit Militaire Wetenschappen, vestiging Den Helder

De Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW), onderdeel van de NLDA verzorgt het militair-wetenschappelijke deel van de officiersopleidingen.

De universitaire bacheloropleidingen Krijgswetenschappen, Militaire Bedrijfswetenschappen en Militaire Systemen & Technologie zijn vanaf 1 september 2011 geaccrediteerd. Daarmee zijn het civiel erkende bacheloropleidingen. Naast deze bacheloropleidingen biedt de FMW de Engelstalige masteropleiding Military Strategic Studies. Afgestudeerden van de master krijgen de wetenschappelijke titel Master of Arts.

De academie telt 350 militairen en burgers in de vaste staf en ongeveer 900 studenten en (internationale) cursisten. De studenten van het NLDA heten ook wel cadetten (landmacht, luchtmacht en marechaussee) en adelborsten (marine). De adelborsten volgen hun opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. De cadetten doen dat aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda.

Universiteiten per stad

Lijkt het jou leuk om in een (andere) stad te gaan studeren aan de universiteit? Kijk dan eens bij de volgende steden, want in elk van deze steden is een universiteit gevestigd.

Amsterdam Den Haag Leeuwarden Rotterdam
Breda Eindhoven Leiden Tilburg
Delft Enschede Maastricht Utrecht
Den Bosch Groningen Nijmegen Zwolle

Wo Thuisstudies

Wil jij liever leren vanuit je eigen omgeving? Dan kun je er ook nog voor kiezen om een thuisstudie te gaan volgen. Wij hebben het complete aanbod van wo thuisstudies voor je op een rij gezet!

Veelgestelde vragen over het wetenschappelijk onderwijs (wo)

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over het wetenschappelijk onderwijs oftewel het WO. Zit jij zelf nog met vragen en staan ze hier niet tussen, stel ze dan onderaan de pagina in de reacties!

Wat is het wetenschappelijk onderwijs?

Wetenschappelijk Onderwijs, oftewel het wo, is het onderwijs dat wordt gevolgd op universitaire onderwijsinstellingen.

Hoeveel studiepunten moet je op het wo behalen?

Op het wetenschappelijk onderwijs zul je 60 studiepunten per jaar moeten behalen. Kijk voor meer informatie over studiepunten bij de wo-opleiding naar keuze!

Welke wo-studierichtingen zijn er?

Wil je een wo-opleiding volgen, dan zul je een keuze moeten maken uit één van deze studierichtingen: Aarde en Milieu, Economie en Bedrijf, Exact en Informatica, Gedrag en Maatschappij, Gezondheid, Interdisciplinair, Kunst en Cultuur, Onderwijs en Opvoeding, Recht en Bestuur, Taal en Communicatie of Techniek.

Waar vind ik een overzicht aan wo-mogelijkheden?

Op deze pagina op Studiegids.nl vind je een compleet overzicht van wo-opleidingen, universiteiten, studierichtingen en meer! Kijk snel en maak jouw keuze voor een wo-studie!

Waar staat wo voor?

De afkorting ‘wo’ staat binnen het onderwijs voor Wetenschappelijk Onderwijs!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 13 juli 2023 om 20:27.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud