Studiegids

Wetenschappelijk Onderwijs

Het wetenschappelijk onderwijs, oftewel het wo, staat in het teken van ontdekken van het nieuwe. Heb jij een juiste vooropleiding, denk aan een vwo-diploma of een hbo-propedeuse, dan kun je kiezen om aan een hbo-studie te beginnen of een wo-studie. Ga je voor een wo-opleiding, dan zul je naar een universiteit gaan en is de opleiding gericht op theorie en eigen onderzoek. Zo duik je bijvoorbeeld dieper in op bepaalde onderwerpen, om daar nog meer van te weten te komen. Zo zul je zelfstandig moeten leren werken en veel bezig zijn met zelfstudie. Les krijg je in de vorm van colleges, zowel hoorcolleges als colleges in het practicumlokaal.

Op Studiegids.nl helpen wij jou graag bij het maken van de juiste keuze omtrent school, universiteit, opleiding en eventueel studentenstad. Kijk dus snel verder welke mogelijkheden er allemaal zijn en maak die keuze voor jouw educatieve vooruitgang!

Bekijk de universiteiten of wo opleidingen

Wil je graag alle wo opleidingen of universiteiten zien, klik dan hieronder op jouw keuze om meer informatie hierover te vinden.

Wo Opleidingen

Opleidingen

Wo Universiteiten

Universiteiten

Wo opleidingen

Als je klaar bent met het voortgezet onderwijs, kun je kiezen uit mbo, hbo of wo. Echter alleen als je een hbo-propedeuse, vwo-diploma of het toelatingsexamen hebt gehaald kun je de keuze maken voor een wo-studie aan een universiteit. Ben je ouder dan 18, dan kun je je ook nog inschrijven bij de Open Universiteit. Naast het behalen van je hbo-propedeuse of je vwo-diploma, kan het zijn dat er nog aanvullende eisen worden gevraagd bij een verscheidenheid aan wo-opleidingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het vakkenpakket van jouw vwo-diploma.

Een wo- of universitaire studie duurt in de meeste gevallen 5 jaar. In het eerste jaar werk je aan je propedeuse jaar. Samen met de volgende 2 jaar noemen we dit de bacheloropleiding. Slaag je erin om dit naar toebehoren te volgen, dan krijg je als student jouw bachelordiploma. In de meeste gevallen ga je daarna door voor een 2-jarige studie, genaamd de masteropleiding.

Studiepunten wetenschappelijk onderwijs

En alsof bovenstaande nog niet ingewikkeld genoeg is, zul je ook nog per jaar 60 studiepunten moeten behalen, om zodoende het jaar te halen. Elk studiepunt staat voor 28 uur aan studielast ofwel studiebelasting. Wil je weten hoeveel studiepunten een bepaald vak inhoudt, kun je kijken naar het ECTS achter het vak. Een deel van de studielast wordt besteed aan (hoor)colleges en het uitvoeren van practica. Daarnaast krijg je ook een gedeelte door zelfstudie. Per universiteit, opleiding en vak kan dit verschillen.

Heb jij al grotendeels in gedachte welke studie jij graag wil volgen? Gebruik dan de zoekfunctie rechts en vind de juiste opleiding!

Wo studierichtingen

Ook binnen het wetenschappelijk onderwijs zijn de opleidingen verdeeld over een 11-tal studierichtingen. Kies de richting die jij graag op zou willen en bekijk welke opleidingen hier allemaal onder vallen.

Wo universiteiten

In Nederland vind je een totaal van 14 universiteiten, verspreid van noord tot zuid. Ben jij op zoek naar een specifieke universiteit, die het opleidingsaanbod heeft wat jij graag zou willen volgen? Gebruik dan onderstaande zoekfunctie.

Nyenrode Business Universiteit

Nyenrode Business Universiteit in Breukelen

Universiteit |

Het instituut is gevestigd op een stijlvol dertiende-eeuws landgoed in BreukelenNyenrode Business Universiteit werkt aan een duurzame toekomst door studenten en deelnemers te stimuleren zich te ontwikkelen tot verantwoordelijke leiders.

Transnationale Universiteit Limburg

Transnationale Universiteit Limburg in Maastricht

Universiteit | 2 Opleidingen | 327 Studenten |
Universiteit Twente locatie Leeuwarden

Universiteit Twente locatie Leeuwarden

Universiteit | 41 Studenten |

Op de campus zijn zo'n 100 (student)bedrijven gevestigd. Daarnaast heeft University of Twente al meer dan 800 succesvolle spin-off bedrijven voortgebracht! Kennispark Twente stimuleert en faciliteert startende ondernemers. Op onze prachtige, groene campus gebeurt echter veel meer.

TIAS School for Business and Society locatie Utrecht

TIAS School for Business and Society locatie Utrecht

Universiteit |

Bij TIAS School for Business and Society doceren we vanuit de gedachte dat inzichten van vandaag niet de oplossingen van morgen zijn. Daarom leggen we, naast het overbrengen van kennis en vaardigheden, de nadruk vooral op het stimuleren van een kritische, nieuwsgierige benadering.

Universiteit Twente

Universiteit Twente in Enschede

Universiteit | 10666 Studenten |

Op de campus zijn zo'n 100 (student)bedrijven gevestigd. Daarnaast heeft University of Twente al meer dan 800 succesvolle spin-off bedrijven voortgebracht! Kennispark Twente stimuleert en faciliteert startende ondernemers. Op onze prachtige, groene campus gebeurt echter veel meer.

Pagina 1 van 10
1 2 3 10

Universiteiten per stad

Lijkt het jou leuk om in een (andere) stad te gaan studeren aan de universiteit? Kijk dan eens bij de volgende steden, want in elk van deze steden is een universiteit gevestigd.

Amsterdam Den Haag Leeuwarden Rotterdam
Breda Eindhoven Leiden Tilburg
Delft Enschede Maastricht Utrecht
Den Bosch Groningen Nijmegen Zwolle

Wo Thuisstudies

Wil jij liever leren vanuit je eigen omgeving? Dan kun je er ook nog voor kiezen om een thuisstudie te gaan volgen. Wij hebben het complete aanbod van wo thuisstudies voor je op een rij gezet!

Wo Universiteiten Zoeken

Deze pagina is het laatst bewerkt op 4 februari 2021 om 16:40.

Bronnen: geen

Skip to content