Studiegids » Beroepsopleidingen

Beroepsopleidingen

Het beroepsonderwijs is een vorm van onderwijs ontwikkelend ter voorbereiding op het uitoefenen van een bepaald beroep. Beroepsopleidingen zijn er in alle soorten en maten. Er bestaan ook beroepscursussen die een weg vormen naar een eventuele nieuwe carrière. Ook worden beroepscursussen gevolgd met als doel vakverdieping op te doen. Op deze pagina lees je alles over het beroepsonderwijs en de verschillende niveaus in beroepsopleidingen. Daarnaast vind je hier een compleet overzicht van beroepsopleidingen op verschillende niveaus.

Wat is beroepsonderwijs?

Het beroepsonderwijs is een theoretische en/of praktische onderwijsvorm, samengesteld om je voor te bereiden op het uitoefenen van een specifiek beroep. Meestal is aan de opleiding een werkstage gekoppeld.

Voorbereidend beroepsonderwijs 

Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs – ofwel het vmbo – duurt 4 jaar en kent 4 leerwegen. De theoretische leerweg (vmbo-t), de gemengde leerweg (vmbo-g), de kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo kader) en de basisberoepsgerichte leerweg (vmbo basis). 

Soms kunnen leerlingen ervoor kiezen na het vmbo door te stromen naar de havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs). Het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) is bedoeld om leerlingen voor te bereiden op het wetenschappelijk onderwijs (wo). Wo-opleidingen vallen niet onder beroepsopleidingen.

Middelbaar beroepsonderwijs 

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) leidt mensen op voor een specifiek beroep. Alle mbo-opleidingen worden in twee vormen gegeven: de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en de beroepsopleidende leerweg (bol). Tijdens een bbl-opleiding werk je (minimaal 24 uur per week) bij een bedrijf. Eén dag per week ga je naar school. Kies je voor een bol-opleiding, dan ga je vier of vijf dagen per week naar school. 

Eén of meerdere gedeeltes van de opleiding is bestemd om werkervaring op te doen in de vorm van een werkstage. Ook is het mogelijk om een thuisstudie op mbo-niveau te volgen. Dit is een populaire manier van studeren waarbij je zelf bepaald waar en wanneer je leert.

Mbo-opleidingen worden gegeven op vier verschillende niveaus. Niveau 1, niveau 2, niveau 3 en niveau 4. Niveau 1 richt zich op je assisterende kwaliteiten. Na het slagen van je opleiding kun je aan de slag als assistent. Niveau 2 leidt je op tot medewerker ofwel (basis)beroepsbeoefenaar. Niveau 3 leidt je op tot zelfstandig medewerker en niveau 4 tot middenkaderfunctionaris of gespecialiseerd beroepsbeoefenaar. Ook geeft het behalen van een niveau 4 diploma toegang tot het hoger beroepsonderwijs (hbo). Je kunt er ook voor kiezen om eerst je Associate Degree te halen. 

Associate Degree 

Een Associate Degree is een tweejarige opleiding met een praktijkgerichte opzet. Daarom valt een Associate Degree-opleiding ook onder het beroepsonderwijs. Het is een internationaal erkend en is geaccrediteerde (wettelijke) graad. Deze opleidingsvorm is ontstaan om het gat tussen het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger beroepsonderwijs te dichten.

De totale studielast is 120 studiepunten (één studiepunt staat gelijk aan ongeveer 28 studie-uren). Tijdens je Associate Degree-opleiding word je opgeleid tot een specifiek beroep. Met een Associate Degree diploma op zak kun je deelnemen aan de arbeidsmarkt. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding. Tijdens je Associate Degree-opleiding heb je bepaalde vrijstellingen opgebouwd die je kunt meenemen naar je hbo-opleiding. 

Hoger beroepsonderwijs

Je kunt dus deelnemen aan het hoger beroepsonderwijs als je in het bezit bent van een mbo-4 diploma of een Associate Degree diploma. Ook met een havo of vwo diploma mag je een hbo-leertraject starten. Evenals het middelbaar beroepsonderwijs is het hoger beroepsonderwijs bedoeld om je voor te bereiden op het uitoefenen van een specifiek beroep. 

Je kunt een hbo-opleiding volgen aan één van de fysieke hogescholen, Nederland telt er 36. Naast de klassikale opleidingen, zijn er ook hbo thuisstudies te volgen. In totaal worden er meer dan 1900 verschillende hbo-opleidingen aangeboden. Je kunt een hbo-opleiding op verschillende manier volgen:

Hbo voltijd

Kies je voor een ‘voltijd’ hbo-opleiding dan volg je gewoonlijk elke doordeweekse dag lessen, loop je stages en doe je aan zelfstudie. Gemiddeld besteed je zo’n 40 uur per week aan je studie en je hebt recht op studiefinanciering. De voltijd vorm is vergelijkbaar met de ‘bol’ opleidingen van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

Hbo deeltijd

Wanneer je een ‘deeltijd’ hbo-studie volgt krijg je alleen ’s avonds of in het weekend les. Je combineert je opleiding gewoonlijk met een baan. Qua vakgebied hoeft je werk niet aan te sluiten op je studie. Als je een deeltijd hbo-opleiding volgt heb je geen recht op studiefinanciering. Wel kan het zijn dat je werkgever ervoor kiest om je studie te bekostigen als jouw leertraject het bedrijf ten goede komt. 

Hbo duaal 

Bij een ‘duale’ hbo-opleiding vullen je werk en je studie elkaar aan. Er worden ongeveer 550 duale hbo-opleidingen aangeboden in Nederland. Je ontvangt salaris voor de dagen wanneer je werkt en voor de periode dat je studeert ontvang je studiefinanciering. Na het afronden van je opleiding heb een volwaardig hbo-diploma en heb je veel werkervaring opgedaan in je vakgebied.

Bachelor

Tijdens een hbo bachelor-opleiding leer je vaardigheden te ontwikkelen die je kunt inzetten op de arbeidsmarkt. Een bacheloropleiding aan het hoger beroepsonderwijs duurt gewoonlijk 4 jaar. Na het succesvol afronden van een bacheloropleiding heb je de graad ‘Bachelor’ behaald. Je kunt nu doorstromen naar een masterprogramma aan één van de universiteiten. Opleidingen aan de Nederlandse universiteiten vallen niet onder het beroepsonderwijs, men noemt deze onderwijsvorm het ‘Wetenschappelijk Onderwijs’.

Beroepscursussen

Er bestaan ook beroepscursussen. Je kunt een beroepscursus volgen om je vaardigheden te verbreden, dit zal goed staan op je cv. Je kunt ook een beroepscursus volgen om te kijken of een specifiek beroep bij je past. Voor bijna elk beroep is er een beroepscursus te vinden. Meestal worden beroepscursussen aangeboden als thuisstudie

Heb je al een baan en wil je vakverdieping opdoen? Dan is het volgen van een beroepscursus aan te raden. De meeste werkgevers zullen deze keuze toejuichen.  Ook kan een werkgever ervoor kiezen om je gekozen beroepscursus (deels) te bekostigen als het volgen van de cursus bevorderlijk is voor het bedrijf. Bovendien zijn de meeste werknemers voorstanders van zo hoog mogelijk opgeleid personeel. Je kunt eens overleggen wat de mogelijkheden zijn binnen het bedrijf waar je werkt.

Overzicht beroepsopleidingen

Omdat er een scala aan beroepsopleidingen is, hebben wij een compleet overzicht gecreëerd. Het overzicht toont een diversiteit aan beroepsopleidingen van verschillende niveaus. 

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen omtrent het onderwerp beroepsopleidingen. Heb je zelf een vraag? Laat dan een bericht achter onder dit artikel.

Wat is een beroepsopleiding?

Een beroepsopleiding leidt mensen op om een specifiek beroep te kunnen uitvoeren. Meestal zijn beroepsopleidingen deels theorie, deels praktijk en is er een werkstage aan gekoppeld.

Waar vind ik een overzicht van beroepsopleidingen?

Op deze pagina vind je een uitgebreid overzicht van beroepsopleidingen.

Wat is beroepsonderwijs?

Het beroepsonderwijs is een theoretische en/of praktische onderwijsvorm waar meestal een stage aan is gekoppeld. Het beroepsonderwijs is bedoeld om je voor te bereiden op het uitoefenen van een specifiek vak.

Op welke niveaus kun je beroepsonderwijs volgen?

Het beroepsonderwijs bestaat uit het middelbaar beroepsonderwijs (niveau 1, 2, 3 of 4) en het hoger beroepsonderwijs (bachelor-niveau). Een niveau wat minder bekend is, is het Associate Degree-niveau. Associate Degree-opleidingen vallen ook onder het beroepsonderwijs. Het fungeert als schakel tussen het mbo en het hbo.

Zijn er ook beroepscursussen?

Ja, er worden ook beroepscursussen aangeboden. Beroepscursussen zijn meestal korter dan mbo- en hbo-opleidingen. Meestal zijn beroepscursussen thuisopleidingen. Je beschikt dan over de vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer je studeert.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 juni 2024 om 16:57.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud