Studiegids » Opleidingsinstituten

Opleidingsinstituten

Een instituut is een organisatie met een maatschappelijk, cultureel, economisch of politiek doel. Een opleidingsinstituut is een organisatie die onderwijs aanbiedt. Nederland kent vele opleidingsinstituten. Zowel fysieke opleidingsinstituten als online aanbieders. Op deze pagina kun je alles lezen over Nederlandse opleidingsinstituten.

Wat is een opleidingsinstituut?

Opleidingsinstituten zijn organisaties waar mensen onderwijs volgen. Denk hierbij aan basisscholen en middelbare scholen. Ook het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is een verzameling aan reguliere en particuliere opleidingsinstituten. Voorbeelden van hogere Nederlandse opleidingsinstituten zijn aanbieders van het hoger beroepsonderwijs (hbo) en particuliere/openbare universiteiten (wo). Deze opleidingsinstituten staan hoog in de hiërarchie van de Nederlandse educatie.

Opleidingsinstituten bieden een verscheidenheid aan fysieke leeromgevingen en leerruimtes. Een schoolgebouw is vaak de belichaming van een opleidingsinstituut. 

Sommige opleidingsinstituten bieden ook speciale studieruimtes aan. Denk aan: stilteruimtes, mediatheken en bibliotheken.

Een opleidingsinstituut is de aanduiding voor de organisatie of stichting waar je een opleiding kunt volgen. Dit gebeurt zowel in een schoolgebouw als online. Het hedendaagse aanbod van thuisstudies is groot en zal naar alle verwachting blijven groeien. 

De online leeromgeving biedt studenten de vrijheid om te leren waar en wanneer zij dat willen. Thuisstudies zijn over het algemeen goedkoper, omdat het desbetreffende opleidingsinstituut geen schoolgebouw hoeft te bekostigen. 

De Nederlandse overheid geeft jaarlijks veel geld uit om kinderen en volwassenen onderwijs te laten volgen. De overheid geeft bijvoorbeeld vaak studiefinanciering aan studenten. Voor een thuisstudie krijg je meestal geen studiefinanciering. Alleen voor de voltijd thuisstudies ‘Toegepaste psychologie’ en ‘Rechten’ (aangeboden door het NTI) kun je studiefinanciering aanvragen. Wel kun je een hoop kosten aftrekken bij de belasting. 

Nederlandse opleidingsinstituten

Het aanbod van Nederlandse opleidingsinstituten is groot. Het primair onderwijs telt ongeveer 6700 opleidingsinstituten (basisscholen). Het voortgezet onderwijs is het onderwijsniveau dat volgt op het basisonderwijs en dat doorgaans gevolgd wordt vanaf 12 jaar. In 2019 bestonden er 650 opleidingsinstituten (middelbare scholen) in het voortgezet onderwijs.

Nederland telt ruim 60 opleidingsinstituten voor hoger beroepsonderwijs (hbo), die gezamenlijk om en nabij 2252 opleidingen aanbieden. Tot slot telt Nederland 48 universiteiten.

Bijscholing of thuisstudie is heel populair in Nederland. Volgens het CBS volgde (in het jaar 2017) in Nederland ruim 19 procent van de volwassenen onderwijs. Private opleiders verzorgen onderwijs voor 85% van de 1,7 miljoen volwassenen die jaarlijks een opleiding volgen (CBS, 2019). Veel van die private opleiders zijn online opleidingsinstituten. 

Tegemoetkomingen 

De tarieven van opleidingsinstituten voor de aangeboden diensten kunnen behoorlijk variëren. Wel heeft de Nederlandse overheid afspraken gemaakt over de lesgelden van het reguliere onderwijs. Ouders betalen bijvoorbeeld geen lesgeld voor kinderen in het voortgezet onderwijs. Elke leerling op de middelbare school kost de overheid ongeveer € 7.300 per jaar.

De overheid stimuleert ook het onderwijs voor volwassenen. Als je een cursus of opleiding wil gaan volgen (gericht op je beroep of toekomstige beroep), mag je namelijk je studiekosten opvoeren als persoonsgebonden aftrekpost bij je aangifte inkomstenbelasting. Je mag de studiekosten (tot maximaal € 15.000,- per jaar) volledig aftrekken. Denk aan je collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld. Ook kun je leermiddelen zoals boeken of bepaalde software aftrekken bij de belasting.

Werkgevers kunnen ook in aanmerking komen voor belastingvermindering als een tegemoetkoming in de studiekosten van werknemers. Voor ondernemers zijn gemaakte studiekosten aftrekbaar van de winst. Bedrijven en ondernemers kunnen deze scholingskosten als bedrijfskosten op de winst in mindering brengen.

Lesgeld Nederlandse openbare opleidingsinstituten

Voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is het lesgeld voor het schooljaar 2020 – 2021 € 1.202,-. Voor Nederlandse universiteiten en hogescholen is de wettelijke hoogte van het collegegeld tijdens het studiejaar 2020 – 2021 € 2.143,-.

Als je een particuliere opleiding volgt, betaal je de bijdrage die de instelling heeft vastgesteld. 

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen omtrent Nederlandse opleidingsinstituten. Heb je verder nog vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in de reacties.

Welke opleidingsinstituten hebben we in Nederland?

In Nederland is er het primaire onderwijs (de basisscholen) en het voortgezet onderwijs (de zogenaamde middelbare scholen). Daarna zijn er nog het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en de hogere opleidingsinstituten zoals het hoger beroepsonderwijs (hbo) en de Nederlandse universiteiten (wo). Je vindt een compleet overzicht op onze website met alle benodigde informatie!

Welke thuisstudie instituten zijn er?

Er zijn enorm veel onderwijsinstituten die thuisstudies aanbieden. Op deze pagina vind je een lijst met Nederlandse opleidingsinstituten die (ook) thuisstudies aanbieden.

Wat is een opleidingsinstituut?

Een opleidingsinstituut is een organisatie die onderwijs aanbiedt. Mensen kunnen gezamenlijk onderwijs volgen (klassikaal) of zelfstandig in de vorm van een thuisopleiding.

Waar kan ik een review achterlaten voor een opleidingsinstituut?

Wil jij graag een review achterlaten voor een opleidingsinstituut? Dan kan dat op Studiegids.nl, daar kun je naast het lezen van reviews ook reviews achterlaten.

Waar vind ik een lijst met Nederlandse opleidingsinstituten?

Op deze pagina vind je een uitgebreide lijst met Nederlandse opleidingsinstituten.

Ga naar de inhoud