Studiegids » Opleidingen

Opleidingen

Zoals je wellicht wel weet zijn er talloze mogelijkheden in zowel Nederland als het buitenland voor verschillende opleidingen. Om een duidelijk overzicht te geven van de Nederlandse mogelijkheden, hebben wij deze gerangschikt op niveau binnen het regulier onderwijs. Je kunt hieronder voor zowel het regulier onderwijs als het niet regulier onderwijs de verschillende studierichtingen vinden. Weet jij nog niet goed welke opleiding je wil gaan doen, klik dan op het complete overzicht aan opleidingen bij het niveau waarin je de opleiding zou willen volgen.

Hbo Opleidingen

Opleidingen

Wo Opleidingen

Opleidingen

Regulier Onderwijs

De meeste mbo, hbo en wo studenten volgen een studie aan het regulier onderwijs. Regulier onderwijs bevat de opleidingen die je kunt volgen op een mbo-school, hogeschool of universiteit. Het bevat niet de welbekende thuisstudies, particulier onderwijs, bedrijfsopleidingen, cursussen of trainingen. Lijkt het jou leuk om een opleiding te volgen op een mbo-school, hogeschool of universiteit, kijk dan snel verder bij de mogelijkheden op het regulier onderwijs.

Voltijd, Deeltijd en Duaal

Of je nu een mbo-, hbo- of wo-opleiding wil gaan volgen, je zult ook een keuze moeten maken of je dat voltijd, deeltijd of in duale vorm gaat doen. De meeste studenten kiezen voor een voltijd opleiding, maar als je ernaast wil werken dan kan dat in sommige gevallen via een deeltijd of duale vorm. Laat je goed informeren, voordat je een keuze maakt voor jouw opleiding!

Mbo Opleidingen

Wil jij graag een opleiding volgen binnen het middelbaar beroepsonderwijs, oftewel het mbo? Je hebt in dit geval de keuze uit 16 studierichtingen. Per studierichting vind je een aanbod aan verschillende opleidingen uiteengezet bij een verscheidenheid aan mbo-scholen. Kijk dus goed of jouw opleiding ook wordt aangeboden bij de school en locatie van jouw keuze. Daarnaast zul je ook goed moeten kijken of jouw huidige vmbo, havo of vwo goed aansluit op jouw keuze omtrent een mbo-opleiding. Kijk snel verder en vind de opleiding die bij jou past!

Mbo Studierichtingen

Bouw en infra Mobiliteit en voertuigen Uiterlijke verzorging
Afbouw, hout en onderhoud Transport, scheepvaart en logistiek Horeca en bakkerij
Techniek en procesindustrie Handel en ondernemerschap Toerisme en recreatie
Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek Economie en administratie Zorg en welzijn
Media en vormgeving Veiligheid en sport Voedsel, natuur en leefomgeving
Informatie en communicatietechnologie

Hbo Opleidingen

Binnen het complete aanbod aan hbo-opleidingen, zul je een keuze moeten maken tussen 12 verschillende studierichtingen. Binnen elke studierichting vind je weer een apart overzicht aan opleidingen. Voordat je een keuze maakt, kijk goed naar de verschillende mogelijkheden, zoals vakken die je krijgt, welk beroep je ermee kunt worden, wat voor diploma je krijgt en wat de algemene inhoud van deze hbo-opleiding is. Tot slot zul je er ook moeten kijken naar welke hogescholen jouw opleiding(en) aanbieden en waar je deze kunt vinden. Kijk snel verder naar het totale aanbod en het overzicht aan hbo studierichtingen.

Klik hier voor het complete overzicht van hbo-opleidingen en hier voor het overzicht van deeltijd hbo-opleidingen.

Hbo Studierichtingen

Aarde en Milieu Gedrag en Maatschappij Kunst en Cultuur Taal en Communicatie
Economie en Bedrijf Gezondheid Onderwijs en Opvoeding Techniek
Exact en Informatica Interdisciplinair Recht en Bestuur

Wo Opleidingen

In Nederland beschikken we over een goed aanbod qua universiteiten en bijbehorende wo-opleidingen. En indien je meer richting het wetenschappelijk onderwijs wil, zul je binnen het opleidingsaanbod een goede keuze moeten maken. Daarom vind je ook hiervoor een 12-tal verschillende studierichtingen. Binnen deze studierichtingen vind je de gerelateerde opleidingen op wo-niveau. Niet elke universiteit zal hetzelfde aanbod hebben, kijk dus goed naar welke locatie je eventueel zou moeten om de juiste studie te kunnen volgen.

Klik hier voor het complete overzicht van wo-opleidingen en hier voor het overzicht van deeltijd wo-opleidingen.

Wo Studierichtingen

Aarde en Milieu Gedrag en Maatschappij Kunst en Cultuur Taal en Communicatie
Economie en Bedrijf Gezondheid Onderwijs en Opvoeding Techniek
Exact en Informatica Interdisciplinair Recht en Bestuur

Niet regulier onderwijs

Naast het reguliere onderwijs, zijn er ook nog een aantal mogelijkheden om alsnog een studie te vervolgen en zelfs een diploma of certificaat te behalen. Je kunt binnen het niet reguliere onderwijs kiezen tussen thuisstudies, particuliere studies, bedrijfsopleidingen, cursussen en trainingen. Ben je een bepaald diploma of certificering nodig voor de baan die jij wil gaan uitvoeren, kijk dan goed of je met onderstaande uiteindelijke resultaat daaraan voldoet.

Thuisstudies

Wil je niet per se naar een school op locatie, maar liever studeren waar je zelf wil? Bijvoorbeeld thuis op de bank, in het buitenland, op een ontspannende stoel in de tuin of zelfs in de trein? Dan is wellicht een thuisstudie of zelfstudie iets voor jou. Er zijn een groot aantal opleiders in Nederland, die een fantastisch aanbod aan opleidingen bieden. Wat je ook wil leren en waar je het wil uitvoeren, je vindt via deze weg altijd wel een mogelijkheid. Kijk dus snel welke aanbieder en opleiding of cursus het beste past bij jouw doel!

Particulier onderwijs

Particulier onderwijs houdt in dat het niet door de overheid wordt betaald. Zo is het lesaanbod en hoe dit ingevuld wordt vrij te bepalen door de school in kwestie. Wel moeten de particulieren scholen natuurlijk voldoen aan bepaalde eisen, maar verder is de invulling hiervan vrij te bepalen. In Nederland is er steeds meer vraag naar particulier onderwijs, vandaar dat wij ook graag jou hierover willen informeren, zodat je de juiste school (particulier of niet) kunt vinden voor de opleiding die jij graag zou willen volgen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen als het gaat om opleidingen. Zit je zelf nog met vragen, laat ze achter in de reacties!

Waar vind ik een compleet overzicht van alle mogelijke opleidingen?

In tegenstelling tot vele andere websites, toont Studiegids.nl alle opleidingen en thuisstudies. Zo heb je alle mogelijkheden in 1 overzicht en kun je snel en gemakkelijk een opleiding naar keuze vinden!

Wat is het verschil tussen een opleiding en een thuisstudie?

Het grootste verschil tussen een opleiding en een thuisstudie is het feit dat je een opleiding ook klassikaal kan volgen. Maar bij zowel opleidingen als thuisstudies moet je goed kijken naar de mogelijke resultaten qua diploma en examens. Zit dit erbij in, wat kun je uiteindelijk met de studie en welke kant wil je op.

Wat is het verschil tussen regulier en niet regulier onderwijs?

We hebben het hierboven ook al gehad over niet regulier onderwijs, het grote verschil is dat je bij niet regulier onderwijs kunt kiezen tussen thuisstudies, particuliere studies, bedrijfsopleidingen, cursussen en trainingen. Regulier onderwijs zijn de studies die vaak klassikaal worden gegeven door de welbekende onderwijsinstellingen.

Wat houdt particulier onderwijs in?

Als je een opleiding wil gaan volgen binnen het particulier onderwijs, dan moet je rekening houden met het feit dat dit niet door de overheid wordt gesubsidieerd. Hierdoor is het lesaanbod vaak verschillend dan hetgeen je bij regulier onderwijs tegenkomt. Heb je vragen over bepaalde opleidingen binnen particulier onderwijs, neem dan eens contact op met de onderwijsinstelling naar keuze!

Welke hbo-opleidingen zijn er allemaal?

Kijk hiervoor bij onze hbo-studierichtingen om zo een compleet aanbod te vinden van alle hbo-opleidingen die er momenteel te volgen zijn!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 1 december 2021 om 11:03.

Bronnen: geen

Skip to content