Inhoudsopgave

Studiegids » Opleidingen

Opleidingen

Zoals je wellicht wel weet zijn er talloze mogelijkheden in zowel Nederland als het buitenland voor verschillende opleidingen. Om een duidelijk overzicht te geven van de Nederlandse mogelijkheden, hebben wij deze gerangschikt op niveau binnen het regulier onderwijs. Je kunt hieronder voor zowel het regulier onderwijs als het niet regulier onderwijs de verschillende studierichtingen vinden. Weet jij nog niet goed welke opleiding je wil gaan doen, klik dan op het complete overzicht aan opleidingen bij het niveau waarin je de opleiding zou willen volgen.

Of je nu een mbo-, hbo- of wo-opleiding wil gaan volgen, je zult ook een keuze moeten maken of je dat voltijd, deeltijd of in duale vorm gaat doen. De meeste studenten kiezen voor een voltijd opleiding, maar als je ernaast wil werken dan kan dat in sommige gevallen via een deeltijd of duale vorm. Laat je goed informeren, voordat je een keuze maakt voor jouw opleiding!

De opleidingen in het Nederlands onderwijs worden opgedeeld in verschillende typen, niveaus en kunnen daarnaast nog in verschillende soorten en klassen worden onderverdeeld. Hierdoor kan het zijn dat je het complete overzicht even kwijt bent van de mogelijkheden. Daar willen wij met deze pagina je bij helpen, om zodoende per onderwijsmogelijkheid je de verschillende soorten opleidingen te tonen. Maak om te starten hieronder de keuze tussen

Type Onderwijs

Regulier of particulier onderwijs

Opleidingen per type onderwijs

Niveau Opleidingen

Mbo, mhbo, hbo, wo opleidingen

Opleidingen per niveau

Sector Opleidingen

Overzicht van opleidingen per sector

Opleidingen per sector

Type onderwijs

In Nederland hebben we het over twee verschillende types op het gebied van onderwijs, namelijk regulier onderwijs en particulier onderwijs. Het is belangrijk het verschil hiervan te weten, voordat je een opleiding gaat kiezen. Regulier onderwijs en particulier onderwijs verschillen voornamelijk in hun structuur, financiering en toelatingsbeleid. Beide soorten onderwijs hebben hun eigen voor- en nadelen, en de beste keuze hangt af van de individuele behoeften en omstandigheden van elke student. En binnen deze twee vallen dan ook nog de thuisstudies, die over het algemeen vaak particulier zijn. Hieronder in het kort meer over deze soorten.

Regulier onderwijs

De meeste mbo, hbo en wo studenten volgen een studie aan het regulier onderwijs. Regulier onderwijs bevat de opleidingen die je kunt volgen op een mbo-school, hogeschool of universiteit. Het bevat niet de welbekende thuisstudies, particulier onderwijs, bedrijfsopleidingen, cursussen of trainingen. Lijkt het jou leuk om een opleiding te volgen op een mbo-school, hogeschool of universiteit, kijk dan snel verder bij de mogelijkheden op het regulier onderwijs. Regulier onderwijs wordt gefinancierd en gereguleerd door de overheid. Dat betekent dat het curriculum, de kwaliteitsnormen en het toelatingsbeleid vaak door overheidsinstanties worden bepaald. Scholen voor regulier onderwijs zijn meestal toegankelijk voor iedereen en brengen geen of lage kosten in rekening.

Particulier onderwijs

Particulier onderwijs daarentegen wordt gefinancierd door particuliere bronnen, zoals schoolgeld, donaties of privé-investeerders. Particuliere scholen hebben vaak meer autonomie om hun eigen curriculum en onderwijsmethoden te bepalen, en ze kunnen selectiever zijn in hun toelatingsbeleid. Dit kan betekenen dat ze hoger schoolgeld in rekening brengen, maar het kan ook betekenen dat ze kleinere klassen, meer gepersonaliseerd onderwijs of gespecialiseerde programma’s kunnen aanbieden die niet altijd beschikbaar zijn in het regulier onderwijs.

Particulier onderwijs houdt in dat het niet door de overheid wordt betaald. Zo is het lesaanbod en hoe dit ingevuld wordt vrij te bepalen door de school in kwestie. Wel moeten de particulieren scholen natuurlijk voldoen aan bepaalde eisen, maar verder is de invulling hiervan vrij te bepalen. In Nederland is er steeds meer vraag naar particulier onderwijs, vandaar dat wij ook graag jou hierover willen informeren, zodat je de juiste school (particulier of niet) kunt vinden voor de opleiding die jij graag zou willen volgen.

Zo zijn er ook nog een aantal mogelijkheden om alsnog een studie te vervolgen en zelfs een diploma of certificaat te behalen. Je kunt binnen het niet reguliere onderwijs kiezen tussen thuisstudies, particuliere studies, bedrijfsopleidingen, cursussen en trainingen. Ben je een bepaald diploma of certificering nodig voor de baan die jij wil gaan uitvoeren, kijk dan goed of je met onderstaande uiteindelijke resultaat daaraan voldoet.

Thuisstudies

Bij thuisstudies hebben studenten over het algemeen meer flexibiliteit omdat ze kunnen leren in hun eigen tempo en op tijdstippen die bij hun schema passen. Dit maakt het een populaire keuze voor volwassenen die werken of andere verantwoordelijkheden hebben. Thuisstudies kunnen een breed scala aan onderwerpen en niveaus omvatten, van korte cursussen tot volledige diploma’s.

Thuisstudies, ook wel afstandsonderwijs of online leren genoemd, zijn een andere vorm van onderwijs waarbij studenten op afstand studeren, vaak vanuit huis en meestal via een online platform. Dit type onderwijs kan zowel door reguliere als particuliere instellingen worden aangeboden.

Net als bij particulier onderwijs, zijn thuisstudies vaak kosten gebaseerd, met studenten die betalen voor de cursussen die ze volgen. Het kan echter ook goedkoper zijn dan traditioneel onderwijs, omdat er geen reiskosten zijn en cursusmateriaal vaak digitaal wordt verstrekt.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel thuisstudie flexibiliteit biedt, het ook discipline en zelfmotivatie vereist van de student, omdat er minder directe begeleiding is dan bij traditioneel onderwijs in de klas.

Wil je niet per se naar een school op locatie, maar liever studeren waar je zelf wil? Bijvoorbeeld thuis op de bank, in het buitenland, op een ontspannende stoel in de tuin of zelfs in de trein? Dan is wellicht een thuisstudie of zelfstudie iets voor jou. Er zijn een groot aantal opleiders in Nederland, die een fantastisch aanbod aan opleidingen bieden. Wat je ook wil leren en waar je het wil uitvoeren, je vindt via deze weg altijd wel een mogelijkheid. Kijk dus snel welke aanbieder en opleiding of cursus het beste past bij jouw doel!


Niveau opleidingen

Binnen het Nederlands onderwijs maken we een onderscheid in verschillende niveaus waarin je een opleiding kunt gaan volgen. Zo richt het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) zich op praktische en beroepsgerichte opleidingen, waarbij je de vaardigheden leert die nodig zijn voor een bepaald beroep. Het mhbo (middelbaar hoger beroepsonderwijs) is een relatief nieuw onderwijsniveau dat bedoeld is als brug tussen mbo en hbo. Het biedt een intensievere, meer theoretische basis dan het mbo, terwijl het praktischer is dan het hbo. Opvolgend hebben we het hbo (hoger beroepsonderwijs) en deze biedt opleidingen die je voorbereiden op bepaalde beroepen op hoger niveau. De focus ligt zowel op theoretische kennis als op praktische vaardigheden. Tot slot hebben we nog het wo (wetenschappelijk onderwijs), dat vaak aan universiteiten wordt aangeboden, dit is het hoogste opleidingsniveau. Het legt de nadruk op academisch en onderzoeksgericht leren.

Elk van deze opleidingsniveaus heeft zijn eigen voordelen, afhankelijk van jouw leerstijl, carrièredoelen en toekomstplannen. Lees verder om meer te ontdekken over elk van deze niveaus en wat ze voor jou kunnen betekenen.

Opleidingen per niveau bekijken?

Wil jij gelijk door naar de opleidingen van een bepaald niveau? Klik dan hieronder op de knop en bekijk daar alle informatie over het niveau, de opleidingen en alle mogelijke informatie die daarbij komt kijken!

Mbo Opleidingen

Wil jij graag een opleiding volgen binnen het middelbaar beroepsonderwijs, oftewel het mbo? Je hebt in dit geval de keuze uit 16 studierichtingen. Per studierichting vind je een aanbod aan verschillende opleidingen uiteengezet bij een verscheidenheid aan mbo-scholen. Kijk dus goed of jouw opleiding ook wordt aangeboden bij de school en locatie van jouw keuze. Daarnaast zul je ook goed moeten kijken of jouw huidige vmbo, havo of vwo goed aansluit op jouw keuze omtrent een mbo-opleiding. Kijk snel verder en vind de opleiding die bij jou past!

Mbo Studierichtingen

Bouw en infra Mobiliteit en voertuigen Uiterlijke verzorging
Afbouw, hout en onderhoud Transport, scheepvaart en logistiek Horeca en bakkerij
Techniek en procesindustrie Handel en ondernemerschap Toerisme en recreatie
Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek Economie en administratie Zorg en welzijn
Media en vormgeving Veiligheid en sport Voedsel, natuur en leefomgeving
Informatie en communicatietechnologie

Mhbo opleidingen

Wil je graag verder studeren binnen het middelbaar hoger beroepsonderwijs, beter bekend als mhbo? Er zijn diverse studierichtingen beschikbaar binnen dit onderwijsniveau. Per studierichting kun je kiezen uit een scala aan opleidingen aangeboden door verschillende instellingen. Het is belangrijk om goed te kijken of de opleiding van jouw keuze beschikbaar is bij de instelling en op de locatie die jij in gedachten hebt. Bovendien moet je ook goed nagaan of je huidige vmbo, mbo, havo of vwo opleiding goed aansluit op de mhbo-opleiding die je wilt volgen. Ontdek snel welke mhbo-opleiding het beste bij jou past!

Hbo Opleidingen

Binnen het complete aanbod aan hbo-opleidingen, zul je een keuze moeten maken tussen 12 verschillende studierichtingen. Binnen elke studierichting vind je weer een apart overzicht aan opleidingen. Voordat je een keuze maakt, kijk goed naar de verschillende mogelijkheden, zoals vakken die je krijgt, welk beroep je ermee kunt worden, wat voor diploma je krijgt en wat de algemene inhoud van deze hbo-opleiding is. Tot slot zul je er ook moeten kijken naar welke hogescholen jouw opleiding(en) aanbieden en waar je deze kunt vinden. Kijk snel verder naar het totale aanbod en het overzicht aan hbo studierichtingen.

Hbo Studierichtingen

Binnen het hbo heb je uiteraard verschillende richtingen waar je voor kunt kiezen, om een studie of opleiding te vinden die bij jou past. Hieronder hebben we voor jou het complete overzicht van hbo-studierichtingen. Wil je meer informatie of vragen stellen hierover, kijk dan op onze pagina over hbo-studierichtingen.

Aarde en Milieu Gedrag en Maatschappij Kunst en Cultuur Taal en Communicatie
Economie en Bedrijf Gezondheid Onderwijs en Opvoeding Techniek
Exact en Informatica Interdisciplinair Recht en Bestuur

Wo Opleidingen

In Nederland beschikken we over een goed aanbod qua universiteiten en bijbehorende wo-opleidingen. En indien je meer richting het wetenschappelijk onderwijs wil, zul je binnen het opleidingsaanbod een goede keuze moeten maken. Daarom vind je ook hiervoor een 12-tal verschillende studierichtingen. Binnen deze studierichtingen vind je de gerelateerde opleidingen op wo-niveau. Niet elke universiteit zal hetzelfde aanbod hebben, kijk dus goed naar welke locatie je eventueel zou moeten om de juiste studie te kunnen volgen.

Klik hier voor het complete overzicht van wo-opleidingen en hier voor het overzicht van deeltijd wo-opleidingen.

Wo Studierichtingen

Binnen het wetenschappelijk onderwijs, oftewel het wo, zijn er talloze richtingen waaruit je kunt kiezen om een studie of opleiding te vinden die aansluit bij jouw ambities en interesses. Hieronder hebben we voor jou het volledige overzicht van wo-studierichtingen. Wil je meer informatie of heb je vragen hierover, bezoek dan onze pagina over wo-studierichtingen. Wil je meer informatie of vragen stellen hierover, kijk dan op onze pagina over hbo-studierichtingen.

Aarde en Milieu Gedrag en Maatschappij Kunst en Cultuur Taal en Communicatie
Economie en Bedrijf Gezondheid Onderwijs en Opvoeding Techniek
Exact en Informatica Interdisciplinair Recht en Bestuur

Opleidingen per sector

Wij hebben een uitgebreid overzicht van opleidingen, georganiseerd per sector, om je te helpen de juiste keuze te maken. Van de techniek tot de gezondheidszorg, van het onderwijs tot de creatieve industrie, elke sector heeft zijn eigen pagina vol met relevante opleidingen. Dus of je nu net je middelbare school hebt afgerond, van carrière wilt veranderen of je vaardigheden wilt uitbreiden, klik op de sector die je interesseert en ontdek welke opleidingen er voor jou beschikbaar zijn. (Hier zijn we momenteel nog mee bezig!)

  • Agrarisch & Milieu opleidingen
  • Architectuur & Design opleidingen
  • Automotive opleidingen
  • Banken opleidingen
  • Betting & Gaming opleidingen
  • Beveiliging opleidingen
  • Bouw opleidingen
  • Chemie, Olie & Energie opleidingen
  • Defensie opleidingen
  • Dieren & Verzorging opleidingen
  • Elektrotechniek opleidingen
  • Energietransitie opleidingen
  • Engineering opleidingen
  • Facilitaire Dienstverlening opleidingen
  • Fashion & Styling opleidingen
  • Finance opleidingen
  • Gemeente opleidingen
  • Gezondheidszorg & Farmacie opleidingen
  • Handel, Groothandel & Detailhandel opleidingen
  • Horeca opleidingen
  • ICT opleidingen
  • Industrie & Productie opleidingen
  • Juridisch opleidingen
  • Kunst & Cultuur & Entertainment opleidingen
  • Life Sciences opleidingen
  • Luchtvaart & Zeevaart opleidingen
  • Marketing & Communicatie opleidingen
  • Media & Journalistiek opleidingen
  • Non-profit opleidingen
  • Onderwijs opleidingen
  • Onderzoek opleidingen
  • Overheid & Semi-overheid opleidingen
  • Politie & Beveiliging opleidingen
  • Reizen & Recreatie opleidingen
  • Techniek opleidingen
  • Transport & Logistiek opleidingen
  • Uitzendbureaus & Werving & Selectie opleidingen
  • Vastgoed & Makelaardij opleidingen
  • Voeding & Beweging opleidingen
  • Zakelijke Dienstverlening opleidingen

Beroepsopleidingen

Beroepsopleidingen zijn gespecialiseerde opleidingen die studenten voorbereiden op een specifiek beroep. In tegenstelling tot algemene of academische opleidingen, die een breed scala aan onderwerpen en disciplines bestrijken, richten beroepsopleidingen zich direct op de vaardigheden, kennis en ervaring die nodig zijn voor een bepaalde functie of carrière.

Of je nu een automonteur, een verpleegkundige, een chef-kok of een IT-specialist wilt worden, er is een beroepsopleiding die je helpt de benodigde expertise te verwerven. Deze opleidingen zijn ideaal voor diegenen die een duidelijk beeld hebben van hun gewenste carrière, of voor diegenen die snel de arbeidsmarkt op willen met een specifieke set van toepasbare vaardigheden.

Hieronder volgt een lijst met enkele beroepsopleidingen:

Wil jij meer weten over beroepsopleidingen? Klik dan op onderstaande knop!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen als het gaat om opleidingen. Zit je zelf nog met vragen, laat ze achter in de reacties!

Waar vind ik een compleet overzicht van alle mogelijke opleidingen?

In tegenstelling tot vele andere websites, toont Studiegids.nl alle opleidingen en thuisstudies. Zo heb je alle mogelijkheden in 1 overzicht en kun je snel en gemakkelijk een opleiding naar keuze vinden!

Wat is het verschil tussen een opleiding en een thuisstudie?

Het grootste verschil tussen een opleiding en een thuisstudie is het feit dat je een opleiding ook klassikaal kan volgen. Maar bij zowel opleidingen als thuisstudies moet je goed kijken naar de mogelijke resultaten qua diploma en examens. Zit dit erbij in, wat kun je uiteindelijk met de studie en welke kant wil je op.

Wat is het verschil tussen regulier en niet regulier onderwijs?

We hebben het hierboven ook al gehad over niet regulier onderwijs, het grote verschil is dat je bij niet regulier onderwijs kunt kiezen tussen thuisstudies, particuliere studies, bedrijfsopleidingen, cursussen en trainingen. Regulier onderwijs zijn de studies die vaak klassikaal worden gegeven door de welbekende onderwijsinstellingen.

Wat houdt particulier onderwijs in?

Als je een opleiding wil gaan volgen binnen het particulier onderwijs, dan moet je rekening houden met het feit dat dit niet door de overheid wordt gesubsidieerd. Hierdoor is het lesaanbod vaak verschillend dan hetgeen je bij regulier onderwijs tegenkomt. Heb je vragen over bepaalde opleidingen binnen particulier onderwijs, neem dan eens contact op met de onderwijsinstelling naar keuze!

Welke hbo-opleidingen zijn er allemaal?

Kijk hiervoor bij onze hbo-studierichtingen om zo een compleet aanbod te vinden van alle hbo-opleidingen die er momenteel te volgen zijn!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 26 juli 2023 om 11:23.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud