Inhoudsopgave

Studiegids

Hoger Beroepsonderwijs

Het hoger beroepsonderwijs (hbo) leidt je op voor een beroep bij bijvoorbeeld een bedrijf, instelling of overheid. In tegenstelling tot het wo, is het hbo opgezet om goed aan te sluiten bij het daadwerkelijk uitvoeren van een beroep ofwel de beroepspraktijk. Als je graag een hogere functie wil uitvoeren, ben je in de meeste gevallen minstens een hbo-diploma nodig.

Lijkt het je leuk om aan een hbo-studie te beginnen, kijk dan eerst goed naar de (aanvullende) toelatingseisen. Heb jij een havo, vwo of mbo niveau 4 diploma gehaald, dan kun je doorstromen naar het hoger beroepsonderwijs. Voor sommige hbo-opleidingen dien je echter nog aan aanvullende toelatingseisen te voldoen. Tot slot is er nog de mogelijkheid voor 21-jarigen om via een toelatingstest toegelaten te worden op een beperkt aantal hbo opleidingen. Ben jij klaar om de stap naar het hoger beroepsonderwijs te nemen, kijk dan snel verder naar alle mogelijkheden qua opleidingen en hogescholen!

Bekijk de hogescholen of hbo opleidingen

Wil je graag alle hbo opleidingen of hbo hogescholen zien, klik dan hieronder om meer informatie hierover te vinden.

Hbo Opleidingen

Hbo-opleidingen

Hbo Thuisstudies

Hbo-thuisstudies

Hbo Hogescholen

Hogescholen

Hbo opleidingen

Jij gaat de stap nemen richting het hbo en wil graag worden voorbereid op het wo of een hoge functie in het bedrijfsleven? Dan is het belangrijk om te weten hoe een hbo-opleiding in elkaar steekt. In de meeste gevallen duurt een hbo-opleiding 4 jaar, waarvan het eerste jaar het zogeheten propedeuse-jaar wordt genoemd. Je kunt dit jaar zien als een voorbereiding en algemene kant van de gehele opleiding.

Het tweede jaar zul je beginnen aan de kern van de gehele opleiding, waarbij je in het derde jaar gaat specialiseren binnen jouw vakgebied. Afhankelijk van de opleiding zul je in het derde of het vierde jaar een stage moeten volgen, die gerelateerd is aan de opleiding in kwestie. En in het laatste jaar zul je werken aan de welbekende scriptie of het afstudeerverslag. Dit is in het kort hoe de opleiding eruit ziet, maar let op; er kunnen verschillen optreden binnen de verscheidenheid aan hbo-opleidingen en scholen.

Hbo studiepunten

Binnen jouw hbo studietijd zul je een minimum aantal uren moeten besteden aan de studie, dit noemen wij de studiebelasting. Deze wordt berekend op basis van 28 uur per studiepunt, waarvan je er 60 moet behalen per jaar om door te mogen naar het volgende jaar. Per vak dat je volgt krijg je een bepaald aantal studiepunten. Wil je weten hoeveel studiepunten je krijgt per vak, kijk dan naar de ECTS (European Credit Transfer System). Elke ECTS punt is een studiepunt.

Werken of doorleren?

Zodra jij jouw hbo-diploma behaald hebt, kun je kiezen uit doorstuderen of uiteraard een baan zoeken. Indien je wil doorleren kun je ook de keuze maken om naar het wetenschappelijk onderwijs te gaan en studeren aan een universiteit. Ben je het leren eigenlijk wel zat en vind je dat het tijd is om geld te verdienen? Kijk dan goed welke banen er beschikbaar zijn voor iemand met het hbo-diploma dat je beschikt. Soms kun je door nog een kleine cursus of studie erbij te doen, uit heel wat meer vacatures kiezen.

Hbo studierichtingen

Indien je een opleiding wil gaan volgen binnen het hbo, zul je kunnen kiezen uit de volgende 11 studierichtingen. Per studierichting vind je weer een serie aan opleidingen die hier binnen valt.

Hbo Thuisstudies

Wil jij liever leren vanuit je eigen omgeving? Dan kun je er ook nog voor kiezen om een thuisstudie te gaan volgen. Wij hebben het complete aanbod van hbo thuisstudies voor je op een rij gezet!

Hbo hogescholen

In Nederland hebben we een flinke selectie aan zogeheten hogescholen (hbo scholen) die elk met hun eigen aanbod aan hbo-opleidingen graag jou als student willen zien. Wil je de juiste hogeschool voor jou vinden, maak dan gebruik van het zoekformulier rechts op de pagina. Hieronder vind je de complete lijst aan hogescholen in Nederland.

Hogeschool Tio

Tio, vestiging Eindhoven

Wij zijn Tio. De opleider waar de student centraal staat. De plek waar jonge talenten de ruimte krijgen de beste versie van zichzelf te worden. Om verder te komen, in hun carrière én in het leven. Zodat ze de hele wereld aankunnen. Tio staat voor persoonlijk, excellent en ondernemend onderwijs. Wij doen meer dan alleen opleiden, wij ontwikkelen het potentieel van onze studenten. Onze unieke onderwijsfilosofie brengt theorie en praktijk samen. Leren door te doen, daar geloven we in. Alle vestigingen van Tio zijn klein, net als de klassen. Daardoor krijgen onze studenten écht persoonlijke aandacht. Daarnaast is Tio marktleider op het gebied van particuliere hbo-, mbo-, Ad- en MBA-opleidingen binnen de sectoren business, toerisme en hotel- en eventmanagement. Wie voor Tio kiest, kiest voor toponderwijs aan een van de beste kleine onderwijsinstellingen van Nederland.

Hogescholen per stad

Weet jij wel al naar welke (studenten)stad je wil gaan om daar jouw hbo-opleiding te volgen? Kijk hieronder en klik de stad naar keuze aan, om te kijken welk aanbod aan hogescholen er hier beschikbaar is!

Amsterdam Den Haag Leeuwarden Rotterdam
Breda Eindhoven Leiden Tilburg
Delft Enschede Maastricht Utrecht
Den Bosch Groningen Nijmegen Zwolle

Veelgestelde vragen over het hbo

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over het Hoger Beroepsonderwijs (hbo). Zit je zelf nog met vragen, schroom dan niet om ze te stellen in de reacties, onderaan deze pagina!

Waar vind ik een overzicht van alle hbo-mogelijkheden?

Op Studiegids.nl vind je een compleet overzicht van alle hbo-mogelijkheden. Denk hierbij aan hogescholen, hbo-opleidingen maar ook bijvoorbeeld hbo-studies!

Is hoger beroepsonderwijs (hbo) moeilijk?

Een vraag die vaak gesteld wordt en die lastig te beantwoorden is. Als je het advies meekrijgt om het hbo te gaan volgen, is er maar één manier om erachter te komen of het moeilijk is voor je. En dat is het volgen van een hbo opleiding. Zit je nog met vragen hierover, overleg het dan eens met een studiekeuzebegeleider!

Hoe een hbo-opleiding betalen?

Goed onderwijs moet voor iedereen betaalbaar zijn in Nederland. Daarom zijn er verschillende mogelijkheden om je hbo-opleiding te betalen. Neem hiervoor eens contact op met DUO, zij kunnen je goed helpen met de verschillende mogelijkheden om zo je hbo-opleiding te betalen!

Waar staat de afkorting hbo voor?

De afkorting hbo staat voor Hoger Beroepsonderwijs. Wil je meer weten over het hbo, kijk dan snel verder op deze pagina om een compleet overzicht aan hbo gerelateerde informatie te vinden!

Hoeveel studenten zitten er op het hbo?

Op dit moment zitten er ruim 500.000 studenten op het hbo. Voor een accuraat getal verwijzen wij je graag naar het CBS!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 juli 2023 om 14:08.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud