Inhoudsopgave

Studiegids » thuisstudies » Wo Thuisstudies

Wo Thuisstudies

Wil jij je kennis op wetenschappelijk niveau vergroten, zonder (tijdelijk) te moeten stoppen met je huidige baan? In dat geval kunnen thuisstudies op wo niveau het overwegen waard zijn. Binnen Nederland staan thuisstudies goed te boek, met name Open Universiteit is bekend als een goed opleidingsinstituut voor wetenschappelijke thuisstudies. Het voordeel van een thuisstudie van Open Universiteit is de mogelijkheid deze opleiding in je eigen tempo te volgen. Je hebt geen klassikale lessen op vaste momenten, maar studeert op het moment dat dit voor jou het beste uitkomt. Op deze pagina lees je meer over wo thuisstudies.  

Overzicht wo thuisstudie opleidingen 

Wo thuisstudie opleidingen worden binnen verschillende categorieën aangeboden. Kies je voor een universitaire thuisstudie die past bij je bestaande kennis? Ga je wellicht voor een opleiding in een hele andere richting om je inzetbaarheid in het werkveld te verbeteren? Onderstaand vind je een overzicht van de verschillende wetenschappelijk wo thuisstudies die worden aangeboden. Populaire categorieën zijn onder meer informatiekunde, managementwetenschappen, onderwijswetenschappen en psychologie. 

[overzicht wo thuisstudies] – We zijn achter de schermen druk bezig met deze functie, kom later nog eens terug.

In de basis gelden er geen toelatingseisen voor een wetenschappelijke thuisstudie. Wel kan het verstandig zijn om vooraf advies aan te vragen bij een begeleider van het opleidingsinstituut. Met een afgeronde mbo-4 opleiding beginnen aan een wo masteropleiding zal in de meeste gevallen slecht uitpakken. Ook tijdens de wo thuisstudie kun je altijd om studieadvies vragen bij je persoonlijke begeleider vanuit het opleidingsinstituut. Zo sta je er nooit helemaal alleen voor, ondanks dat je de opleiding vanuit huis volgt. 

Bij sommige opleidingen kan het voorkomen dat je een bepaalde hbo (thuis)studie moet hebben afgerond.

Bachelor of master thuisstudie 

De wetenschappelijke thuis opleidingen worden op verschillende niveaus aangeboden. Zo heb je de keuze uit een wo bachelor thuisstudie, een master thuisstudie, mba thuisstudie of bijvoorbeeld een schakelprogramma. Zo’n schakelprogramma is bedoeld voor geïnteresseerden die reeds een opleiding op hbo-niveau hebben afgerond en door willen stromen naar een universitair niveau. Met een schakelprogramma zorg je dat het gat in kennisniveau tussen het hbo en wo wordt overbrugd. Een schakelprogramma duurt over het algemeen korter dan een volledige wo thuisstudie. Het wordt ook wel associate degree genoemd. Al wordt de term associate degree vaker gebruikt voor een programma die de brug vormt tussen mbo-4 niveau en hbo-niveau.  

Veelgestelde vragen over thuisstudies op wo niveau 

Er worden regelmatig vragen gesteld over wo thuisstudies. Wat zijn bekende instituten binnen Nederland, die deze universitaire thuis opleidingen aanbieden? Zijn er wo thuisstudies zonder stage? Enzovoorts. Het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden vind je hieronder. Mocht je zelf een vraag hebben over het volgen van een universitaire thuis opleiding, dan kun je deze in de reacties onderaan het artikel achterlaten.

Zijn er ook korte wo thuisstudies beschikbaar?

Je kunt kiezen voor een korte wo thuisstudie, wanneer je de kennis binnen een bepaald vakgebied op wilt frissen. Deze korte thuisstudies op universitair niveau gaan in op de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied.

Welke aanbieders zijn er van wo thuisstudies?

In Nederland is Open Universiteit het bekendste opleidingsinstituut voor wo thuisstudies. De meeste andere opleidingsinstituten, zoals LOI en NTI, bieden slechts hbo- en masteropleidingen aan. Kijk hierboven naar een compleet overzicht van wo thuisstudie aanbieders!

Waar vind ik een overzicht van wo thuisstudie opleidingen?

Op deze website vind je een overzicht van de diverse categorieën waarbinnen universitaire thuisstudies worden aangeboden. Zoek een wo opleiding die past bij jouw interesses.

Zijn er ook wo thuisstudies zonder stage?

Het merendeel van de wo thuisstudies wordt aangeboden zonder stage. Een stage is over het algemeen slechts een verplicht onderdeel bij mbo- en hbo-opleidingen. 

Op welke niveaus kan ik een wo thuisstudie volgen?

Een wo thuisstudie kan op verschillende niveaus gevolgd worden. Kies voor een schakelprogramma, wanneer je reeds een hbo bachelor hebt afgerond. Andere opties zijn een wo bachelor, een wo master en een verkorte studie.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 17 juli 2023 om 13:01.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud