Studiegids » Opleidingen » Deeltijd opleidingen

Deeltijd opleidingen

Het kiezen van een opleiding kan ingewikkeld zijn. Er zijn veel opleidingen om uit te kiezen. De opleidingsvorm zal moeten aansluiten op jouw levensstijl. Gelukkig kun je kiezen tussen voltijd, deeltijd of duale opleidingen. In dit artikel lees je alles over deeltijd hbo- en universitaire opleidingen. 

Wat is een deeltijd opleiding?

Als je kiest voor een deeltijd hbo of universitaire opleiding, kun je daarnaast (fulltime) werken of er zijn voor je gezin. Je gaat dan één dag (of een aantal avonden per week) naar school. Je baan hoeft niet aan te sluiten op je opleiding. Wel kan het zijn dat je werk raakvlakken heeft met je studie. Dat is alleen maar een voordeel. Colleges of vaklessen worden over het algemeen buiten reguliere werktijden om gevolgd. Een deeltijd hbo-opleiding duurt meestal 3 of 4 jaar. Een deeltijd masteropleiding duurt gewoonlijk 1 of 2 jaar. Het volgen van een deeltijd opleiding neemt gemiddeld 20 tot 25 uur per week in beslag. 

Alle deeltijd opleidingen per niveau

Het kiezen van de juiste opleiding kan ingewikkeld zijn. Als je hebt besloten om voor een deeltijd studie te gaan ben je al een aardig eind op weg. Wij hebben een overzicht van deeltijd hbo en universitaire opleidingen gemaakt om jouw keuze te vergemakkelijken.

Deeltijd masters

Bekijk de opleidingen

Verschil tussen duaal en deeltijd

Wanneer je een deeltijd studie volgt krijg je alleen ’s avonds of in het weekend les. Je combineert je opleiding gewoonlijk met een baan. De verhoudingen liggen ongeveer 70/30: 70% besteed je aan werk (of aan je gezinsleven) en 30% aan je studie. Bij een duale opleiding vullen je werk en je studie elkaar aan. Dat kun je zien als een 50/50 werk en studie verhouding. Je ontvangt salaris voor de dagen wanneer je werkt en voor het gedeelte dat je studeert ontvang je normaal gesproken studiefinanciering. Je werk moet in het geval van een duale studie wel raakvlakken hebben met je studie. 

Deeltijd hbo-opleiding

Wanneer je een deeltijd hbo-opleiding volgt krijg je alleen ’s avonds of in het weekend les. Deze opleidingen zijn ontwikkeld voor mensen die graag willen werken naast hun studie. Wij hebben een compleet overzicht aan deeltijd hbo-opleidingen gecreëerd om jouw keuze te vergemakkelijken. Lees hier meer over de deeltijd hbo-opleidingen!

Deeltijd masteropleidingen

Sommige masteropleidingen worden ook als deeltijd opleidingen aangeboden. Wil jij graag naast je drukke baan of gezinsleven een masteropleiding starten? Dan is dit ideaal voor jouw situatie. Afhankelijk van je keuze zal de opleiding 1 of 2 jaar duren. Ook zijn er deeltijd masteropleidingen te volgen die worden aangeboden als thuisstudie. Lees hier meer over de deeltijd masteropleidingen!

Deeltijd universitaire opleidingen

Er zijn verschillende Nederlandse universiteiten die deeltijd opleidingen aanbieden. Thuis studeren kan tegenwoordig ook op academisch niveau. Een combinatie van beide is mogelijk. Als je kiest voor een deeltijd universitaire opleiding volg je (online) colleges tijdens de weekenden of avonden. Je bent gemiddeld 20 tot 25 uur per week bezig met studeren. Wil je meer weten over deeltijd universitaire opleidingen? Lees hier meer over de deeltijd wo-opleidingen!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen omtrent deeltijd opleidingen. Zit je zelf nog met vragen of wil je graag reageren? Laat dan jouw reactie achter via het reactie formulier onderaan de pagina.

Wat is een deeltijd opleiding?

Wanneer je een deeltijd studie volgt krijg je alleen ’s avonds of in het weekend les. Je combineert je opleiding gewoonlijk met een baan.

Wat is het verschil tussen een duale en deeltijd opleiding?

Wanneer je een deeltijd studie volgt krijg je alleen ’s avonds of in het weekend les. Je combineert je opleiding gewoonlijk met een baan en deze hoeft niet aan te sluiten op de richting van je studie. Bij een duale opleiding wordt dit wel van je gevraagd, je werk en studie vullen elkaar aan.

Waar vind ik een overzicht aan hbo deeltijd opleidingen?

Op deze pagina vind je het overzicht aan hbo deeltijd opleidingen met daarbij de mogelijkheden, kosten en toelatingseisen!

Zijn er ook hbo-master deeltijd opleidingen?

Ja, ook hbo-master opleidingen kun je in de deeltijd-vorm volgen. Kijk hiervoor op onze pagina voor een compleet overzicht van de mogelijkheden.

Zijn er ook universitaire deeltijd opleidingen?

Ja, er zijn ook universitaire (wo) deeltijd opleidingen te volgen. Echter zijn er maar een beperkt aantal opleidingsinstituten die deze mogelijkheid bieden. Bekijk ons complete overzicht hierboven!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 9 juli 2023 om 17:18.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud