Na het behalen van je diploma op de middelbare school breekt er een spannende tijd aan: je gaat studeren! Heb jij al een beeld van de studie die je wilt gaan volgen? Waarop moet je letten, wanneer je verschillende studies met elkaar vergelijkt? Studiekeuzebegeleiding kan helpen bij het vinden van een studie die past bij je interesses, een hoge baankans biedt en daarbij aansluit op het vakkenpakket dat je op de middelbare school hebt gekozen.
Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden op het gebied van studiekeuzebegeleiding in Nederland. Er zijn professionele instanties die je kunnen helpen, wanneer je het lastig vindt om een keuze te maken.
Studiekeuzebegeleiding in Nederland
Hulp bij je studiekeuze krijg je vaak al enigszins op de middelbare school. Zo worden er informatieavonden georganiseerd, waarop meer verteld wordt over de tijd op de hogeschool of universiteit. Ook krijg je informatie over de verschillende onderwijsinstellingen bij jou in de buurt. Deze informatie is vaak echter onpersoonlijk, wat niet direct helpt bij het vinden van een studie die aansluit op jouw interesses. Door voor professionele studiekeuzebegeleiding te kiezen, krijg je die hulp wel! Onderstaand vind je partijen die jou helpen met persoonlijk studiekeuzeadvies.
September Advies
WLO Work and Life
Conny Boersma - Loopbaan -en studiekeuze adviseur
Keuzecoach Heleen Barkema
Wat kost een studiekeuzetraject?
De kosten voor studiekeuze hulp verschillen per instantie. Daarbij bieden deze organisaties vaak verschillende pakketten aan. Bij het ene pakket wordt geïnventariseerd wat je persoonlijke interesses zijn, om op basis daarvan te kijken naar een bijpassende studie. Andere pakketten gaan nog verder, door bijvoorbeeld ook alvast te kijken naar de kansen die je hebt op een baan na het behalen van de studie.
Afhankelijk van de studie die je kiest, kun je te maken krijgen met een zogenaamde numerus fixus. Dit betekent dat er vooraf bepaald wordt, dat er een maximum wordt gesteld aan het aantal studenten dat tot een opleiding wordt toegelaten. Wat betekent dit voor jou? Waarop moet je letten, wanneer je jezelf voor zo’n studie aanmeldt? Een persoonlijk begeleidingstraject rond zo’n studie kan extra kosten met zich meebrengen.
Op de website van een studiekeuzebegeleider vind je vaak meer informatie over de verschillende pakketten die worden aangeboden en de kosten hiervan. Maak ook eens gebruikt van de tool op deze website, om verschillende partijen in de studiekeuzebegeleiding met elkaar te kunnen vergelijken.
Studiekeuzebegeleiding voor eerste studie of na foute studiekeuze
Het inschakelen van professionele hulp bij je studiekeuze kan in verschillende situaties interessant zijn. Schakel een studiekeuzebegeleider in, wanneer je voor het eerst een studiekeuze maakt. Het is verstandig dit niet uit te stellen tot het laatste jaar op de middelbare school. Oriënteer je al in het voorlaatste jaar en schakel tijdig een studiekeuzebegeleider in voor hulp. Op deze manier voorkom je dat je de deadline voor een numerus fixus studie misloopt. Deze deadline ligt vaak al halverwege het schooljaar rond de kerstvakantie.
Op internet vind je meer informatie over de verschillende studies. Het grote aantal opleidingen maakt het echter niet eenvoudig om te bepalen, welke studie het beste op je interesses aansluit. Daarbij heb je mogelijk een studietraject voor ogen, waarbij je via de hogeschool door wilt stromen naar de universiteit. Waarop moet je in zo’n geval letten? Welke opleiding op het hbo sluit aan op de universitaire opleiding die je straks wilt gaan volgen? Een professionele studiekeuzebegeleider kan je hierbij helpen.
Studiekeuze hulp na een foute studiekeuze
Een andere situatie waarin het inschakelen van een studiekeuzebegeleider interessant kan zijn, is die van een foute studiekeuze. Het komt regelmatig voor, dat studenten aan een studie beginnen zonder zich goed georiënteerd te hebben. Tijdens het collegejaar blijkt dat de gekozen studie toch niet goed aansluit op de interesses van een student. Om een dergelijke foute keuze niet nog eens te maken, kan de hulp van een studiekeuzebegeleider een goede optie zijn. Het kan je veel geld en frustraties besparen! Er is niets vervelender, dan met tegenzin naar een college gaan.
Tip: mocht je momenteel twijfelen over de studiekeuze die je zelf gemaakt hebt, dan loont het om een lopende studie voor het nieuwe kalenderjaar stop te zetten. Het bespaart je veel geld en zorgt dat je het recht op je studenten OV-kaart behoudt.
Voordelen van studiekeuzebegeleiding
Verschillende voordelen maken het interessant om voor professionele hulp bij je studiekeuze te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat je straks een opleiding volgt die volledig past bij je interesses. Door voor een interessante studie te kiezen, vergroot je de kans dat je het eerste jaar doorkomt en mogelijk zelfs direct je propedeuse behaalt. Dit is op sommige hogescholen en universiteiten een vereiste om door te mogen naar het tweede jaar.
Veelgestelde vragen over studiekeuzebegeleiding
Regelmatig worden ons vragen gesteld over studiekeuzebegeleiding en de partijen die dit aanbieden. Onderstaand vind je het antwoord op de vragen die het vaakst gesteld worden. Staat het antwoord op jouw vraag hier nog niet bij? Je kunt je vraag in de reacties onder dit artikel achterlaten, zodat we deze voor je kunnen beantwoorden.
Waar vind ik een studiekeuzebegeleider in de buurt?
De tool op deze pagina toont je de studiekeuzebegeleiders bij jou in de buurt! Op de website van de verschillende partijen vind je meer informatie over de kosten die je hier betaalt voor studiekeuzehulp.
Waar kan ik de tarieven van studiekeuzebegeleiders vinden?
Op de website van een studiekeuzebegeleider vind je meer informatie over de kosten. De kosten zijn vaak afhankelijk van het pakket dat je bij een studiekeuzeadviseur afneemt.
Hoe lang duurt een studiekeuzetraject?
De duur van een studiekeuzetraject verschilt per persoon. Soms gaat het om enkele sessies, waarbij gezocht wordt naar studie die passen bij je interesses. Andere trajecten helpen je ook bij het aanmelden.
Waar vind ik professionele hulp bij studiekeuze?
Er zijn in Nederland verschillende partijen die hulp bieden bij het maken van een studiekeuze. Onze website biedt een vergelijker met alle studiekeuzebegeleiders die jou kunnen helpen.
Kan ik ook online studiekeuze hulp krijgen?
Ja, er zijn verschillende partijen die bijvoorbeeld een online test bieden om te achterhalen wat je interesses zijn. Zo hoef je niet op locatie te komen en heb je snel een antwoord op je vragen over je studiekeuze.
Zelf werkzaam als studiekeuzebegeleider?
Steeds meer studiekeuzebegeleiders weten Studiegids.nl te vinden en starten een samenwerking met ons op. Ben jij zelf werkzaam bij een dergelijke organisatie? Neem dan even contact op met tdejong@studiegids.nl zodat ook jij/jullie toegevoegd kunnen worden!
Mijn kleinzoon heeft een jaar laboratorium school (HBO) in Leiden gedaan (niet gehaald). Hij heeft na lang wikken en wegen wil hij nu de toegepaste biologie opleiding volgen (HAS ‘s-Hertogenbosch). Hij was te laat voor de normale inschrijving. Is het juist dat hij nu een jaar moet wachten (tussenjaar!) voordat hij die studie kan oppakken? In feite heeft hij dan 2 jaar studievoortgang verloren.
Als grootouder kan ik weinig doen, maar het onderwijs kan toch niet zo gebureaucratiseerd zijn?