Studiegids » 21 Diner; wat moet er geregeld worden? » 21 diner menu samenstellen

21 diner menu samenstellen

21 diner menu en recept

Heb je een passend 21 diner thema gevonden? Zijn de uitnodigingen voor je feest de deur uit en is het cadeau al binnen? Tijd om aan de slag te gaan met het menu voor deze onvergetelijke avond. Het samenstellen van een passend 21 diner menu is vaak niet eenvoudig. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden. Hoe ga je bijvoorbeeld om met allergieën van genodigden? Op welke manier bied je een alternatief voor mensen die geen vlees en vis eten? Het zijn slechts voorbeelden van belangrijke aandachtspunten, wanneer je het menu voor een 21 diner samenstelt. 

Het is verstandig om het samenstellen van het 21 diner menu samen met je ouders te doen. Thuis heb je immers de perfecte 21 diner locatie! Het is er groter dan in een studentenkamer of studio, je hebt er wellicht al voldoende glazen, servies en bestek en je ouders kunnen helpen bij de bereiding van 21 diner recepten. Hebben ze de keukengerei om gerechten te kunnen maken? Is er voldoende tijd voor de bereiding van de verschillende gerechten? Enzovoorts.  

Bepaal de voorbereidingstijd voor het menu 

Voordat je start met het samenstellen van een 21 diner menu, is het verstandig om de voorbereidingstijd te bepalen. Op welk moment komen de genodigden binnen? Hoe lang wil je wachten tot het eerste gerecht geserveerd wordt? Wat is de bereidingstijd van een tweede gang? Door in kaart te brengen hoeveel tijd er tussen de verschillende gangen zit, kun je naar geschikte recepten zoeken. 

Een catering inhuren 

Een alternatief voor het laten bereiden van gerechten door je ouders, is het inschakelen van een cateringbedrijf. Laat de catering bijvoorbeeld voor smaakvolle salades zorgen, welke je kunt combineren met een barbecue. Ideaal, wanneer je het 21 diner in de zomer organiseert! Houd er in dit geval rekening mee, dat je niet verzekerd bent van mooi weer. Het kan zodoende slim zijn om vooraf een grote partytent te huren. Je kunt de catering ook voor losse gangen laten zorgen. Het nadeel van catering bij een 21 diner is dat de prijs vaak al snel oploopt. Daarbij moeten de laatste gangen van het 21 diner menu lang warm worden gehouden, wat de smaak niet altijd ten goede komt. 

21 diner in een restaurant vieren 

Naast het inschakelen van catering bij een 21 diner, kan je 21 diner in een restaurant vieren een optie zijn. Het nadeel van een 21 diner in een restaurant is het feit, dat het hier lastiger is om speeches te houden. Daarbij krijgt het diner direct een formele setting, waar je dit niet altijd wenst. Een derde reden om het 21 diner niet in een restaurant te organiseren, is het feit dat je het diner zo minder makkelijk aan kunt laten sluiten bij het thema. 

Bepaal het aantal gangen 

Een volgende stap is het bepalen van het aantal 21 diner recepten wat je wilt gaan bereiden. Hoeveel gangen maak je voor de gasten? Vaak wordt begonnen met een eerste drankje, gevolgd door een voorgerecht. Tussen de gangen is er tijd voor vriendengroepen om de speeches te geven. Het kan slim zijn om vooraf uit te tellen hoeveel speeches er gegeven worden. Pas het aantal gangen hierop aan. Naast een voorgerecht zou je ook een aantal amuses kunnen serveren. Een voorgerecht wat hier goed op aansluit is bijvoorbeeld een heldere soep. Vervolgens wordt het hoofdgerecht geserveerd, gevolgd door een nagerecht. Sluit de avond af met een kop koffie of thee, gecombineerd met een zoete lekkernij. 

Verschillende wijnen bij de gangen 

Niet alleen is het belangrijk om naar 21 diner recepten voor de verschillende gangen te zoeken. Besteed ook voldoende aandacht aan de wijnkeuze! Kies je voor een witte of rode wijn bij de verschillende gangen? Welk drankje is een goede starter in het 21 diner menu? Op internet kun je veel informatie vinden over het type wijn, wat bij een specifiek gerecht past. Wellicht kunnen ook je ouders hierbij hulp bieden? Zorg voor voldoende variatie, zodat iedere gast het naar zijn of haar zin zal hebben tijdens het 21 diner. 

Zorg voor de benodigde ingrediënten 

Heb je geschikte gerechten gevonden voor op het 21 diner menu? Een volgende stap is in dat geval het samenstellen van een lijstje met de benodigde ingrediënten. Tel de verschillende ingrediënten bij elkaar op, gebaseerd op het aantal genodigden voor het 21 diner. Houd er rekening mee dat de bereiding van een gerecht mogelijk niet direct lukt. Door wat extra van de verschillende ingrediënten op je lijstje te zetten, heb je in ieder geval niet te weinig! Er is niets vervelender dan een tekort aan bepaalde ingrediënten. 

Kijk ook naar de keukengerei in de keuken 

Mogelijk heb je voor een bepaalde gerechten specifieke keukengerei nodig. In dat geval is het noodzakelijk om het gerecht alsnog te schrappen of te vervangen. Een alternatief is het bestellen van de keukengerei. Het zou erg vervelend zijn, wanneer je tijdens de bereiding van het gerecht merkt dat je bepaalde hulpmiddelen mist. 

Inspiratie voor het 21 diner menu 

Onderstaand vind je inspiratie voor de verschillende gangen op het 21 diner menu. Aan welke van deze gerechten heb jij al gedacht? Op internet vind je nog veel meer recepten die goed passen bij een 21 diner. Ze zijn relatief makkelijk te bereiden en daarbij goedkoop. 

Voorgerecht 

Een typisch voorgerecht op het 21 diner menu is een carpaccio of een Italiaanse tomatensoep. Beide gerechten zien er feestelijk uit en zijn relatief makkelijk en goedkoop te bereiden. Ook losse amuses of borrelhapjes vallen doorgaans goed in de smaak. Wil je het iets luxer aanpakken? Kies dan voor een aspergemousse met dille of een rozemarijn toast met vitello. 

Tussengerecht 

Het tussengerecht kan op verschillende manieren worden ingevuld. Je zou als voorgerecht amuses kunnen nemen en een Italiaanse soep of carpaccio als tussengerecht kunnen gebruiken. Ook een romig zalm hapje of een rolletje met geitenkaas zijn interessante opties voor het tussengerecht. 

Hoofdgerecht

Een klassiek hoofdgerecht voor op het 21 diner menu is een lamsbout met rozemarijn en een zelfgemaakte gratin. Ook een varkenshaasje met salsa verde en gebakken courgette gratins zal goed in de smaak vallen. Ben je op zoek naar een vegetarisch hoofdgerecht voor je 21 diner? Kies dan voor een kaasfondue of een paddenstoelenrisotto. 

Dessert 

Het dessert zal altijd in de smaak vallen bij je gasten! Kies voor een mild kaasplankje, welke je kunt combineren met een abrikozenchutney. Ook een cappuccino trifle of een vanille mascarponedip met lemoncurd zijn geliefd bij veel mensen. De toetjes zien er bijzonder feestelijk uit, zonder dat het je veel moeite kost om ze te bereiden! Daarbij kan een dessert vaak al voorafgaand aan het diner gemaakt worden. Laat het in de koelkast rusten. 

Probeer de verschillende gerechten vooraf uit 

Het kan bij ieder van deze gerechten verstandig zijn om ze voorafgaand aan het 21 diner uit te proberen. Wellicht smaakt een gerecht anders dan je op voorhand verwacht had, of blijkt het toch lastiger te zijn om ze te maken. Je hebt zo voldoende tijd om nog naar een ander gerecht te switchen!

Tip: zet de verschillende gerechten op een leuk vormgegeven menukaart, volledig in het thema van je 21 diner.

21 Diner zelf organiseren? Kijk eens bij deze partijen!

Ga jij zelf een 21 diner organiseren, dan wil je natuurlijk weten bij welke partijen je terecht kunt voor het drukwerk, de decoratie en aankleding, het diner en de organisatie, of wellicht het prachtige cadeau! Hieronder vind je een aantal van onze partners, bij wie je prima terecht kunt in jouw omgeving;

Diner & Organisatie: Landelijk

Diner & Organisatie: Utrecht e.o.

Diner & Organisatie: Overige

Decoratie & Aankleding

21 Diner Cadeau’s

Veelgestelde vragen over 21 diner menu’s

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over de welbekende 21 diner menu’s. Zit je zelf nog met een vraag, stel deze hieronder in de reacties!

Wat kost een 21 diner?

De kosten van een geheel 21 diner hangt af van wat je wil laten regelen of wat je zelf gaat doen. Zo kun je bij het menu zelf iets samenstellen, of laat je het gehele menu en alle gangen maken door een chef-kok. De kosten verschillen hierdoor enorm van elkaar!

Hoeveel gangen heeft een 21 diner menu?

Hoeveel gangen een 21 diner menu heeft, hangt helemaal af van wat jij wil. Het draait uiteindelijk om het hebben van een leuke avond en niet per se om het diner en het bijbehorende menu. Wil je liever een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht, dan doe je dat! Uiteraard hangt dit ook van je budget af, indien je het 21 diner menu uit handen geeft aan bijvoorbeeld een cateraar.

Wie betaald de 21 diner?

Een 21 diner wordt geregeld door je familie, althans zij worden ingezet voor de aankleding en het menu/het eten. Maar dat is de officiële traditie, je ziet steeds vaker dat de jarige in kwestie zelf het e.e.a. organiseert in samenwerking met vriendinnen of familie. Wel is het handig om met je ouders te overleggen over de kosten en wie wat betaalt!

Waar vind ik leuke 21 diner menu's?

Online vind je allerlei leuke mogelijkheden om een goed 21 diner menu samen te stellen. Maar je kunt uiteraard ook contact opnemen met verschillende cateraars en kijken wat voor mogelijkheden zij bieden!

Waar print ik een mooi 21 diner menu?

Wil jij een mooi menu op tafel hebben liggen, zodat jouw gasten weten wat ze kunnen verwachten of kiezen? Dan wil je dit niet zelf uitprinten, maar het liefst luxe laten drukken. Neem hiervoor eens contact op met jouw lokale drukker of printer, deze kunnen jou vast en zeker helpen met het realiseren van een mooi 21 diner menu voor op tafel!

1 Reactie

Klik hier om te reageren


  • Ik moet ook zorgen voor een 21 diner voor een goede vriendin, maar waar vind ik een goede cateraar speciaal voor 21 diner feestje?

Deze pagina is het laatst bewerkt op 12 januari 2022 om 09:30.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud