Studiegids » 21 Diner; wat moet er geregeld worden? » Een 21 diner speech schrijven

Een 21 diner speech schrijven

speech 21 diner

Een speech is het onmisbare element van iedere 21 diner party! Wat staat er in zo’n 21 diner speech? Wie geven deze speech en hoe lang moet de speech ongeveer zijn? In dit artikel lees je er meer over. Hoewel het best spannend kan zijn om een speech te geven bij een 21 diner, is het voor de jarige ontzettend leuk. Daarbij kan het ook voor je vriendengroep een perfect moment zijn om jullie grootste geheimen te delen met andere vriendengroepen en ouders van de jarige! 

De speech bij een 21 diner wordt vaak gegeven door zowel vriendengroepen, als ouders en broers of zussen. De inhoud van de verschillende speeches verschilt sterk. Oude vriendengroepen zullen zich richten op de tijd van de basisschool en middelbare school. Daar waar de nieuwe vrienden het accent leggen op de studententijd van de jarige. Ouders blikken in hun 21 diner speech terug op de afgelopen 21 jaar als geheel. In het bijzonder hetgeen thuis gebeurde. Het is de perfecte basis om terug te blikken op de afgelopen jaren. 

Speech voorbeelden & ideeën

Het kan slim zijn om voorafgaand aan het uitwerken van de 21 diner speech naar een voorbeeld te zoeken. Op internet kun je de speeches van verschillende andere vriendengroepen lezen. Het geeft je een beeld van hetgeen vaak in een dergelijke speech wordt opgenomen. Houd er rekening mee dat meer mensen een speech geven en de inhoud dus kort en bondig moet zijn! Daarbij wil je een speech schrijven die niet alleen de jarige aanspreekt, maar ook zijn ouders en andere vriendengroepen. 

Roast van een jarige vriend 

Vriendengroepen kiezen vaak niet voor een zoetsappige speech, waarin de beste kanten van een jarige beschreven worden. Veel leuker is het om een roast uit te werken. Hierin beschrijf je de kant van een jarige die wellicht nog niet bekend was bij zijn of haar ouders. Met wie ging de jarige op date? Hoe liepen deze dates af? Wanneer bleef er voor het laatst een dame of heer bij de jarige slapen? Het zijn saillante details die de speech tot een groot succes kunnen maken! Vanzelfsprekend is het bij een 21 diner speech voor een vriendin of vriend niet de bedoeling om iemand af te branden. Combineer leuke grapjes met complimenten! 

21 diner speech van ouders 

Waar vriendengroepen van een 21 diner speech vaak een roast maken, is de speech van ouders veel liever. Zij gaan in op de goede kanten van hun zoon of dochter. Hoe heeft hun kind zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Wat zijn de mooiste eigenschappen van hun kind? De combinatie van een 21 diner speech van ouder en vrienden geeft een totaalbeeld van de jarige. 

Zorg voor een rode draad in de speech 

Herinneringen die je in een speech bij 21 diners ophaalt zullen voornamelijk binnen je vriendengroep bekend zijn. Voor andere genodigden zijn deze verhalen onbekend. Het is om die reden erg belangrijk om een rode draad aan te houden in je verhaal. Vertel vooraf wat je in de 21 diner speech van een vriendin of vriend wilt gaan bespreken. In de speech zelf kun je hier steeds aan refereren. Ga bijvoorbeeld in op specifieke karaktertrekken of eigenschappen van een jarige, die je kracht bijzet door voorbeelden aan te halen. Op deze manier blijft de boodschap in de speech helder. Ook voor hen die niet op de hoogte zijn van de voorbeelden. 

Slot van een speech 

Sluit de 21 diner speech op de logische wijze af. Vat bijvoorbeeld nog eens kort samen hoe je een jarige hebt leren kennen en wat zijn of haar mooiste eigenschappen zijn. Daarbij kun je tijdens het slot een wens uitbrengen. Welke baan heeft een jarige bijvoorbeeld altijd willen hebben? Voor welk eindcijfer gaat een jarige tijdens zijn of haar studie? Het is vaak aan de ouders om in de speech bij het 21 diner van een dochter of zoon af te sluiten met een toast. Kies voor een slotzin als “ik wil het glas heffen op..” of “ik wil graag proosten op..”. Of eindig met een leuke introductie richting het cadeau. Mochten de ouders zelf geen speech geven, dan kun je dit als vriendengroep doen! 

Geschikte lengte voor een 21 diner speech 

Het is gebruikelijk dat iedere vriendengroep een speech geeft bij het 21 diner. Maak een speech om die reden nooit te lang! Het is gebruikelijk om een tijd van 7.5 tot 10 minuten aan te houden per speech. Door je speech een aantal keer te oefenen thuis, weet je zeker dat je binnen deze tijdsspanne blijft. Ook kun je kijken naar het aantal woorden van de speech. De meeste mensen spreken 120 tot 130 woorden per minuut uit. Dit betekent dat een speech een lengte van zo’n 1000 tot 1200 woorden mag hebben. 

Tip: informeer ook eens bij ander vriendengroepen hoe lang hun speech bij het 21 diner is. Zo weet je zeker dat de speeches ongeveer van gelijke lengte zullen zijn. 

Speech alleen of samen geven bij een diner 

Wanneer je als vriendengroep een speech hebt uitgewerkt, is het zaak om te bepalen wie de speech zal geven. Laat je de speech door een van jullie vrienden geven, of doe je dit samen? In sommige gevallen maken vriendengroepen een kort toneelstuk van hun speech, zodat iedere vriend hier een aandeel in heeft. Het voordeel van de speech in je eentje geven is dat de speech vaak beter te volgen is. Het is lastig om voor een natuurlijke overgang van de ene spreker naar de andere te zorgen. Andersom is het voor de jarige wellicht leuker wanneer ieder van zijn vrienden een korte boodschap heeft uitgesproken of een bepaalde herinnering heeft opgehaald. 

Tips voor een goede 21 diner speech 

Heeft dit artikel je al veel inspiratie gegeven voor het uitwerken van de 21 diner speech van jouw vriend of vriendin, zoon of dochter? Wellicht kunnen deze laatste tips je helpen om nog meer uit de toespraak te houden: 

  • Zorg dat je voldoende humor en grapjes in de 21 diner speech opgenomen hebt. Zo houd je de speech luchtig en makkelijk te volgen. Kijk bijvoorbeeld of je ook het thema hierbij in kunt verwerken! 
  • Voorkom dat je een speech volledig op moet lezen. Het is leuker om de jarige aan te kijken en enkel losse steekwoorden te gebruiken. Zet ze op een klein kaartje! 
  • Blijf niet op een plek staan, maar beweeg enigszins en gebruik je handen om dingen te verduidelijken. Zo gaat een speech meer leven en wordt deze nog leuker! 
  • Wees jezelf tijdens de speech en probeer niet te overdrijven wanneer je bepaalde emoties over wilt brengen. In veel gevallen werkt dit averechts!

21 Diner zelf organiseren? Kijk eens bij deze partijen!

Ga jij zelf een 21 diner organiseren, dan wil je natuurlijk weten bij welke partijen je terecht kunt voor het drukwerk, de decoratie en aankleding, het diner en de organisatie, of wellicht het prachtige cadeau! Hieronder vind je een aantal van onze partners, bij wie je prima terecht kunt in jouw omgeving;

Diner & Organisatie: Landelijk

Diner & Organisatie: Utrecht e.o.

Diner & Organisatie: Overige

Decoratie & Aankleding

21 Diner Cadeau’s

Veelgestelde vragen over de 21 diner speech

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over de speech voor een 21 diner. Heb je zelf nog vragen, of wellicht tips, laat ze achter in de reacties onderaan deze pagina!

Wie moet de speech geven tijdens 21 diner?

Er zijn geen besloten regels over wie er een speech geeft tijdens het 21 diner. Daarom zie je ook dat het enorm verschilt wie er een speech geven. Soms is dat de jarige, die het leuk vindt dat iedereen er is. En soms zijn het de vrienden van de jarige, om de jarige in het zonnetje te zetten of juist te roasten!

Wat is een roast speech?

Zoals hierboven al wordt vermeld zijn er ook vrienden die kiezen voor een roast in plaats van een zoetsappige speech. In een roast kun je de jarige ‘in het hemd’ zetten als het ware. Oftewel vertel dingen over de jarige om deze wat te pesten. Was hij/zij bijv. eens dronken of deed de jarige iets gênants? Maak er een mooi verhaal van en geef dat als speech!

Wat vertel je tijdens een 21 diner speech?

Als je als jarige een speech gaat geven tijdens je 21 diner, dan vertel je daar meestal in dat je blij bent met de vrienden die je hebt en dat je het leuk vindt dat iedereen is gekomen. Maar ook hier zijn geen duidelijke regels, dus maak er zelf wat leuks van. Dit zal bij eenieder anders zijn!

Mogen de ouders ook een speech geven?

Ook hier zijn geen duidelijke regels over, maar sommige ouders vinden het leuk om óók een speech te geven. Zo wordt dit wel gedaan wanneer er iets is dat men als gezin heeft onverwonnen (denk aan ziekte of andere nare gebeurtenissen) en via deze weg ten opzichte van alle vrienden ook hun positieve verhaal willen delen. Maar over het algemeen zijn het toch de vrienden en/of de jarige die de speech geven.

Een 21 diner speech door vrienden?

Ja, het is ook mogelijk dat jullie als vriendengroep een leuke speech geven. Wissel het af door iedereen een stuk te laten speechen en zo er een leuk geheel van te maken voor de jarige. Vergeet niet om er ook flink wat humor in te verwerken, zodat jullie beginnen aan een gezellige dag of avond!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 januari 2022 om 08:15.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud