Studiegids » 21 Diner; wat moet er geregeld worden? » Geschikt 21 diner thema kiezen

Geschikt 21 diner thema kiezen

21 diner versiering

Een van de lastigste facetten van een 21 diner organiseren is wellicht het vinden van een geschikt thema. Hoe vind je een thema wat bij je past? Op welke manier kun je het thema combineren met de gerechten op het 21 diner menu of wellicht zelfs het cadeau? In dit artikel geven we verschillende tips, die je kunnen helpen om tot een leuk thema te komen.

Het thema kan samenhangen met het seizoen waarin je het 21 diner organiseert. Een geschikt 21 diner thema voor de zomer is bijvoorbeeld Hawaï of Ibiza! Daar waar een dergelijk thema in de winter veel minder gebruikelijk is. Een winters thema is sneeuw of bijvoorbeeld schaatsen.

Populaire 21 diner thema’s per seizoen

Lang niet iedereen kiest bij een 21 diner voor een uitgesproken en feestelijk thema als Hawaï of Ibiza. Het is heel gebruikelijk om een 21 diner in het thema gala of chique de friemel te organiseren. Dat betekent dat mannen in pak komen en dames in een galant jurkje verschijnen. De een vindt het perfect aansluiten bij het feestelijke van een 21 diner, terwijl iemand anders dit te formeel vindt. Het chique de friemel-thema is slechts een van de populaire 21 diner thema’s. Onderstaand vind je een aantal andere voorbeelden, die je inspiratie kunnen geven voor je eigen 21 diner. 

Thema’s voor de lente 

Geschikte 21 diner thema ideeën voor de lente zijn onder meer catchy colours, waarbij de nadruk ligt op vrolijke kleuren. Ze passen goed bij de tulpen, narcissen en viooltjes die je veel ziet in de lenteperiode! Ook viert men in een groot deel van Nederland carnaval in het voorjaar. Het maakt ook carnaval een geschikt 21 diner thema. 

Thema’s voor de zomer 

In de zomer trekken we massaal naar het strand of de camping. Het zijn de perfecte thema’s voor een 21 diner in de zomer! Laat mensen zich kleden alsof ze gaan kamperen, kies voor het eerder beschreven thema Ibiza of ga voor een thema zwembad. Het is bepaald niet chique, maar wel heel gezellig! Ook travel around the world is een ideaal 21 diner thema voor dit seizoen. 

Thema’s voor de herfst 

De herfst is vaak de periode waarin veel mensen naar binnen gaan. Breng wat sfeer in huis met een thema als dolle disco. Laat mensen zich kleden alsof ze naar de disco gaan! Ook een feest in een thema gekoppeld aan een bepaalde tijdsperiode kan leuk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een feest in het thema van de jaren ’90 of jaren ’00. 

Thema’s voor de winter

In de winter is het koud, ligt er mogelijk sneeuw en hebben we de kans om de schaatsen van zolder te halen. Pas je 21 diner thema hierop aan en laat mensen zich winters kleden! Ook het thema après-ski is leuk voor 21 diners in de winter. Er zijn immers veel mensen die rond de wintermaanden op skivakantie gaan! 

Thema verwerken in de decoratie 

Niet alleen in je eigen kleding en die van genodigden moet het 21 diner thema terugkomen. Zorg dat het thema ook blijkt uit de decoratie en versiering! Er zijn verschillende vormen van 21 diner tafeldecoratie te vinden. Bij een thema strand of sneeuw zou je wat zand of nepsneeuw over de tafel kunnen verspreiden. In het geval van catchy colours zijn dat losse papiersnippers in verschillende felle kleuren. Deze kleuren kun je ook verwerken in het tafelkleed! 

Tip: hang feestelijke ballonnen boven en rondom de tafel! Het zorgt al snel voor een gezellige sfeer in huis. 

Naamkaartjes maken bij een thema 

Op tafel mogen ook naamkaartjes niet ontbreken! Net als de tafeldecoratie kun je ook deze 21 diner naamkaartjes aan laten sluiten bij het thema. Voorzie ze bijvoorbeeld allemaal van een klein vlaggetje, als je voor het thema travel around the world kiest. Bij een thema als chique de friemel kies je geen vlaggen, maar zorg je dat de naamkaartjes een gouden kleur hebben. Kies in dat geval ook voor een bijpassend, chique lettertype op de naamkaartjes. 

Verdeling van de gasten rond de tafel 

De naamkaartjes worden normaliter al voor binnenkomst op tafel gezet. Het maakt dat je als gastheer bepaalt wat de indeling wordt. Kies je ervoor om de verschillende vriendengroepen bij elkaar te zetten? Laat je de oude en nieuwe vrienden met elkaar mengen? Denk vooraf goed na over de tafelindeling. Het kan erg leuk zijn om vrienden uit de verschillende groepen met elkaar te mengen. De ideale basis om herinneringen van vroeger of uit de afgelopen jaren op te halen! 

Geschikte jurk of pak voor een 21 diner 

Heb je de decoratie voor op tafel en in de eetkamer verzameld? In dat geval is het tijd om naar je eigen kleding te kijken! Zorg dat je een passende jurk of pak hebt, die aansluit bij het thema van je 21 diner. Kies je voor een elegante, zwarte 21 diner jurk, of ga je voor meer kleur in je outfit? Een rood of geel jurkje past immers ook goed bij catchy colours of een thema als zomer

Het is verstandig om je 21 diner jurk ruim voor het moment zelf te bestellen. Zo heb je alle tijd om deze te passen en eventueel terug te sturen voor een ander model. Het zorgt voor erg veel stress, wanneer je dit op het laatste moment moet doen! 

Algemene 21 diner thema ideeën 

Eerder beschreven we verschillende geschikte 21 diner thema’s voor specifieke seizoenen. Er zijn echter ook voldoende thema’s voor 21 diners te bedenken, die je het hele jaar zou kunnen gebruiken. Onderstaand hebben we hier verschillende voorbeelden van op een rijtje gezet. Aan welke van deze 21 diner thema’s heb jij al eens gedacht? 

  • Foute fitness 
  • Feestje op het kasteel 
  • Hollywood 
  • Terug naar de basisschool 
  • Glow in the dark 
  • Ik hou van Holland 
  • Bourgondisch dineren 
  • Champagne party 
  • Opvallende haarmode 

Zorg dat je een 21 diner thema altijd op de uitnodiging zet. Zo weet je zeker dat gasten het juiste thema aanhouden! Probeer het thema daarbij op creatieve wijze in de uitnodiging zelf te verwerken. Voorzie de uitnodiging bijvoorbeeld van verschillende kleuren, combineer een gouden achterkant met zwarte tekst voor een luxe thema, enzovoorts.

21 Diner zelf organiseren? Kijk eens bij deze partijen!

Ga jij zelf een 21 diner organiseren, dan wil je natuurlijk weten bij welke partijen je terecht kunt voor het drukwerk, de decoratie en aankleding, het diner en de organisatie, of wellicht het prachtige cadeau! Hieronder vind je een aantal van onze partners, bij wie je prima terecht kunt in jouw omgeving;

Diner & Organisatie: Landelijk

Diner & Organisatie: Utrecht e.o.

Diner & Organisatie: Overige

Decoratie & Aankleding

21 Diner Cadeau’s

1 Reactie

Klik hier om te reageren


  • Wij willen ook zodra het weer kan door corona nu even niet, een 21 diner feestje geven. Zijn er ook leuke thema’s te bedenken omtrent vegan?

Deze pagina is het laatst bewerkt op 28 september 2020 om 19:11.

Bronnen: geen

Skip to content