Studiegids » Studentenverenigingen

Studentenverenigingen

Studentenverenigingen

Ga jij (eindelijk) studeren in één van de vele studentensteden? Dan is een veelgestelde vraag aan de nieuwe studenten, ga je ook bij een studentenvereniging. Het is voor iedereen anders, de één gaat er graag bij voor nieuwe kennissen, de ander wil graag met gelijkgestemden (gericht op de studie, of geloof) connecten en weer een ander wil graag uitgenodigd worden bij de leukste feestjes. Maar voordat je bij een studentenvereniging gaat, is het goed om duidelijk te weten wat er allemaal van je gevraagd wordt, wat er mogelijk is en wat nu eigenlijk precies zo’n vereniging doet!

De studentenverenigingen van Nederland

Ben jij op zoek naar een specifieke studentenvereniging? Gebruik dan onderstaand zoekformulier om de juiste studentenvereniging te vinden!

Nijmeegse Studentenvereniging Ovum Novum

Nijmeegse Studentenvereniging Ovum Novum

Studenten gezelligheidsvereniging in Nijmegen
Datum opgericht: 20 mei 1990 | 700 leden
Doelgroep: Radboud Universiteit, Hogeschool Arnhem-Nijmegen
VGSW

VGSW

Christelijke Studentenvereniging in Wageningen
Datum opgericht: 5 november 1964 | 60 leden

Wat is een studentenvereniging

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag; wat houdt zo’n studentenvereniging nou precies in? De meeste studentenverenigingen zijn opgezet om contact te krijgen en onderhouden met gelijkgestemden. En de overeenkomsten liggen vaak enorm uiteen en worden geuit in zowel de vereniging zelf als de activiteiten. Wil je gezellig met medestudenten kletsen, of wil je misschien liever op stap gaan met de andere studenten? Bedenk dan goed voor welke studentenvereniging je kiest. Uiteindelijk is een studentenvereniging niet alleen voor studenten, maar ook door (oud)studenten. Zoals je al kon lezen is het hoofddoel vaak een bepaalde activiteit, waarbij het voornamelijk gaan om contact te krijgen met medestudenten.

Verschil tussen studentenvereniging en studievereniging

Veel studenten gaan er automatisch vanuit dat een studentenvereniging hetzelfde is als een studievereniging. Echter zit hier nog een aardig verschil tussen. Zo vind je in een studentenvereniging namelijk mensen die van allerlei studies afkomstig zijn en binnen een studievereniging vind je mensen die echt specifiek student zijn van een bepaalde studie of studieachtergrond. Zo kan het voorkomen dat je binnen de studentenvereniging ook nog een studievereniging hebt. Dus wil je graag in een studievereniging zitten, waarbij je je voornamelijk richt op je studieachtergrond, kijk dan goed of dat eventueel ook mogelijk is bij de studentenvereniging waar je graag bij zou willen.

Historie van studentenverenigingen

Studentenverenigingen en overigens ook studieverenigingen, kennen we al een zeer lange tijd. Zo was het vroeger (rond 1725) normaal om je bij een organisatie aan te sluiten waar alleen studenten uit dezelfde omgeving komen, de welbekende streekgenootschappen. Dit waren niet de studentenverenigingen zoals je ze tegenwoordig ziet, destijds was het onderling haat en nijd. Hierdoor stonden ook de universiteiten niet positief tegenover de genootschappen. Het was pas midden tot eind in de 20e eeuw dat de verenigingen veranderden naar de type studentenverenigingen zoals we ze nu kennen. De meest grote en oude studentenverenigingen van Nederland stammen dan ook uit de tijd van de corpora, zoals bijv. Vindicat atque Polit die je kunt vinden in studentenstad Groningen. Nu vind je een enorme verscheidenheid aan verschillende (type) studentenverenigingen, verspreid over alle studentensteden in Nederland.

Introductieperiode of ontgroening

Heb je een studentenvereniging gevonden die aansluit bij jouw wensen? Dan is het tijd om eens een kijkje te nemen bij deze verenigingen. Zo kun je tijdens de introductietijd vaak bij vele verenigingen even binnen kijken. Het is aan te raden om ook in gesprek te gaan met bijv. het huidige bestuur en enkele leden. Zo kun je een goed beeld krijgen van deze vereniging. De introductietijd vind je meestal in augustus, tegelijk met de introductietijd van je onderwijsinstelling.

De ontgroening

Iets waar je waarschijnlijk al eens het e.e.a. over hebt gehoord, zijn de welbekende ontgroeningen. In de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw hadden de meeste verenigingen deze ontgroeningen tijdelijk niet. Echter rond de jaren 80 en 90 van dezelfde eeuw kwamen ze echter weer terug, zoals wij ze momenteel kennen. Let op; niet elke vereniging doet hier aan mee! Zo kan het zijn dat de vereniging in plaats van een ontgroening juist een introductieweek of weekend heeft, waarbij het vooral gaat om de gezelligheid en het leren kennen van de mensen binnen de vereniging.

Is er wel een ontgroening, dan wil je uiteraard graag weten hoe dat precies gaat. Een ontgroening is bedoeld om een soort binding binnen de groep te krijgen. Je staat er als eerstejaars namelijk als groep voor, tussen alle feuten en ouderejaars, hierdoor krijg je het welbekende wij-gevoel. Dit versterkt het gevoel dat je erbij hoort, bij de eerstejaars wel te verstaan. De ontgroeningen zijn echter niet meer zo zwaar zoals je wellicht al eens in een film, of op het nieuws hebt gezien. De verenigingen houden zich namelijk aan een bepaalde gedragscode zoals bijv. tenminste 7 uur slaap per nacht, voldoende te drinken en geen fysiek of geestelijk geweld. Hoe de regels echter worden nageleefd is niet duidelijk, daar er weinig controle is. De tip die wij mee kunnen geven is: “Laat je niet gek maken en houd je eigen grenzen aan!”.

Lid worden; voor- en nadelen

Heeft de ontgroening je nog niet laten schrikken? Gelukkig maar, want zoals vermeld valt het (bijna) altijd reuze mee. Maar voordat je aan een studentenvereniging begint, wil je uiteraard weten wat nu precies de voor- en nadelen zijn van het lid zijn van een studentenvereniging.

Voordelen

  • Je haalt met een studentenvereniging net wat meer uit je studententijd, doordat je met je medestudenten van alles kunt gaan ondernemen vanuit de vereniging.
  • Je zult vanuit de vereniging regelmatig mee kunnen op uitjes of reizen.
  • Je maakt snel nieuwe vrienden.
  • Je bouwt een sterker en groter netwerk op; dit kan ook handig zijn ivm toekomstige banen.
  • Je vindt sneller een kamer.
  • Je vindt sneller een (bij)baan.
  • Je doet ervaring op door mee te doen aan een commissie of aan het bestuur. Je CV wordt hierdoor dus ook versterkt.

Nadelen

  • De ontgroening, al is dat lang niet bij elke vereniging van toepassing. En het is soms simpelweg even door de zure appel heen bijten.
  • Je uitgaven worden groter, vaak omdat je toch al snel mee doet met bepaalde activiteiten die geld kosten. En denk ook maar eens aan de vele drankjes…
  • Je bent meer tijd kwijt, tijd die je anders zou kunnen spenderen aan je studie of wellicht sport.

Activiteiten van studentenvereniging

Zodra je eenmaal lid bent van een studentenvereniging, zul je merken dat er geregeld activiteiten georganiseerd worden. Wellicht help je zelf wel mee om enkele activiteiten te organiseren. Het aantal en de type activiteiten verschilt uiteraard enorm per vereniging, maar enkele kunnen zijn; kroegentocht, gezellige avond op een locatie van de vereniging, uitjes naar een andere stad of zelfs reizen naar een ander land. Wat de activiteiten van de studentenvereniging zijn waar jij graag bij zou willen, zul je helaas toch echt bij het bestuur moeten navragen.

Verschillende type studentenverenigingen

In Nederland beschikken we over een enorm aantal studentenverenigingen, daarom is er ook een grote diversiteit te vinden aan verenigingen. We kunnen het onderverdelen onder de activiteiten waar zij vooral op gericht zijn. Zo hebben we de verenigingen waar het vooral gaat om contact te leggen en te behouden met andere (oud)studenten, dan spreken we over een studentengezelligheidsvereniging. Ook zijn er de verenigingen die zich voornamelijk richten op de sport, dan hebben we het over een studentensportvereniging. Uiteraard zijn er ook de verenigingen gericht op een bepaald thema, zoals het geloof, politiek of filosofie. Tot slot zijn er nog de studentenclubs, waarbij je gevraagd moet worden om de kans te krijgen om lid te worden. Deze zijn dan vaak ook een stuk exclusiever en kleiner van formaat.

Christelijke Studentenverenigingen

De studentenverenigingen met een religieuze achtergrond bestaan al sinds 1886, zoals de rooms-katholieke en gereformeerde verenigingen. Tegenwoordig zijn er nog altijd een hoop christelijke studentenverenigingen actief door heel Nederland. Hieronder hebben wij een overzicht geplaatst van de verenigingen die bij ons bekend zijn:
[loop type=studentenvereniging status=any paged=5 field=studentvertype_vereniging value=christelijk]

[if field=studentverlogo_van_de_vereniging empty][field studentverofficiele_naam]
[else][field studentverofficiele_naam]
[/if]

[field studentverofficiele_naam]

[field studentvertype_vereniging] in [field studentverstad]
Opgericht in [field studentverdatum_opgericht] | [field studentverhuidige_ledenaantal] leden
Doelgroep: [field studentverdoelgroep__instituut]
[/loop]
Pagina [loopage-now] van [loopage-total]
[loopage prev_next=false show_all=true anchor=start-loop-hboopleidingen]

Studentenverenigingen in Nederland

Nu wil je vast en zeker ook weten welke studentenverenigingen nog meer bekend zijn bij ons, daarom hebben wij hieronder een overzicht geplaatst van de studentensteden. Per studentenstad vind je een verscheidenheid aan studentensteden, kijk dus snel verder.

Amsterdam Den Haag Leeuwarden Rotterdam
Breda Eindhoven Leiden Tilburg
Delft Enschede Maastricht Utrecht
Den Bosch Groningen Nijmegen Zwolle
Wageningen

Mis je een studentenvereniging?

Staat jouw studentenvereniging er nog niet tussen, neem dan even contact op met ons via tdejong@studiegids.nl.

Ga naar de inhoud