Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Waar is een Wft-diploma voor nodig?
Studie & Studenten Nieuws

Waar is een Wft-diploma voor nodig?

internationale studenten

Heb je voor een financiële studierichting gekozen, of overweeg je dit? In dat geval is het belangrijk om al tijdens je studie te kijken naar een opleiding om je Wft-diploma te behalen. Wft staat hierbij voor Wet op het financieel toezicht. Deze wet helpt mensen die hun vermogen of bijvoorbeeld een hypotheek toevertrouwen aan een adviseur te beschermen. De meeste organisaties binnen de financiële sector zullen bij de sollicitatieprocedure aangeven dat je tenminste over één, maar mogelijk zelfs over twee van deze diploma’s moet beschikken. Start altijd bij het certificaat Wft Basis. In dit artikel lees je meer over deze opleidingen en de reden, waarom je ze het diploma nodig hebt bij een sollicitatieprocedure.

Diploma’s voor financieel adviseurs 

De opleiding Wft Basis en de verschillende specialisaties die je na het behalen hiervan kunt volgen zijn bedoeld voor financieel adviseurs. Zij hebben de opleiding nodig om hun adviesbevoegdheid te verkrijgen en deze vervolgens te behouden. Het Wft Basis-certificaat is net als de verschillende specialisaties maar tijdelijk geldig. Eens in de zoveel jaar moet je de opleiding opnieuw volgen om zo op de hoogte te blijven van de laatste relevante wet- en regelgeving. 

Noodzaak van specialisaties na Wft Basis 

Zoals reeds genoemd werd, is iedere financieel adviseur verplicht om tenminste één diploma te halen: Wft Basis. Met dit certificaat heb je het recht en vooral de kennis om financieel advies te kunnen geven. Dit betekent echter nog niet, dat je over ieder financieel product mag adviseren. Zo zit er een verschil tussen een hypotheek en verzekering. Met verschillende specialisaties kun je de adviesbevoegdheden verder uitbreiden. Het is afhankelijk van je functie, welke van deze specialisaties interessant kan zijn. 

Opleiding volgen voor Wft-diploma’s 

Om de kans op het behalen van je Wft-diploma’s te vergroten, wordt aangeraden om een opleiding te volgen. Er zijn verschillende organisaties in Nederland die deze opleidingen aanbieden. Zodra de opleiding is afgerond, begin je met een goed gevoel aan het examen. Leg het examen succesvol af? In dat geval ontvang je het Wft-diploma van de gevolgde module en kun je aan de slag als financieel adviseur. 

Verschillende Wft-modules 

Er worden verschillende Wft-modules van elkaar onderscheiden. Zo kun je naast het Wft Basis-certificaat ook het Wft Zorg-, Wft Consumptief Krediet-, Wft Schade Particulier-, Wft Vermogen-, Wft Inkomen-, Wft Schade Zakelijk-, Wft Hypothecair Krediet- en Wft Pensioen-diploma halen. Welke van deze modules voor jou relevant zijn hangt sterk af van de functie waarop je straks wilt solliciteren. Overigens kan het lonen om nog even te wachten met het behalen van je diploma. Soms worden de kosten voor de opleiding die je voorafgaand aan het examen volgt vergoed door de werkgever.   

Er zit een verschil in het niveau van de diverse modules. Zo worden Wft Basis, Wft Zorg, Wft Consumptief Krediet en Wft Schade Particulier op mbo-niveau aangeboden. De overige modules hebben een hbo-niveau. Over het algemeen zijn de modules met de juiste inzet goed af te ronden, wanneer je hier een opleiding voor volgt. Laat je door je werkgever adviseren over de modules die voor jou relevant zijn.

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 22 april 2022 om 16:28.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud