Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Visum aanvragen bij studeren in Amerika
Studie & Studenten Nieuws

Visum aanvragen bij studeren in Amerika

internationaal-toeristisch-management

Lijkt het jou ook gaaf om voor een jaar te studeren in Amerika? Kies je voor een studie in New York, Los Angeles of bijvoorbeeld Miami? Ook San Francisco is een populaire bestemming onder studenten. Voordat je daadwerkelijk naar de andere kant van de wereld kunt vliegen zijn er verschillende zaken die geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het studieprogramma wat je in Amerika zal gaan volgen, je onderdak aldaar en het visum wat benodigd is om Amerika binnen te komen als student. Voor een reguliere trip naar Amerika heb je een ESTA nodig. Dit is geen visum, maar geeft je wel toegang tot het land. Je kunt deze vooraf online aanvragen via de website van de Amerikaanse overheid. Het ESTA is meerdere jaren geldig. Bij een studentenvisum ligt dit anders, deze is niet online te verkrijgen. 

Tip: er zijn verschillende Nederlandstalige websites die je helpen bij een studentenvisum voor Amerika aanvragen. Wanneer je dit voor de eerste keer doet, kan het aanvraagproces best ingewikkeld zijn. 

Hulp bij aanvragen visum voor Amerika 

Zoals reeds aangehaald heb je als student een visum, anders dan een ESTA, nodig om in Amerika te kunnen gaan studeren. Let op, dit geldt logischerwijs alleen voor studenten die meerdere maanden in Amerika verblijven. Voor een cursus van enkele dagen is dit visum normaliter niet benodigd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een F- en M-visum. Een F-visum is bedoeld voor studenten die een programma volgen aan een erkende Amerikaanse instelling. Kies je voor een niet-academisch studieprogramma? In dat geval dien je het M-visum aan te vragen. 

Om het F- en M-visum aan te kunnen vragen dien je een bezoek te brengen aan de Amerikaanse ambassade. Ook een bezoek aan het consulaat kan volstaan. Op dit punt wijkt het aanvragen van een visum voor Amerika af van dat van het aanvragen van een ESTA. Het kost meer tijd, wat het essentieel maakt om tijdig aan dit proces te beginnen. Op de website van de Amerikaanse overheid vind je de exacte voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor het F- en M-visum. Een goede start is het invullen van het DS-160 formulier, het visumaanvraagformulier. Je kunt deze online downloaden. 

Andere belangrijke zaken om te regelen

Niet alleen het aanvragen van een visum voor Amerika is belangrijk. Er is meer om rekening mee te houden, wanneer je hier wilt gaan studeren. Zoals eerder genoemd werd, dien je na te denken over het te volgen studieprogramma. Het is aan te raden de websites van de verschillende Amerikaanse onderwijsinstituten te bekijken, om een beeld te krijgen van de mogelijkheden die je hierbij hebt. De vakken moeten relevant zijn voor de opleiding die je in Nederland volgt; je eigen onderwijsinstelling zal het voorstel voor het studieprogramma goed moeten keuren. Informeer eens bij je studiecoördinator of er vaker studenten voor een verblijf in Amerika gekozen hebben; welke vakken volgden zij er? Net als in Nederland dien je jezelf ruim voor de start van het Amerikaanse studiejaar aan te melden voor het studieprogramma. Vaak moet dit al in het derde of vierde kwartaal van het jaar voor aanvang van het programma of de cursus.

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 26 augustus 2022 om 11:31.

Bronnen: geen

Skip to content