Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Veilig online voor studenten
Studie & Studenten Nieuws

Veilig online voor studenten

student met handen in het haar ivm geldproblemen

In de moderne wereld is bijna alles online. Van sociale media tot online winkelen tot online bankieren, we vertrouwen dagelijks onze persoonlijke gegevens toe aan het internet. Helaas betekent dit ook dat we ons moeten wapenen tegen cybercriminelen en andere dreigingen die online op de loer liggen. In dit artikel gaan we in op het belang van cybersecurity voor studenten, en geven we vijf specifieke tips om hen te helpen veilig te blijven op het web.

Phishing en andere online oplichting

Phishing is een van de grootste bedreigingen op het web, vooral voor studenten. Het komt in vele vormen, van neppe e-mails van banken tot oplichting op sociale media. Een veel voorkomende truc is om een student een e-mail te sturen die lijkt op een officiële e-mail van hun universiteit, waarin hen wordt gevraagd om in te loggen op een nep-website. Zodra ze hun inloggegevens hebben ingevoerd, kunnen hackers toegang krijgen tot hun account en persoonlijke gegevens stelen. Het is belangrijk voor studenten om te begrijpen dat hun persoonsgegevens waardevol zijn op het Darkweb. Lees bijvoorbeeld over wat je gegevens waard zijn op het darkweb

Om dit te voorkomen, moeten studenten zich bewust zijn van de tekenen van phishing en weten hoe ze het kunnen herkennen. Bijvoorbeeld: let op spelfouten en grammaticale fouten in e-mails en wees voorzichtig met links die u naar onbekende websites leiden. Studenten moeten ook hun inloggegevens nooit delen met iemand anders en hun wachtwoorden regelmatig wijzigen.

Het belang van sterke wachtwoorden

Het is verleidelijk om een eenvoudig wachtwoord te gebruiken dat makkelijk te onthouden is, maar dit is precies wat cybercriminelen willen. Ze kunnen eenvoudige wachtwoorden makkelijk kraken en toegang krijgen tot persoonlijke gegevens. Studenten moeten altijd sterke wachtwoorden gebruiken en deze veilig bewaren. Een sterke wachtwoord bevat een combinatie van letters, cijfers en symbolen, en is niet makkelijk te raden.

Er zijn ook wachtwoordmanagers beschikbaar om studenten te helpen bij het beheren van hun wachtwoorden. Deze hulpprogramma’s genereren sterke wachtwoorden en slaan ze op, zodat studenten ze niet zelf hoeven te onthouden. Het is belangrijk om een betrouwbare wachtwoordmanager te kiezen en om het wachtwoord van deze manager veilig te bewaren.

Veilig online winkelen

Online winkelen is een handige manier om aankopen te doen, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Studenten moeten erop letten dat ze alleen kopen bij gerenommeerde retailers en dat ze gebruik maken van beveiligde betaalmethoden. Een manier om te controleren of een website veilig is, is door te controleren of de URL begint met “https://” in plaats van “http://”. HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure en versleutelt de gegevens die tussen de browser en de website worden verzonden. Dit betekent dat uw betalingsgegevens veilig worden verzonden en niet kunnen worden onderschept door hackers.

Daarnaast moeten studenten voorzichtig zijn met het delen van persoonlijke gegevens, zoals creditcardnummers en andere financiële informatie. Ze moeten er ook voor zorgen dat hun computer of mobiele apparaat beveiligd is tegen malware en andere bedreigingen.

Het belang van het updaten van software

Regelmatig updates uitvoeren voor computers en mobiele apparaten is een belangrijke manier om veilig te blijven op het web. Updates bevatten vaak beveiligingspatches die bekende beveiligingslekken dichten en het apparaat beschermen tegen de nieuwste bedreigingen. Het is belangrijk om updates niet te negeren en ze zo snel mogelijk uit te voeren.

Het is ook belangrijk om antivirussoftware te installeren en up-to-date te houden. Antivirussoftware kan helpen bij het detecteren en verwijderen van malware en andere bedreigingen.

Bescherming van persoonlijke informatie op sociale media

Sociale media is een populaire manier voor studenten om in contact te blijven met vrienden en familie, maar het kan ook een risico vormen voor persoonlijke informatie. Studenten moeten voorzichtig zijn met wat ze delen op sociale media en ervoor zorgen dat ze hun privacy-instellingen controleren.

Het is belangrijk om persoonlijke informatie te beperken en deze alleen te delen met vrienden en familie. Studenten moeten ook waakzaam zijn voor oversharing, bijvoorbeeld door locatiegegevens of informatie over hun dagelijkse routines te delen. Cybercriminelen kunnen deze informatie gebruiken om hen te volgen of te benaderen voor phishing-aanvallen.

Het Darkweb en jouw persoonsgegevens

Het Darkweb is een deel van het internet dat niet toegankelijk is voor zoekmachines en dat bekend staat om zijn anonimiteit. Het is een plaats waar cybercriminelen vaak persoonsgegevens stelen en deze gegevens vervolgens verkopen aan de hoogste bieder. Studenten lopen een groot risico op identiteitsdiefstal en andere vormen van cybercriminaliteit als ze hun gegevens niet goed beschermen.

Cybercriminelen en andere kwaadwillenden kunnen deze gegevens gebruiken voor identiteitsdiefstal, het openen van valse bankrekeningen, creditcardfraude en andere vormen van financiële oplichting. Dit kan leiden tot ernstige gevolgen voor de slachtoffers, waaronder verlies van geld, reputatieschade en zelfs juridische problemen.

Om dit te voorkomen, moeten studenten zich richten op het beschermen van hun gegevens en het veilig blijven op het reguliere web door middel van de hierboven genoemde tips en richtlijnen. Dit omvat onder andere het gebruik van sterke wachtwoorden, het vermijden van openbare wifi-netwerken en het beperken van de informatie die ze delen op sociale media. Door deze maatregelen te nemen, kunnen studenten hun persoonsgegevens beschermen en het risico van identiteitsdiefstal en andere vormen van cybercriminaliteit verminderen.

Samengevat

In de moderne wereld is online veiligheid een belangrijk onderwerp, vooral voor studenten. Het is belangrijk dat studenten zich bewust zijn van de risico’s van cybercriminaliteit en weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Door deze vijf tips te volgen – alert blijven voor phishing, sterke wachtwoorden gebruiken, veilig online winkelen, regelmatig updates uitvoeren en persoonlijke informatie op sociale media beperken – kunnen studenten hun persoonlijke gegevens veilig houden en zichzelf beschermen tegen online bedreigingen.

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 26 juni 2023 om 15:18.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud