Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Tips & tricks: jaarboek maken met je studentenvereniging
Studie & Studenten Nieuws

Tips & tricks: jaarboek maken met je studentenvereniging

kennisdeling

Heb je een fantastisch jaar met jouw studentenvereniging achter de rug? Dan is een jaarboek de perfecte manier om jullie topjaar voor altijd vast te leggen. Met foto’s, interviews, grappige verhalen en typische uitspraken kunnen leden op ieder moment terugblikken op alle leuke gebeurtenissen en uitjes. Een jaarboek maken is een hele klus, maar dan heb je ook wat. We helpen je graag een handje op weg en delen in dit artikel handige tips en tricks!

Wat is een jaarboek precies?

Laten we bij het begin beginnen: wat is een jaarboek nou eigenlijk precies? Een jaarboek is als een soort tijdcapsule, maar dan gevuld met herinneringen van jouw studentenvereniging. Het is een bundeling van foto’s, verhalen, quotes en gekke momenten die jullie allemaal hebben meegemaakt gedurende het jaar. Het is als een snapshot van al die onvergetelijke avonden, feestjes en misschien zelfs een paar gênante momenten waar jullie nog steeds om kunnen lachen.

Waarom een jaarboek maken?

Een jaarboek maken is als het creëren van een tastbare herinnering aan alle leuke momenten die je hebt beleefd met je medestudenten. Of het nu gaat om die legendarische feesten waarbij je net iets te veel shotjes achteroversloeg, de onvergetelijke reizen die je samen hebt gemaakt of de hilarische inside jokes die alleen jullie begrijpen: een jaarboek vangt het allemaal in één mooi boek. Bovendien is het de perfecte manier om te laten zien aan toekomstige generaties studenten hoe geweldig jullie waren (of dachten te zijn). 

5 handige tips & tricks voor een jaarboek maken

  1. Begin op tijd: Een jaarboek maken is echt een geval van ‘hoe eerder, hoe beter’. Begin niet pas aan het einde van het jaar met het verzamelen van materiaal voor jullie jaarboek. Houd gedurende het hele jaar alvast wat ruimte vrij op je telefoon voor foto’s en noteer grappige momenten of memorabele quotes. Dit bespaart jullie een hoop stress.
  1. Maak het persoonlijk: Het jaarboek moet een weerspiegeling zijn van jullie studentenvereniging, dus zorg ervoor dat het persoonlijk is. Laat leden bijvoorbeeld stukjes schrijven over hun favoriete herinneringen of organiseer een fotoshoot waarbij iedereen zijn gekste pose kan laten zien. Hoe meer persoonlijkheid, hoe beter!
  1. Varieer in inhoud: Een jaarboek hoeft niet alleen maar foto’s te bevatten. Voeg bij een jaarboek maken wat variatie toe met bijvoorbeeld interviews met docenten, een overzicht van de meest memorabele evenementen of een pagina met jullie slechtste grappen. Mix it up en maak er iets unieks van.
  1. Denk aan de lay-out: Een goed ontworpen jaarboek ziet er niet alleen mooi uit, maar maakt het ook makkelijker om doorheen te bladeren. Zorg bij een jaarboek maken voor een consistente lay-out en let op de balans tussen tekst en beeld. 
  1. Vier het eindresultaat: Als het jaarboek eenmaal af is, is het tijd om te vieren! Organiseer een lanceringsevenement waarbij iedereen het jaarboek voor het eerst kan zien en er samen over kan praten. Het is de kers op de taart na al het harde werk dat jullie hebben verricht.

Jaarboek maken: stap naar een professioneel bedrijf zoals Boekenmakers

En tot slot, als je echt wilt uitpakken en een jaarboek wilt maken dat eruitziet alsof het rechtstreeks uit de schappen van een boekwinkel komt, schakel dan een professioneel bedrijf in. Bedrijven zoals Boekenmakers kunnen je helpen bij elke stap van het proces: van het ontwerpen van de lay-out tot het drukken van de boeken zelf. Zij hebben de expertise en ervaring om van jullie jaarboek een echt kunstwerk te maken.

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 3 april 2024 om 11:45.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud