Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Tips bij het maken van een studenten CV
Studie & Studenten Nieuws

Tips bij het maken van een studenten CV

Solliciteren

Veel studenten besluiten naast hun studie te gaan werken. Een bijbaantje levert extra inkomsten op, die goed van pas komen! Nu er geen studiefinanciering meer wordt uitgekeerd, dien je de studie volledig zelf te bekostigen. Daar komen de kosten voor de huur van je kamer, de avondjes uit met vrienden en bijvoorbeeld de boodschappen nog bij. Het Nibud berekende dat je als student meer dan 1.000 euro per maand uitgeeft. Om te kunnen solliciteren is het belangrijk om een fraai CV uit te werken. Op je CV vermeld je de baantjes die je al gehad hebt, de ervaring die je hebt als assistent van een docent, enzovoorts. Maak gebruik van online CV templates om het vullen hiervan makkelijker te maken. Het is niet gek, dat je nog niet precies weet wat je op een CV moet vermelden.

Inspiratie voor op een CV van een student 

Een CV voor studenten is in de basis niet anders dan een CV die je ouders gebruiken, wanneer zij solliciteren op een nieuwe baan. Zorg dat de informatie die je op een CV plaatst relevant is voor je potentiële nieuwe werkgever. Wanneer je bijvoorbeeld een aantal oppasadresjes had vroeger, duidt dit op het feit dat je goed overweg kunt met kinderen en bijvoorbeeld graag voor anderen zorgt. Was je actief als begeleider op de sportclub? Ook dit kan een teken voor een werkgever zijn, dat je goed op kunt schieten met anderen. 

Naast de ervaring die je hebt met andere baantjes, is het prettig voor werkgevers om te zien welke vaardigheden je hebt. Wat onderscheidt jou van andere sollicitanten? Op welke manier kun je een meerwaarde zijn voor je mogelijke nieuwe werkgever? Voor studenten kan met name hun flexibiliteit het vermelden waard zijn. Je bent mogelijk bereid om ook in de avond te werken. 

Vermeld interesses en hobby’s op je CV

Voor een werkgever is het prettig om een serieuze student aan te nemen. Vermeld om die reden wat je studeert, welk pakket je op de middelbare school gevolgd hebt en wat je interesses zijn. Uitgaan met vrienden is geen hobby die je op je CV zou moeten vermelden. Sporten en bijvoorbeeld lezen zijn dat wel. Ben je creatief? Beoefen je een sport waarbij discipline essentieel is? Houd je van samenwerken, bijvoorbeeld in een voetbalelftal of het hockeyteam? Het zijn typische voorbeelden van interesses die je op je CV kunt benoemen. 

Populaire bijbaantjes voor studenten 

Op deze pagina vind je meer informatie over het bijverdienen als student. Het is verstandig om de pagina alvast te bekijken, voordat je op zoek gaat naar een baantje. Onder meer werken in de horeca is populair onder studenten. Mede door het eerder genoemde feit, dat studenten vaak tijd hebben om in de avond te werken. Zij zitten niet vast aan een gezin of partner. Ook werken in een callcenter is populair. Je probeert abonnementen te verkopen voor verschillende partijen, mensen te laten doneren aan een goed doel, enzovoorts. Werken in de supermarkt lijkt interessant, maar is het vaak niet. Supermarkten zoeken naar scholieren in plaats van studenten, daar een student vaak al snel te duur is.

Heb jij nog goede tips voor het vinden van een bijbaan voor studenten, of het maken van een goede studenten CV? Laat het achter in de reacties!

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 15 september 2021 om 10:04.

Bronnen: geen

Skip to content