Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Solliciteren op je eerste baan
Studie & Studenten Nieuws

Solliciteren op je eerste baan

Mbo-student aan het leren

Ben je klaar met je studie? Waar de één besluit eerst een mooie reis te maken, gaat de ander direct aan het werk. Solliciteren op je eerste baan kan best spannend zijn! Hoe zal het werkzame leven bevallen? Zijn je collega’s bij je eerste werkgever net zo leuk als de mensen op je studie waren? Heb je nog wel tijd om leuke dingen te doen met je vrienden en vriendinnen? Vaak valt het solliciteren en de eerste fase op je werk hartstikke mee! Een cv maken is een goed startpunt om te kunnen gaan solliciteren. Je hoeft het cv niet helemaal zelf te ontwerpen. Online vind je diverse tools en bijvoorbeeld een cv voorbeeld, op basis waarvan je jouw cv in kunt vullen. Een voorbeeld van een cv geeft je een goed beeld van hetgeen je wel, of juist niet op je cv zou moeten zetten. 

Op zoek naar leuke vacatures in jouw regio 

Wanneer het je gelukt is een cv te maken, is het zaak om op zoek te gaan naar geschikte vacatures. Bij het zoeken van vacatures zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Bovenal moet de vacature passen bij de studie die je onlangs hebt afgerond. Daarnaast is het belangrijk dat je de omschrijving van de werkzaamheden die je straks uitvoert bij jezelf vindt passen. Een derde factor om rekening mee te houden is de afstand tot je aanstaand werkgever. Is het kantoor of de werkplaats goed te bereiken? 

Tip: in plaats direct te solliciteren op een baan, zou je ook een traineeship kunnen overwegen. Het is een middenweg tussen je professionele carrière en studeren, waarbij je de kans krijgt om binnen een organisatie in verschillende keukens te kijken. Het helpt je te bepalen wat echt bij je past! 

Je cv en motivatiebrief online indienen 

Tegenwoordig start het solliciteren op je eerst baan vrijwel standaard online. Je kunt op de website van de potentiële werkgever een cv en motivatiebrief uploaden. Ook voor deze motivatiebrief vind je talloze voorbeelden op het internet. Het is voornamelijk van belang dat je in de motivatiebrief uiteenzet, waarom je juist voor deze werkgever wilt gaan werken. Waarom past de organisatie goed bij je? Wat maakt dat deze specifieke vacature je aanspreekt? Na het uploaden van je cv en de motivatiebrief is het voorlopig afwachten, of je door deze werkgever uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek op locatie. 

Bereid je voor op een sollicitatiegesprek 

Is het je gelukt, mag je op gesprek komen bij de organisatie die je jouw cv en motivatiebrief stuurde? Gefeliciteerd! Nu is het zaak om je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Bekijk de website van de organisatie aandachtig, denk alvast na over de redenen die jou de meest geschikte kandidaat maken voor de functie en begin tijdig met het samenstellen van je outfit. Kijk ook eens naar de vragen, welke vrijwel standaard gesteld worden tijdens een eerste gesprek. Je vindt ze in verschillende artikelen terug op het internet. 

Tip: kijk eens op de sociale kanalen van de organisatie, om te bepalen welke outfit passend is voor je sollicitatiegesprek.

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 12 april 2022 om 15:45.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud