Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Schooljaar 2020/2021: Corona regels voor studenten
Studie & Studenten Nieuws

Schooljaar 2020/2021: Corona regels voor studenten

corona

Rotterdam is samen met Amsterdam één van de steden waar het corona virus weer op lijkt te komen. Voor de gemeente Rotterdam reden om een campagne te starten, waarin studenten gewezen worden op de geldende corona maatregelen en de rol die zij spelen in de mogelijke verspreiding van het virus. Sterk aangeraden wordt studenten om zich te laten testen bij klachten. Het is niet voor niets dat de gemeente zich in haar campagne focust op studenten. Juist onder deze groep blijken relatief veel besmettingen voor te komen! Daarbij doen de introductieweken van universiteiten en hogescholen veel partijen vrezen voor wat komen gaat. Welke regels hebben zij opgesteld om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen?  

Introductieweken gaan door in aangepaste vorm 

Even leek het erop, dat de introductieweken geschrapt zouden worden. Gelukkig bleek de tijd die organisatoren in de organisatie van deze introductieperiodes gestopt hebben, niet voor niets te zijn geweest. Inmiddels is de introductieweek in verschillende steden gestart, in een sterk aangepaste vorm. Fysieke activiteiten tijdens deze periode mogen enkel doorgaan in zeer kleine groepen. Denk bijvoorbeeld aan een klein stukje over de geschiedenis van een studentenstad, een informatiemarkt met studenten- en sportverenigingen, enzovoorts. Daarbij mogen deze activiteiten enkel doorgaan als ze informatie van aard zijn.  

Introductie van studentenverenigingen en sportclubs 

Introductieweken staan onder meer bekend om de bezoekjes aan studentenverenigingen in de stad, sportclubs en bijvoorbeeld de studievereniging. Ook voor deze activiteiten gelden strenge regels. Zo mogen bezoeken aan studentenverenigingen enkel doorgaan als deze noodzakelijk zijn voor de introductie van de studie. Een bezoek aan een studievereniging ligt hierdoor meer voor de hand, dan een bezoek aan een grote studentenvereniging. Ook wanneer een bezoek noodzakelijk is voor de introductie van een sport in de studentenstad mag deze doorgaan. Voor dergelijke activiteiten moet toestemming gegeven worden door de leiding van de betrokken onderwijsinstelling(en) en de voorzitter van de veiligheidsregio. 

Wie rekent op een koud glas pils of wijn bij een sport-, studie- of studentenvereniging komt van een koude kermis thuis. Er wordt geen alcohol geschonken tijdens deze activiteiten en de activiteiten duren tot uiterlijk 22.00 uur. Een nachtje doorhalen op de studentenvereniging zit er zodoende niet in tijdens de introductieweken van dit jaar!  

Geen ontgroeningen bij studentenvereniging 

Na de introductieweek volgt voor veel studenten een introductieperiode bij de studentenvereniging waar zij zich hebben aangemeld. De ontgroening is hier voor velen het meest bekende onderdeel van! Dit jaar worden er geen fysieke ontgroeningen georganiseerd en dienen activiteiten online plaats te vinden. Tot teleurstelling van de studentenverenigingen zelf, die aangeven dat juist een kennismaking op de vereniging belangrijk is voor nieuwe studenten. Voor hen zal het veel lastiger zijn om zich online te introduceren bij andere leden van de vereniging. 

Opvallend is dat het aantal nieuwe aanmeldingen bij veel studentenverenigingen de afgelopen periode sterk gestegen is. Nieuwe studenten zien ook de online evenementen blijkbaar als een goede kans om andere studenten te leren kennen. Juist dat sociale contact is cruciaal in een periode waarin circa 30% van het onderwijs digitaal gegeven zal worden. 

Andere regels voor nieuwe studenten 

Naast de corona regels die specifiek gelden voor introductieweken in de studentensteden en de introductieperiodes bij studentenverenigingen, gelden er vanzelfsprekend een aantal algemene regels. Zo mogen er geen huisfeesten georganiseerd worden, dienen de hospiteeravonden voor studentenhuizen online plaats te vinden en mogen er geen studentenfeesten georganiseerd worden in openbare ruimtes. Daarbij moet de anderhalve meter in acht worden genomen op de campus en binnen gebouwen van de universiteiten en hogescholen, dienen studenten hun handen zeer regelmatig te wassen en dienen looproutes aangehouden te worden. 

Ervaar je klachten die gerelateerd kunnen zijn aan het corona virus? Laat je in dat geval zo snel mogelijk testen en neem niet langer deel aan fysieke activiteiten uit je introductieweek.

Heb je nog vragen of opmerkingen met betrekking tot corona en het komende studiejaar? Laat het hieronder weten en start de discussie!

Foto van Klaas Koopman

Geplaatst door Klaas Koopman

Klaas Koopman is onze in-house online marketeer met jarenlange ervaring in zoekmachine optimalisatie en affiliate marketing. Hij is tevens degene die Studiegids.nl in goede banen probeert te leiden. Mocht je vragen hebben omtrent Studiegids.nl of wellicht heb je interesse in een samenwerking? Neem dan eens contact op met Klaas Koopman!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 17 augustus 2020 om 14:28.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud