Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Onduidelijkheid over noodzaak beboeten studenten in studentencomplexen
Studie & Studenten Nieuws

Onduidelijkheid over noodzaak beboeten studenten in studentencomplexen

Student op bed in studentenkamer

Onder studenten heerst veel onduidelijkheid over de regels rondom het coronavirus. Mogen zij samen blijven wonen in hun studentencomplex? Is het voor studenten noodzakelijk om terug te keren naar hun ouders om een boete te voorkomen? Onlangs werd bekend dat de politie in Utrecht liefst zeventien boetes heeft uitgedeeld in een groot studentencomplex aan de Ina Boudier-Bakkerlaan. Laag waren deze boetes allerminst: ieder van de zeventien betrokken studenten kreeg een prent van 390 euro. 

Het is niet voor het eerst dat studenten een boete krijgen binnen of rondom het studentencomplex waar zij wonen. Eerder werden al studenten in Leiden beboet die samen op het balkon zaten. In Leiden was de boete zelfs nog iets hoger dan in Utrecht: 400 euro per student. Opvallend is dat deze boete op een later moment is ingetrokken.  

Studenten worden niet beschouwd als een huishouden 

Vaak hebben studenten zelf niet het gevoel iets fout te doen. Zo gaan ze niet meer massaal naar de supermarkt, proberen ze zo min mogelijk samen te scholen buiten het complex waar ze wonen en volgen ze colleges op afstand. In het geval van het studentencomplex in Utrecht geeft de gemeente echter aan, dat een studentencomplex of studentenwoning niet als huishouden wordt gezien. Gemeenten verstaan onder een huishouden een combinatie van ouders en hun kinderen. Iets wat wel het geval is bij gezinnen die met meer dan drie personen in een woning leven.  

D66-fracties willen nieuwe boetes voorkomen 

Rondom studentenstad Leiden hebben verschillende fracties van D66 inmiddels aangegeven, dat zij nieuwe boetes voor studenten willen voorkomen. Samenwonende studenten of bijvoorbeeld collega’s zouden niet langer beboet mogen worden, wanneer zij zich in of rond een studentenhuis bevinden. Rond een studentenhuis betekent in dit geval de tuin van het complex, welke niet grenst aan een openbare weg of een voetpad. Deze fracties vergelijken de situatie van studenten met die van een gezin. Ook gezinnen krijgen geen boete, wanneer zij samen in de tuin of op een balkon verblijven. 

Gezamenlijk huishouden per adres 

Volgens de fracties van D66 moet iedereen die op hetzelfde adres staat ingeschreven worden beschouwd als een huishouden. Hiermee kunnen nieuwe boetes voor studenten in de komende periode voorkomen worden. Een verandering van de lopende noodverordening is hiervoor noodzakelijk. Niet alleen voorkomt het boetes, ook zorgt het volgens de fracties van D66 voor meer duidelijkheid.  

Boetes komen hard aan bij studenten 

De hoge boetes komen hard aan bij studenten, die steeds vaker te kampen hebben met financiële nood. Het is niet voor niets, dat onder meer de Universiteit van Maastricht koos voor het aanbieden van een renteloze lening aan studenten die onvoldoende inkomen hebben in deze periode. Studenten kunnen tot maximaal 1.500 euro lenen. Volgens de Universiteit van Maastricht wordt momenteel voornamelijk door buitenlandse studenten gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. 

Veel studenten hebben hun bijbaan verloren of krijgen geen uren toegewezen. Studenten werken veelal in supermarkten en in de horeca. Met name in horecazaken is momenteel weinig tot geen werk. Daar waar de kosten voor het studeren zelf (collegegeld, boeken, etc.) en een studentenwoning door blijven lopen.

Wat is jullie mening als student zijnde?

Graag horen we van zowel de student zelf wat zij vinden van alle corona perikelen en de mogelijke boetes, laat je reactie hieronder achter!

Foto van Joost Miljoen

Geplaatst door Joost Miljoen

Als student weet ik hoe lastig het is om de juiste studiekeuze te maken! De studie zelf neemt al snel drie of vier jaar van je leven in beslag. Daarbij heeft het een grote invloed op de baan waarvoor je straks na je studie solliciteert. Op Studiegids.nl probeer ik je studiekeuze makkelijker te maken en help ik je bij de eerste stappen in het studentenleven.

4 Reacties

Klik hier om te reageren


  • Volgens mij wordt er toch amper gecontroleerd hier op? Wij zijn ze nog niet tegengekomen, de controleurs!

    • Wij ook niet en hebben bij geluidsoverlast hier ook niets van mee gekregen, dus valt denk ik reuze mee!

  • Waar ik wel moe van word zijn die studenten die in het nieuws komen met hoe belachelijk de boete is, omdat ze met een groepje ergens in een park zaten. Wie z’n billen brand, moet nu eenmaal op de blaren zitten!

Deze pagina is het laatst bewerkt op 6 mei 2020 om 14:32.

Bronnen: geen

Naar de inhoud springen