Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Onderzoek leenstelsel voor studenten; Middeninkomens worden het hardst geraakt!
Studie & Studenten Nieuws

Onderzoek leenstelsel voor studenten; Middeninkomens worden het hardst geraakt!

betalen met geld hand

Ben jij een student en heb jij ouders met een middeninkomen? Dan worden jullie het hardst geraakt door het huidige leenstelsel voor studenten. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) meld dit afgelopen week op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau I&O Research.

Een middeninkomen?

Met een middeninkomen, niet te verwarren met een modaal inkomen, bedoelt men het gemiddelde inkomen. Weten of jouw ouder(s) in dit segment vallen? Het CBS heeft hier een voorzichtige benadering voor: als men de laagste en hoogste 30% van de bruto inkomens zou uitsluiten, dan zou een middeninkomen tussen de 35.000 euro en 70.000 euro bedragen. Globaler gezien wordt het middeninkomen dus bedoelt als niet de minste maar ook niet de hoogste inkomens.

Het leenstelsel sinds 2015

Voor studenten is in 2015 het zogeheten leenstelsel ingevoerd. In het leenstelsel is de basisbeurs komen te vervallen en wordt dit momenteel een lening. Voorheen was dit nog een gift vanuit de overheid, maar dat is dus in 2015 aangepast. Men was bang dat hier flinke problemen door zouden komen. Met name voor studenten waarvan de ouders onder een bepaalde inkomensgrens zitten. Men was bang dat het studeren alleen voor de ‘rijke’ mensen mogelijk werd. Echter blijkt uit dit rapport dat dus niet de laagste inkomens getroffen worden, maar de middeninkomen hier het meeste last van heeft.

Resultaat onderzoek

Volgens het ISO is de aanvullende beurs te laag voor de huidige studenten. Zo blijkt uit het onderzoek dat de ouders die tussen 49.000 en 69.000 euro aan toetsingsinkomen hebben, er het hardst op achteruit gaan. Zo ontvangen deze studenten tussen de 700 tot wel 1200 euro minder per jaar, aan ouderbijdrage en aanvullende beurs. En omdat een mbo-, hbo- of universitaire opleiding gemiddeld vier jaar duurt, kan het bedrag dat de student niet ontvangt flink oplopen.

Studenten waarvan hun ouders meer dan 100.000 euro per jaar verdienen zouden veel meer financiële steun krijgen dan andere studenten. Deze ouders helpen namelijk vaker mee met het betalen van verzekeringen of zorgkosten.

Wat vind jij van het huidige leenstelsel? En in hoeverre ben of word jij geholpen door jouw ouders? Laat het ons weten in de reacties!

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

3 Reacties

Klik hier om te reageren


  • Typies, is altijd zo. En mijn zoon maar proberen te studeren met al weinig inkomsten. Word tijd voor nog een baantje erbij.

  • Dus je valt tussen het spreekwoordelijke wal en schip als je als ouder niet te weinig verdient om je handje op te houden en niet genoeg verdient om te zwemmen in het geld…

Deze pagina is het laatst bewerkt op 24 maart 2020 om 14:19.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud