Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Mbo’ers gelokt door bedrijven; goed salaris en auto!
Studie & Studenten Nieuws

Mbo’ers gelokt door bedrijven; goed salaris en auto!

Mbo-student aan het leren

Zoals je wellicht wel weet heeft het Nederlandse bedrijfsleven een tekort aan arbeidskrachten die goed zijn met hun handen. Het is daarom ook niet gek dat veel bedrijven nu inzetten op juist deze doelgroep, om zo hun vacatures te kunnen vullen. In 2014 werd er in 36 procent van de openstaande vacatures naar een mbo’er gevraagd. Dit percentage is nu echter verhoogd naar meer dan 50%, zo lezen we in het AD. Omdat het steeds lastiger is om de juiste mensen te vinden, wacht het bedrijfsleven niet langer op het slagen van de studenten, maar worden ze hiervoor al getracht te bereiken.

Vacature-analist Jobdigger heeft hier onderzoek naar gedaan en een data-analyse gemaakt. De conclusie die hieruit voort kwam is dat deze groep erg belangrijk is voor het huidige bedrijfsleven. Zo verdubbelde het aantal vacatures voor IT’ers en in de gezondheidszorg was er er ook een stijging van 40 naar meer dan 50 procent van de totale vraag.

Waarom er zoveel vacatures zijn en waarom de toename hiervan stijgende is, komt doordat er simpelweg te weinig mensen zijn die deze banen kunnen of willen uitvoeren. Bedrijven hebben dus veel moeite met het vinden van het juiste personeel op zowel hbo-, wo- als mbo-niveau. Hierdoor kiezen bedrijven ervoor om hun eisen naar beneden te stellen en zodoende is er meer vraag naar mbo’ers.

De jongeren (mbo’ers) worden verleid met prima salarissen en auto’s. En dit begint al tijdens het volgen van de opleiding en/of stage. Als jij als mbo’er ergens stage loopt en het bevalt prima, wellicht kun je er dan al aan de slag gaan (naast je opleiding uiteraard), of zodra je klaar bent met jouw mbo-opleiding. Helaas zien de mbo-scholen dat door deze ontwikkeling er steeds meer leerlingen vroegtijdig hun studie beëindigen. Dit is natuurlijk erg jammer, het liefst haal je natuurlijk eerst nog je mbo-diploma. Mocht het namelijk zo zijn dat de baan niet bevalt, of dat het slechter gaat met de economie, dan staan al snel de medewerkers zonder diploma op straat.

Een betere optie om gelijk geld te verdienen én je studie af te maken, is het volgen van een bbl-opleiding. Tijdens zo’n opleiding werk je de meeste dagen en heb je één dag per week school. Binnen de zorg wordt dit al erg veel toegepast en steeds meer leerlingen maken hier gebruik van. Zo zijn er al bijna 130.000 studenten die een leer-werkopleiding of bbl-opleiding volgen.

Werk jij momenteel naast jouw studie, of zou je dit graag willen? Wij horen graag jouw ervaringen in de reacties!

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

3 Reacties

Klik hier om te reageren


  • Ik weet niet of dit een goede zaak is, nu stoppen er vast meer studenten met hun opleiding. En liggen er straks weer uit zodra de studenten niet meer nodig zijn.

  • Misschien is het een idee om de studenten goed te behandelen tijdens de stage, dan blijven ze vast en zeker na de opleiding ook wel hangen.

Deze pagina is het laatst bewerkt op 24 maart 2020 om 14:20.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud