Als student kan het soms best lastig zijn om rond te komen aan het eind van de maand. In het bijzonder, wanneer je op kamers woont! De boodschappen moeten betaald worden, je wilt af en toe een avond stappen met vrienden en vriendinnen, enzovoorts. Niet het minst belangrijke: ook de studie zelf kost veel geld. Denk aan je collegegeld, de verplichte studieboeken en de kosten voor bijlessen.
Op deze pagina vind je een aantal handige financiële tips voor studenten. Ze helpen je maandelijks rond te komen! Wat doe jij er momenteel al aan om je inkomen te verhogen?
Zoek een bijbaantje voor tijdens je studie
Zowel voor studenten die nog bij hun ouders wonen als voor studenten die een eigen kamer hebben, is het interessant om een bijbaantje te zoeken. Werk in de supermarkt, in de horeca of bijvoorbeeld in een callcenter. Het zijn geliefde baantjes onder studenten. Andersom zijn studenten geliefde werknemers bij deze organisaties. Een goede combinatie! Met een bijbaantje kun je het inkomen dat maandelijks binnenkomt verhogen. Perfect voor naast je lening, een bijdrage van je ouders, enzovoorts.
Tip: kijk ook eens naar de mogelijkheid om aan de slag te gaan als student-assistent. Veel hogescholen en universiteiten bieden een dergelijke bijbaan aan. Het levert vaak een hogere vergoeding per uur op, dan je baan in de horeca. Daarbij kan het erg leuk zijn om je medestudenten te helpen.
Creditcard voor studenten
Wanneer je een bijbaan hebt en verzekerd bent van een vast inkomen aan het eind van de maand, kan het gebruik van een studenten creditcard interessant zijn. Ook een prepaid creditcard is een goede optie voor studenten Zo kun je gedurende de maand al geld uitgeven, zonder te hoeven wachten op het moment dat je loon wordt uitbetaald. Maak gebruik van een online tool om de creditcards van verschillende partijen met elkaar te kunnen vergelijken. Zo vind je de aanbieder met de goedkoopste creditcard voor een student. Ook handig voor tijdens je vakantie in het buitenland! Veel hotels eisen dat je betaalt middels een creditcard.
Overweeg een deel van je geld te beleggen
Het kan verstandig zijn om tijdens je studie alvast na te denken over later. Met later bedoelen we écht later! Wanneer je maandelijks een klein bedrag aan de kant legt, heb je rond je pensioenleeftijd een fraaie spaarpot om wat uitgebreider te leven. Je kunt het geld dat je opzij legt maandelijks op een spaarrekening zetten. Het verzekert je ervan, dat je het gespaarde geld rond je pensioenleeftijd nog hebt. Een alternatief is een beleggingsrekening, waarbij het geld voor je belegd wordt. Er zijn verschillende banken die zo’n rekening aanbieden. Houd er rekening mee, dat beleggen niet zonder risico is. Je loopt het risico een deel van je investering kwijt te raken.
Ook beleggen in Bitcoin en soortgelijke digitale valuta is populair onder studenten. Let op, de risico’s van beleggen in cryptomunten zijn zeer groot. Niet alleen zijn deze munten volatiel, ook vindt er veel fraude plaats met deze munten. Je hebt geen vangnet, waar je op terug kunt vallen als je de munten verliest.
Kijk nog eens kritisch naar je verzekeringen
Om aan het eind van de maand meer geld over te houden, loont het om je vaste lasten nog eens onder de loep te nemen. Vaak zijn het abonnementen voor je telefoon, voor de sportschool en bijvoorbeeld je favoriete tijdschrift of krant. Het loont om te besparen op deze vaste lasten. Mogelijk kun je het huidige abonnement voor je telefoon omzetten naar een goedkoper abonnement bij een andere provider. Ook interessant is het om naar je verzekeringen te kijken. Het komt geregeld voor, dat studenten zich op bepaalde punten dubbel hebben laten verzekeren. Iets wat voor onnodig hoge kosten zorgt op maandbasis!
Heb je nog tips voor andere studenten? Laat je reactie hieronder achter!
Vragen of opmerkingen? Reageer nu!