Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » 4 tips om je kind gemakkelijk door het laatste jaar van de middelbare school heen te helpen
Studie & Studenten Nieuws

4 tips om je kind gemakkelijk door het laatste jaar van de middelbare school heen te helpen

lokaal vol studenten

Het laatste jaar van de middelbare school is een spannende tijd voor zowel ouders als kinderen. Het is een periode waarin veel belangrijke beslissingen moeten worden genomen, zoals het kiezen van een vervolgopleiding en het behalen van goede cijfers voor het eindexamen. Als ouders wil je natuurlijk je kind zo goed mogelijk ondersteunen tijdens deze fase. In dit artikel delen we vier handige tips om je kind gemakkelijk door het laatste jaar van de middelbare school heen te loodsen.

Creëer een rustige en gestructureerde leeromgeving

Een rustige en gestructureerde leeromgeving is belangrijk voor goede studieresultaten. Zorg ervoor dat je kind een plek heeft waar hij of zij zich goed kan concentreren, vrij van afleidingen zoals mobiele telefoons en televisie. Een opgeruimde werkplek draagt ook bij aan een betere focus. Creëer samen met je kind een planning waarin de studeer tijden duidelijk zijn aangegeven. Dit helpt je kind om zijn of haar tijd efficiënt te benutten en voorkomt uitstelgedrag.

Moedig een gezonde levensstijl aan

Een gezonde levensstijl is van groot belang tijdens het laatste jaar van de middelbare school. Voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging dragen bij aan een goede concentratie en energieniveau. Moedig je kind aan om op tijd naar bed te gaan en voldoende rust te nemen. Daarnaast is het belangrijk om gezonde maaltijden te serveren en te stimuleren dat je kind regelmatig beweegt. Een gezonde geest en lichaam dragen bij aan betere schoolprestaties.

Biedt emotionele steun en motivatie

Het laatste jaar van de middelbare school kan stressvol zijn voor je kind. Biedt daarom emotionele steun en motivatie. Luister naar de zorgen en angsten van je kind en geef advies waar nodig. Help hem of haar met huiswerk, het profielwerkstuk en het eindexamen, dit zijn voor eindexamenleerlingen belangrijke onderdelen van het laatste jaar. Laat daarnaast zien dat je vertrouwen hebt in je kind en dat je in hem of haar vertrouwd.

Stimuleer een gebalanceerde levensstijl

Hoewel het belangrijk is om te focussen op schoolwerk, is het ook van belang dat je kind tijd neemt voor ontspanning en sociale activiteiten. Een gebalanceerde levensstijl is voor iedereen belangrijk. Zorg ervoor dat je kind tijd vrijmaakt voor hobby’s, sport of andere activiteiten die hij of zij leuk vindt. Sociale contacten zijn ook belangrijk, dus stimuleer je kind om tijd door te brengen met vrienden en familie. Het vinden van een goede balans tussen schoolwerk en ontspanning zal je kind helpen om gemotiveerd en energiek te blijven.

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 4 januari 2024 om 10:16.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud