Studiegids » Studentensteden » Studeren in Leeuwarden

Studeren in Leeuwarden

Leeuwarden studentenstad
 • Gemeente: Leeuwarden
 • Provincie: Friesland
 • Aantal Inwoners: 123114
 • Studenten Studerend: 22328
 • Studenten Woonachtig: 6895
 • Studenten Thuiswonend: 1287
 • Studenten Uitwonend: 5608
 • Aantal Bioscopen: 3
 • Aantal Kroegen: 92
 • Aantal Musea: 3
 • Aantal Theaters: 2

Studeren in gemeente en stad Leeuwarden

Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie Friesland, ook tevens Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Een stad die steeds aan het vernieuwen is en lang niet zo ‘Fries’ is als je denkt. Je kunt er immers prima Nederlands spreken. In de stad vind je de verschillende en welbekende hogescholen, maar ook is er voldoende aanbod aan mbo-scholen. Ook qua winkelaanbod en uitgaansleven zit je in Leeuwarden wel goed. Wil je meer weten over Leeuwarden als studentenstad, lees dan gauw verder!

Hbo; Hoger Beroepsonderwijs

Ben je op zoek naar een hogeschool in de stad Leeuwarden of omliggende gemeente? Je vindt hieronder een overzicht van scholen die het hbo aanbieden. Kijk ook hierbij goed naar het aanbod aan hbo-opleidingen, om te zien welke school voldoet aan jouw studie eisen.

Hogescholen in Leeuwarden

NHL Stenden Leeuwarden
NHL Stenden Leeuwarden
Hogeschool | 19349 Studenten |

Bij NHL Stenden stimuleren we onze studenten, docenten en medewerkers om met een open blik de wereld te ontdekken. Dat doen we door ze uit te dagen om over de grenzen van hun eigen vakgebied te kijken.

Van Hall Larenstein locatie Leeuwarden
Van Hall Larenstein locatie Leeuwarden
Hogeschool | 2050 Studenten |

Van Hall Larenstein biedt verschillende opleidingen op twee locaties in Nederland. Studeer in Leeuwarden of Velp binnen thema's als voeding, dier, milieu, water, groene leefomgeving en internationale handel. De opleidingen bieden daarnaast verschillende specialisaties.

Hanzehogeschool Groningen locatie Leeuwarden
Hanzehogeschool Groningen locatie Leeuwarden
Hogeschool | 216 Studenten |

Met vestigingen in Groningen, Assen, Leeuwarden en Amsterdam telt de hogeschool 28.432 studenten en 3.280 medewerkers. Het onderwijsaanbod omvat:
* 54 bacheloropleidingen
* 8 programma's voor associate degrees
* 19 masteropleidingen
* Nederlands-, Duits- en Engelstalige opleidingen
* 1.

Windesheim locatie Leeuwarden
Windesheim locatie Leeuwarden
Hogeschool | 46 Studenten |

Maar wat is typisch Windesheim? Een docent die je in colleges iets vraagt en je naam kent? Die studiecoach met zijn luisterend oor? Of skillscoaches met wie je kunt sparren? Ja! Dit is een grote hogeschool die toch altijd ‘dichtbij’ voelt. Persoonlijke begeleiding staat hier centraal. Precies zoals jij dat mag verwachten.

Wo; Wetenschappelijk Onderwijs

Lijkt het jou leuker om richting het wetenschappelijk onderwijs te gaan, oftewel het wo? Dan zit je in Leeuwarden wel goed, met maar liefst 3 universiteiten waar je kunt werken aan jouw wo bachelor of master.

Universiteiten in Leeuwarden

Universiteit Twente locatie Leeuwarden
Universiteit Twente locatie Leeuwarden
Universiteit | 41 Studenten |

Op de campus zijn zo'n 100 (student)bedrijven gevestigd. Daarnaast heeft University of Twente al meer dan 800 succesvolle spin-off bedrijven voortgebracht! Kennispark Twente stimuleert en faciliteert startende ondernemers. Op onze prachtige, groene campus gebeurt echter veel meer.

Rijksuniversiteit Groningen locatie Leeuwarden
Rijksuniversiteit Groningen locatie Leeuwarden
Universiteit | 159 Studenten |

De Rijksuniversiteit Groningen hecht veel waarde aan een sterke koppeling tussen onderzoek en onderwijs. Studenten worden niet alleen betrokken bij lopend onderzoek, ook krijgen ze binnen het Honours College en de diverse onderzoeksmasters de kans hun onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen.

Studentenverenigingen in Leeuwarden

Je bent geen studentenstad als je geen studentenverenigingen of studieverenigingen hebt. Het is dan ook niet vreemd dat er in Leeuwarden meer dan 8 verschillende verenigingen te vinden zijn. Wij hebben hieronder alvast een aantal voor je op een rijtje gezet:

Studentenvereniging Osiris

Studentenvereniging Osiris

Studentenvereniging in Leeuwarden met 564 leden
Doelgroep: Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein te Leeuwarden
Io Vivat Nostrorum Sanitas

Io Vivat Nostrorum Sanitas

Studentenvereniging in Leeuwarden met 320 leden
Doelgroep: NHL Stenden
Pagina 1 van 1

Studieverenigingen in Leeuwarden

Naast de studentenverenigingen die je hierboven vindt, zijn er in Leeuwarden ook studieverenigingen te vinden. Lijkt het jou leuk om jouw studententijd in Leeuwarden nog leuker te maken, kijk dan eens bij onderstaande studieverenigingen!

Reholitas

Reholitas

Studievereniging in Leeuwarden met 315 leden
Doelgroep: Hogeschool Van Hall Larenstein
S.V. Creatorem Mundi

S.V. Creatorem Mundi

Studievereniging in Leeuwarden met 285 leden
Doelgroep: Studievereniging
S.V. Creatorem Mundi

S.V. Creatorem Mundi

Studievereniging in Leeuwarden met 285 leden
Doelgroep: Studievereniging
SV Ingenio

SV Ingenio

Studievereniging in Leeuwarden met 152 leden
Doelgroep: Engineering
Studievereniging Animoso

Studievereniging Animoso

Studievereniging in Leeuwarden met 385 leden
Doelgroep: Diermanagement
Pagina 1 van 2
1 2

Studiebegeleiding in Leeuwarden

Heb jij nog moeite met het maken van een studiekeuze of ben je toe aan hulp bij jouw loopbaan? Of kun je wellicht wel wat extra hulp gebruiken tijdens jouw studie? Ook in Wageningen zijn er tal van organisaties die jou kunnen ondersteunen bij deze vragen.

Wonen in Leeuwarden

Geen gezeur van je ouders of andere familie, geen gedonder met laat thuiskomen, veel studenten gaan mede om deze redenen uit huis tijdens hun studie. Lekker op jezelf wonen of met een groep (vrienden) samenwonen. Je leert door het samenwonen of op je eigen wonen al snel op eigen benen staan, daarom wordt dit ook gezien als een educatieve stap, die je waarschijnlijk vooral als plezierig ervaart.

Op kamers

Woon jij nog niet in (de buurt van) Leeuwarden, of ken je hier nog weinig mensen, dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook nog niet de connectie om via via een kamer of woning tot je beschikking te krijgen. Daarom schrijven veel toekomstige en huidige studenten zich in op ‘kamer sites’ om het nieuwe aanbod van vrijkomende kamers te ontdekken. Om je alvast op weg te helpen, hebben wij een overzicht gemaakt van online platformen waar je het huidige aanbod aan kamers kunt vinden. Succes met je zoektocht!

Papayo Leeuwarden
Kamerstunt Leeuwarden
Directwonen Leeuwarden
Kamernet Leeuwarden

Inschrijven bij de gemeente

Zodra je een kamer, appartement of andere woning hebt gevonden in deze stad of gemeente, is het belangrijk om je in te schrijven bij de gemeente Leeuwarden. Je kunt dit doen op de volgende online locatie: https://www.leeuwarden.nl/nl/verhuizen/verhuizen.

Bijbaan en werken in Leeuwarden

Helaas kost het studeren, wonen en je vrijetijdsbesteding allemaal geld. En met de studiefinanciering kan het voorkomen dat je hier niet genoeg aan hebt. Daarom werken veel studenten naast hun studie, ook nog bij een bedrijf als bijbaan of studentenwerk. Wil ook jij wat extra geld verdienen, zodat je van je eigen geld op het terras kan zitten of zelfs de kroeg in kunt duiken? Kijk dan eens bij onderstaande websites en registreer je om op de hoogte gehouden te worden!

Bijbaan in Leeuwarden via Joblift

Vrije tijd in Leeuwarden

Tijdens je studententijd wil je natuurlijk niet alleen bezig zijn met studeren en werken, je wil ook tijd hebben om te genieten van je (nieuwe) woonplaats. Gelukkig is er in Leeuwarden genoeg te doen, anders was het ook geen geschikte studentenstad. Kijk hieronder voor enkele tips.

Sporten & Fitness

Naast het studeren en werken, is het heerlijk om je hoofd even leeg te maken tijdens het sporten. Zo kun je zelf gaan hardlopen in één van de vele parkjes, of wellicht wil je wel bij een sportschool of (studenten)sportvereniging. Om je gelijk van start te laten gaan, hebben we hieronder alvast een aantal sportscholen voor je op een rijtje gezet. Sport ze!

1. Fitland – Sportschool Leeuwarden – Tijsmaweg 4, 8924 JP Leeuwarden (4,6 uit 5)
2. TIGRA Leeuwarden – Eysingastraat 3, 8932 PD Leeuwarden (4,5 uit 5)
3. Sportcentrum URSUS – Leeuwerikstraat 119, 8916 CC Leeuwarden (4,5 uit 5)
4. Bewegingscentrum Leeuwarden – Rengerslaan 1, 8917 DD Leeuwarden (4,4 uit 5)
5. Basic-Fit Sportschool Leeuwarden de Centrale – De Centrale 29, 8924 CZ Leeuwarden (4,3 uit 5)

Uitgaan & Uiteten

Eten moeten we allemaal en als student zijnde ben je vaak geen kok. Daarom is het ook heerlijk om van tijd tot tijd even lekker uit eten te gaan met je vrienden of studentenvereniging. En zodra je het buikje vol hebt, het café of de kroeg in in Leeuwarden. In de Doelensteeg kun je al verschillende leuke kroegjes vinden, hieronder zie je er nog een aantal.

Top 5 (studenten)restaurants

1. GastroBar De Yserman – Grote Hoogstraat 32, 8911 HB Leeuwarden (4,5 uit 5)
2. Pizzeria Sardegna – Grote Hoogstraat 28, 8911 HB Leeuwarden (4,5 uit 5)
3. Restaurant Wannee – Rengerslaan 8, 8917 DD Leeuwarden (4,3 uit 5)
4. De Lachende Koe Leeuwarden – Grote Hoogstraat 16, 8911 HB Leeuwarden (4,1 uit 5)
5. Humphrey’s Restaurant Leeuwarden – Nieuwestad 91, 8911 CL Leeuwarden (4,1 uit 5)

Top 5 (studenten)cafés

1. Bar Sybs B.V. – Oude Doelesteeg 2a, 8911 CA Leeuwarden (4,3 uit 5)
2. De Dikke van Dale – Nieuwestad 69, 8911 CK Leeuwarden (4,3 uit 5)
3. Doele Bar – Oude Doelesteeg 2A, 8911 CA Leeuwarden (4,3 uit 5)
4. Fire Cafe – Nieuwestad 47, 8911 CJ Leeuwarden (4,2 uit 5)
5. Bebida’s – Ruiterskwartier 101, 8911 BR Leeuwarden (4,1 uit 5)

Feesten & Evenementen

Tot slot wordt er ook geregeld een feest of evenement georganiseerd in studentenstad Leeuwarden. Graag willen wij jou hiervan op de hoogte houden, dus mocht je nog een leuk evenement kennen, laat het ons weten via de reacties onderaan deze pagina!

Veelgestelde Vragen over Leeuwarden

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over zowel de studentenstad Leeuwarden als de omliggende gemeente:

Waarom studeren in Leeuwarden?

Elk jaar weer vertrekken veel studenten richting Leeuwarden om te gaan studeren. Veelal komt dit doordat er een goed aanbod aan onderwijsinstellingen is, maar er ook als vrijetijdsbesteding genoeg te doen is voor de student in kwestie.

Hoeveel studenten wonen er in Leeuwarden?

In de studentenstad Leeuwarden en omliggende gemeente wonen momenteel 6895 studenten.

Hoeveel horecagelegenheden zijn er te vinden in Leeuwarden?

In de studentenstad Leeuwarden en omliggende gemeente zitten rond de 92 horecagelegenheden gevestigd!

Zijn er ook musea te vinden in Leeuwarden?

In de studentenstad Leeuwarden en omliggende gemeente zitten rond de 3 en 2 theaters!

Hoeveel inwoners heeft de studentenstad en/of gemeente Leeuwarden?

In de studentenstad Leeuwarden bevat rond de 123114 inwoners!


1 Reactie

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 16 december 2021 om 11:44.

Bronnen: geen

Skip to content