Inhoudsopgave

Studiegids » thuisstudies » Thuisstudie Onderwijsassistent

Thuisstudie Onderwijsassistent

Als onderwijsassistent zorg jij samen met de leraar dat alle lessen soepel verlopen en dat elk kind een fijne schoolperiode doorloopt. Je bent werkzaam in het primair, voortgezet, volwassen, speciaal of middelbaar beroepsonderwijs. Je werkt nauw samen met leraren en helpt hen tijdens het lesgeven en administratieve taken zoals het nakijken van huiswerk, opdrachten en proefwerken. Soms neem je de proefwerken zelf af en surveilleer je tijdens de schoolpauzes. Je dient je klas te begeleiden tijdens sportdagen, excursies, schoolreizen en feestdagen. Vaak ben je er ook verantwoordelijk voor om het klaslokaal schoon en netjes achter te laten voor de volgende dag.

Wil jij graag onderwijsassistent worden? Dan zul je waarschijnlijk kiezen voor de mbo-opleiding Onderwijsassistent. Dit is een opleiding op mbo-niveau 4. Ook is er een opleiding op niveau 3 te volgen (Sociaal Pedagogisch Werk). Je kunt kiezen voor de voltijd leerweg (BOL), de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) of je kiest voor een deeltijd opleiding. Ook is er de mogelijkheid om de studie onderwijsassistent thuis te volgen. Op deze pagina lees je alles over deze thuisstudies.

Overzicht Onderwijsassistent thuisstudies

Hieronder vind je ons complete overzicht van de onderwijsassistent thuisstudies op verschillende niveaus en van verschillende opleidingsinstituten.

Vraag informatie aan!

Categorie: STAP, Kinderen & Opvoeding | STAP, Kinderen & Opvoeding | Opleider: Laudius

Totaalprijs: € 549.00 | Kortingscode aanwezig!

Cursus kosteloos met STAP budget

Een onderwijsassistent is de steun en toeverlaat van een leraar of onderwijzer in het basisonderwijs, speciaal onderwijs of voortgezet onderwijs. Vaak komt een onderwijzer of leraar aan bepaalde taken niet toe of heeft hij/zij hulp nodig bij bepaalde werkzaamheden. Een onderwijsassistent biedt daarbij een...

Categorie: Onderwijs en Opvoeding | Volledige MBO-opleidingen | Niveau: MBO | Duratie: 24 Maanden | Opleider: NTI

Totaalprijs: € 2136

Een onderwijsassistent helpt leraren in het onderwijs. Je bent sociaal, geduldig en dienstverlenend. Herken je jezelf in dit profiel? Lees dan verder! Daarom kies je voor MBO Onderwijsassistent van het NTI: Officieel erkend mbo-diploma Voordelig lesgeld inclusief lesmateriaal Persoonlijke begeleiding van een...

Categorie: Onderwijs en Opvoeding | MBO Basisopleidingen | Niveau: MBO | Duratie: 6 Maanden | Opleider: NTI

Totaalprijs: € 786

Werk je graag met kinderen en lijkt het je leuk om een docent bij te staan in de les? Start dan nu met de mbo basisopleiding Onderwijsassistent van het NTI MBO-College! Je leert hoe je kinderen ondersteunt met spelen en leren en hoe je activiteiten en spelletjes organiseert. Je besteedt aandacht aan...

Categorie: Onderwijs en Opvoeding | Psychologie en counselling | Niveau: Beroepsopleidingen | Duratie: 3 Maanden | Opleider: NTI

Totaalprijs: € 211.38

Pedagogiek voor de onderwijsassistent is een onderdeel uit de mbo-opleiding Onderwijsassistent. Deze cursus leert je alles over de ontwikkeling van kinderen. Je leert o.a. veel over gedrags- en leerproblemen en hoe je hier mee om kunt gaan. Wil jij in drie maanden tijd alles weten over...

Categorie: Gezondheid | Beroepsopleidingen | Duratie: 10 maanden maanden | Opleider: NHA

Totaalprijs: € 649

Wat doet de onderwijsassistent? Ontdek het met de basisopleiding Kinderen in groep 3 leren lezen en schrijven. Hoe help je hen daarbij? En tieners? Pubers hebben overal aandacht voor. Behalve voor het schoolwerk. Hoe begeleid je 12-18-jarigen? De Basisopleiding Onderwijsassistent geeft antwoorden. Een...


Doelgroep en toelating

De opleiding is ontwikkeld voor iedereen die gepassioneerd is door onderwijs en pedagogiek. Voor de opleiding tot onderwijsassistent gelden geen wettelijke toelatingseisen. Meestal zijn er geen specifieke toelatingseisen voor de basisopleiding en de korte mbo-opleiding Onderwijsassistent. Deze opleidingen (of cursussen) zijn vrijwel voor iedereen toegankelijk.

De toelatingseisen van de mbo-opleiding Onderwijsassistent op niveau 4 zijn: een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg. Een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4. Ook voldoet een mbo-diploma niveau 2 of 3. Met een mbo-diploma Basisopleiding Onderwijsassistent of de Kort mbo Onderwijsassistent kun je de opleiding ook starten. 

Ben je niet in het bezit van één van bovengenoemde diploma’s of overgangsbewijzen? Sommige opleidingsinstellingen bieden de mogelijkheid om een ‘toelatingsexamen 18+’ af te leggen. Ben je 18 jaar of ouder en is jouw testresultaat positief, dan kun je alsnog de mbo-opleiding Onderwijsassistent op niveau 4 volgen. 

Inhoud van de opleidingen

Tijdens een thuisopleiding tot onderwijsassistent leer je hoe je een leraar het beste kunt ondersteunen. Je krijgt vakken zoals didactiek en pedagogiek. Vaak is EHBO (Eerste Hulp Bij Ongevallen) ook onderdeel van de opleiding. Je leert professioneel te handelen als er een ongeluk gebeurt in de klas. Ook wordt er aandacht besteed aan de omgang met speciale doelgroepen. Tijdens de opleiding onderwijsassistent word je ook geacht om mee te denken over de het samenstellen van schoolopdrachten. De duur van de opleidingen is afhankelijk van het opleidingsinstituut. De meeste mbo-4 opleidingen onderwijsassistent duren twee tot vier jaar. Basisopleidingen en verkorte trajecten duren meestal zes tot twaalf maanden.

Verschillende niveaus

Je kunt kiezen tussen de mbo-opleiding Onderwijsassistent (niveau 4), de basis mbo-opleiding Onderwijsassistent (niveau 3) en er worden korte mbo-opleidingen en cursussen aangeboden tot onderwijsassistent.

Examens, diploma’s en certificering

Als je kiest voor een geaccrediteerde mbo-opleiding niveau 4 tot onderwijsassistent zal je na het behalen van de examens een erkend mbo-diploma niveau 4 ontvangen. Diploma’s van geaccrediteerde onderwijsinstellingen worden erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De meeste onderwijsinstellingen zijn erkend door dit ministerie en zijn op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) goedgekeurd als onderwijsinstituut. Alle opleidingen die aan deze wetgeving onderhevig zijn voldoen aan de vereiste kwaliteitsstandaard. De examens voldoen dan aan bepaalde kwaliteitsstandaarden zodat je diploma mbo-4, mbo-3 of behaalde certificaat aan een meetbare kwaliteit voldoet. 

Na het behalen van je diploma kun je er ook voor kiezen om door te leren, door bijvoorbeeld een thuisstudie tot docent te gaan volgen.

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je enkele veelgestelde vragen omtrent het onderwerp thuisstudie onderwijsassistent.

Op welk niveau kan ik een thuisstudie onderwijsassistent volgen?

Je kunt een thuisstudie onderwijsassistent volgen op mbo-niveau 4 en niveau 3. Er zijn ook (thuis)cursussen te volgen die je qua niveau kunt vergelijken met mbo-niveau 1 of 2. 

Voor wie is de thuisstudie onderwijsassistent bedoeld?

De thuisstudie onderwijsassistent is bedoeld voor mensen die zich willen laten opleiden tot onderwijsassistent. Het kiezen voor deze thuisstudie geeft bepaalde vrijheden zoals het zelf bepalen waar en wanneer je studeert. Bovendien kun je bij de meeste thuisstudies tot onderwijsassistent direct starten en hoef je niet te wachten op de start van een klassikaal traject.

Wat voor certificering is er voor de thuisstudie onderwijsassistent?

Dat is per opleidingsinstelling anders. Kies je voor een mbo-4 opleiding, dan ontvang je een mbo-4 diploma. Andere cursusvormen hanteren meestal een institutioneel diploma of certificaat.

Welk diploma kan ik behalen met de onderwijsassistent thuisstudie?

Na het slagen van een mbo-4 opleiding tot onderwijsassistent ontvang je een erkend mbo-4 diploma. Aan andere thuisstudies zijn (erkende) certificaten verbonden.

Wat kost een thuisstudie onderwijsassistent?

De kosten van een thuisstudie tot onderwijsassistent liggen aanzienlijk lager dan de klassikale variant. De meeste mbo-4 opleidingen tot onderwijsassistent kosten ongeveer € 1200,- per jaar. Voor de basisopleiding kun je rekenen op een bedrag van ongeveer € 600,- per jaar.

1 Reactie

Klik hier om te reageren


  • Hallo,

    Mijn dochter van 20 heeft 2 jaar de opleiding onderwijsassistent gevolgd bij roc tilburg, wegens omstandigheden is ze gestopt. Is het mogelijk om bij jullie alleen het laatste jaar te doen ? Mvg wendy vd broek

Deze pagina is het laatst bewerkt op 18 februari 2021 om 11:58.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud