Inhoudsopgave

Studiegids » thuisstudies » Thuisstudie Docent

Thuisstudie Docent

Wil jij graag werken in het onderwijs? Dan kun je kiezen tussen verschillende thuisstudies. Wil je leraar worden in het basisonderwijs? Dan kun je kiezen voor een pabo-thuisopleiding (pedagogische academie voor het basisonderwijs). De studieduur ligt tussen 36 en 48 maanden. Eén of meerdere dagen per week zul je stage lopen bij een basisschool (die je meestal zelf mag uitkiezen). 

Om les te geven in het voortgezet onderwijs moet je ook bevoegd zijn. Je hebt daarvoor een ‘tweedegraads onderwijsbevoegdheid’ nodig. Een bachelordiploma tot tweedegraads leraar voortgezet onderwijs (in het vak waarin je les wilt geven) is dan nodig. Of een diploma van een masteropleiding tot eerstegraads leraar voortgezet onderwijs (in het vak waarin je les wilt geven). 

Als je nog geen onderwijsbevoegdheid hebt dan mag je misschien toch lesgeven, bijvoorbeeld als zij instromer of als gastdocent. In 12 maanden kun je (vanuit huis) het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) behalen. De meeste thuisstudies tot docent zijn door de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatie organisatie) geaccrediteerd. Deze diploma’s hebben daarom dezelfde waarde als diploma’s van het dagonderwijs. Daarnaast wordt er ook aangeraden om na de (thuis)studie van onderwijsassistent door te leren tot docent.

Overzicht Docent thuisstudies

Hieronder vind je ons complete overzicht van de docent thuisstudies op verschillende niveaus en van verschillende opleidingsinstituten.

Vraag informatie aan!

Categorie: STAP, Kinderen & Opvoeding | STAP, Kinderen & Opvoeding | Opleider: Laudius

Totaalprijs: € 549.00 | Kortingscode aanwezig!

Cursus kosteloos met STAP budget

Een onderwijsassistent is de steun en toeverlaat van een leraar of onderwijzer in het basisonderwijs, speciaal onderwijs of voortgezet onderwijs. Vaak komt een onderwijzer of leraar aan bepaalde taken niet toe of heeft hij/zij hulp nodig bij bepaalde werkzaamheden. Een onderwijsassistent biedt daarbij een...

Categorie: Onderwijs en Opvoeding | Psychologie en counselling | Niveau: Beroepsopleidingen | Duratie: 3 Maanden | Opleider: NTI

Totaalprijs: € 211.38

Pedagogiek voor de onderwijsassistent is een onderdeel uit de mbo-opleiding Onderwijsassistent. Deze cursus leert je alles over de ontwikkeling van kinderen. Je leert o.a. veel over gedrags- en leerproblemen en hoe je hier mee om kunt gaan. Wil jij in drie maanden tijd alles weten over...

Categorie: Onderwijs en Opvoeding | Masters | Niveau: Master | Duratie: 24 Maanden | Opleider: NTI

Totaalprijs: € 10200

Ben je actief betrokken bij de ontwikkeling/uitvoering van bedrijfsopleidingen? Wil je kennis opdoen over opleidingskunde, onderwijsmanagement en didactiek? Vind je de discussie over kwaliteit in onderwijs interessant? Volg dan de Master Onderwijskunde! Daarom kies je voor Master Onderwijskunde van het NTI:...

Categorie: Onderwijs en Opvoeding | Volledige MBO-opleidingen | Niveau: MBO | Duratie: 24 Maanden | Opleider: NTI

Totaalprijs: € 2136

Een onderwijsassistent helpt leraren in het onderwijs. Je bent sociaal, geduldig en dienstverlenend. Herken je jezelf in dit profiel? Lees dan verder! Daarom kies je voor MBO Onderwijsassistent van het NTI: Officieel erkend mbo-diploma Voordelig lesgeld inclusief lesmateriaal Persoonlijke begeleiding van een...

Categorie: Onderwijs en Opvoeding | MBO Basisopleidingen | Niveau: MBO | Duratie: 6 Maanden | Opleider: NTI

Totaalprijs: € 786

Werk je graag met kinderen en lijkt het je leuk om een docent bij te staan in de les? Start dan nu met de mbo basisopleiding Onderwijsassistent van het NTI MBO-College! Je leert hoe je kinderen ondersteunt met spelen en leren en hoe je activiteiten en spelletjes organiseert. Je besteedt aandacht aan...

Categorie: Onderwijs en Opvoeding | Masterprogramma's | Niveau: Master | Duratie: 12 Maanden | Opleider: NTI

Totaalprijs: € 4680

Mis jij kennis op het gebied van onderwijskunde? Wil je je op masterniveau hierin verdiepen en ben je niet in staat de volledige Master Onderwijskunde te volgen? Kies dan voor dit Masterprogramma! In een jaar leer je op een praktijkgerichte manier meer over de taken en rollen van een opleidingskundige, de...

Categorie: Gezondheid | Beroepsopleidingen | Duratie: 10 maanden maanden | Opleider: NHA

Totaalprijs: € 649

Wat doet de onderwijsassistent? Ontdek het met de basisopleiding Kinderen in groep 3 leren lezen en schrijven. Hoe help je hen daarbij? En tieners? Pubers hebben overal aandacht voor. Behalve voor het schoolwerk. Hoe begeleid je 12-18-jarigen? De Basisopleiding Onderwijsassistent geeft antwoorden. Een...


Doelgroep en toelating

Als leraar moet je onderwijs op maat kunnen geven. Je zult sterk in je schoenen moeten staan en kunnen omgaan met stressvolle situaties. Het belangrijkste is jouw passie voor het overdragen van kennis. Alle andere zaken zijn secundair omdat je ruim de tijd krijgt tijdens je (thuis)studie om te groeien in je rol als leraar.

Voor de tweedegraads lerarenopleiding moet je het volgende diploma hebben: een havo-diploma oma, een vwo-diploma of een mbo-diploma (niveau 4). Heb je geen van deze diploma’s en ben je ouder dan 21 jaar? Dan kun je een toelatingsonderzoek doen: het 21 plus examen. Daarmee kun je eventueel toch worden toegelaten tot een lerarenopleiding.

Inhoud van de opleidingen

Je zult lessen volgen op het gebied van pedagogiek en onderwijskunde en je spijkert je kennis over schoolvakken van het (basis)onderwijs bij. Uiteraard leer je lesgeven op individueel niveau en aan groepen. Meestal loop je één of meerdere dagen per week stage. Lesgeven leer je namelijk vooral door het te doen, door zelf voor de klas te staan. Tijdens je afstudeerfase geef je als zelfstandige leerkracht les. Je krijgt alle verantwoordelijkheid om je lessen en opdrachten zelf uit te voeren. Daarnaast werk je meestal aan je afstudeeronderzoek of afstudeeropdracht. 

Verschillende niveaus

Een pabo thuisstudie is een hbo-opleiding. Na het slagen kun je aan de slag binnen het basisonderwijs. Het is ook toegestaan om met een getuigschrift van de pabo les te geven in het praktijkonderwijs. Na het behalen van je hbo-lerarenopleiding voortgezet onderwijs (tweedegraads onderwijsbevoegdheid) mag je lesgeven aan: vmbo, onderbouw havo, onderbouw vwo en het praktijkonderwijs. 

Met de eerste graad bevoegdheid (hbo-master lerarenopleiding) kun je lesgeven aan alle klassen binnen het voortgezet onderwijs. Ook binnen het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie. De bevoegdheid is te halen via universitaire lerarenopleidingen. Deze worden tot nu toe niet als thuisstudie aangeboden. 

Een NT2-docent verzorgt lessen Nederlands als tweede taal. De lerarenopleiding NT2 kun je wel als thuisstudie volgen op (post)hbo en (post)academisch niveau. Mocht je als docent willen werken binnen een mbo-instelling kun je kiezen voor een thuisopleiding ‘Pedagogisch Didactisch Getuigschrift’. Dit is een post bachelor programma. Doorstromen vanuit de opleiding PDG naar een bachelor lerarenopleiding is mogelijk met vrijstellingen.

Examens, diploma’s en certificering

Als je de thuisstudie pabo met succes hebt afgerond mag je jezelf ‘Bachelor of Education’ noemen. Na het behalen van de hbo-lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs ben je ook in het bezit van een ‘Bachelor of Education’. Nu kun je ervoor kiezen om je master te halen. Afhankelijk van de gekozen richting zou je masterdiploma bijvoorbeeld kunnen zijn: ‘Master of the Arts Leraar VHO in de Taal en Cultuurwetenschappen’.

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je enkele veelgestelde vragen omtrent het onderwerp ‘thuisstudie docent’.

Op welk niveau kan ik de thuisstudie docent volgen?

Een thuisstudie tot docent kun je op (post)hbo-niveau volgen.

Voor wie is de thuisstudie docent bedoeld?

Een thuisstudie tot docent is er voor mensen die graag docent willen worden en waarde hechten aan de vrijheden die een thuisstudie met zich meebrengt.

Wat voor certificering is er voor de thuisstudie docent?

Dat verschilt per opleiding en opleidingsinstelling. Enkele voorbeelden: wanneer je de PDG-opleiding succesvol afrondt ontvang je een erkend getuigschrift. Na het slagen voor een thuisstudie NT2 lerarenopleiding zul je een erkend bekwaamheidscertificaat ontvangen.

Welk diploma kan ik behalen met een thuisstudie tot docent?

Als je de thuisstudie ‘pabo’ met succes hebt afgerond mag je jezelf ‘Bachelor of Education’ noemen. Dit geldt ook voor de hbo-opleiding voor het voortgezet onderwijs.

Wat kost een thuisstudie voor docent?

Een thuisstudie ‘hbo-lerarenopleiding basisonderwijs’ kost ongeveer € 2.000,- per jaar. De kosten van een thuisstudie ‘lerarenopleiding NT2’ liggen tussen de € 1.000,- en € 3.500,- per jaar.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 18 februari 2021 om 13:05.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud