Studiegids » Studentenverzekering; kun jij je goedkoper en beter verzekeren?

Studentenverzekering; kun jij je goedkoper en beter verzekeren?

Een goede verzekering is geen overbodige luxe, maar wel noodzakelijk om niet voor onverwachte kosten te komen staan. Welke verzekeringen heb je als student nodig? Mogelijk heb je momenteel veel meer verzekeringen, dan je in de praktijk nodig hebt. In dit artikel lees je er meer over! 

In Nederland betalen veel studenten onnodig veel voor hun verzekeringen. Daarbij wordt vaak betaald voor verzekeringen die men helemaal niet nodig heeft. Dat is natuurlijk ontzettend zonde van het geld! Het is daarom verstandiger om de kosten voor verzekeringen goed te bekijken, zodat je direct weet waarvoor je verzekerd bent, maar ook hoeveel verzekeren kost en of je niet te veel betaald. Wanneer je de verzekering een keertje echt nodig hebt, wil je er natuurlijk van op aan kunnen dat je voldoende dekking hebt.

Het is niet de leukste taak, verzekeringen vergelijken, afsluiten of oversluiten, maar het kan je per jaar veel geld besparen. Waarbij je vaak ook nog eens beter verzekerd bent voor schade! Je kunt hierbij denken aan schade die je zelf hebt veroorzaakt, maar ook schade door een ongeluk of fout. 

Dat je goed verzekerd bent is dus belangrijk! Een adviseur kan je hierbij helpen, maar je kunt ook zelf beginnen met vergelijken. Zo zijn er een aantal basisverzekeringen die belangrijk zijn.

Waarom moet je zorgverzekeringen jaarlijks vergelijken?

Het hebben van een zorgverzekering is in Nederland verplicht. Onderdeel van deze verzekering is een vast eigen risico. De hoogte van het eigen risico wordt jaarlijks door de overheid bepaald. Het verplicht eigen risico is niet van toepassing op basiszorg, zoals een bezoek aan de huisarts. Wel verbruik je het eigen risico, wanneer je naar de specialist moet of andere specifieke zorg nodig hebt. Denk bijvoorbeeld ook aan medicijnen die je gebruikt. 

Op het verplicht eigen risico kun je dus niets besparen. Deze is voor iedereen gelijk! Voor de kosten van de zorgverzekering zelf kan overstappen wel een verschil maken. Aan de ene kant in de premie van de verzekering, aan de andere kant in de dekking die deze je biedt. Je zou kunnen overwegen het eigen risico te verhogen, waarmee je een extra korting krijgt op de premie. Tegelijkertijd betaal je meer, wanneer je gedurende het jaar zorg nodig hebt.  

Zorgpakketten kunnen onderling aanzienlijk verschillen. Hoewel bepaald is waar iedereen recht op heeft via de basisverzekering, zijn er wel degelijk verschillen in de aanvullende pakketten. 

De aanvullende pakketten kunnen bestaan uit de tandartszorg, maar ook uit aanvullend verzekerd zijn voor andere specifieke zorgbehoeften. Een voorbeeld hiervan is de fysiotherapeut. Mogelijk heb je tijdens een sportevenement voor studenten een blessure opgelopen, waar je nog een tijd last van zal hebben. Een aanvullende verzekering is in zo’n geval aan te raden. 

Het vergelijken van de verschillende zorgverzekeringen die er zijn kan dus behoorlijk veel verschil maken op de kosten die je kwijt bent. Niet alleen op de kosten van de verzekering zelf, maar ook op de kosten voor de zorg die je nodig hebt. 

  • Vergelijk de soorten basis zorgverzekeringen met elkaar.
  • Vergelijk de aanvullende tandartsverzekeringen met elkaar.
  • Vergelijk de overige aanvullende pakketten met elkaar.

Als je deze verzekeringen hebt vergeleken is het tijd voor de tweede stap, want ook binnen deze soorten verzekeringen zijn er verschillen. Dit heeft alles te maken met de keuzevrijheid die je hebt als je zorg nodig hebt.

Zo kan het zijn dat een zorgaanbieder niet aangesloten is of geen contract heeft met je verzekeraar, je slechts een deel vergoed krijgt. Maak ook daarin de juiste keuze. Als je verwacht dat je zorg nodig hebt moet je dit altijd afdekken door keuzevrijheid. Waarbij je ook bij niet gecontracteerde zorgaanbieders zorg krijgt die vergoed zal worden.

Je hebt nu alle handvaten om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken, waarop je moet letten bij het afsluiten van een verzekering maar vooral waarvoor je verzekerd moet zijn bij situaties.

Afsluiten van een WA-verzekering als student 

Een andere verzekering die voor studenten interessant kan zijn is de WA-verzekering. Een verzekering waarmee je verzekerd bent voor aansprakelijkheid. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt in verschillende soorten aangeboden. Denk aan een WA-verzekering voor schade die je aan andermans voorwerpen aanricht, of een WA-verzekering voor je auto. Zo’n WA-verzekering voor de auto is verplicht. Veel studenten zullen echter nog geen auto hebben, waardoor deze kosten niet gemaakt hoeven te worden. 

Schade die valt onder de dekking van een WA-verzekering kan ontstaan als je ergens op visite bent, maar ook wanneer je buiten loopt waarbij je per ongeluk tegen iemand aanloopt waardoor een bril kapot gaat. Met een WA-verzekering ben je hier goed voor verzekerd, wat een prettig idee is. Je hoeft zo niet bang te zijn dat jij in veel gevallen zelf voor de kosten op moet draaien. 

Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering kost vaak niet veel, waarbij je wel goed verzekerd bent voor welke schade dan ook. Mits je de schade natuurlijk niet opzettelijk hebt aangericht. 

Hoewel de kosten voor een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering doorgaans laag zijn kun je hier vaak wel op besparen. Soms in de vorm van pakketkorting, omdat je meer dan één verzekering bij de aanbieder hebt lopen. Soms omdat je overstapt naar een andere verzekering met misschien wel betere voorwaarden of een ander belang. 

Dit is ook wanneer je een WA-autoverzekering wilt afsluiten. Soms dekt deze verzekering ook schade die je anders dan tijdens het autorijden aanricht. Het is de moeite waard om dit na te vragen, zodat je geen aparte WA-verzekering meer hoeft af te sluiten. Dat zou natuurlijk meer dan zonde zijn van het geld. 

Je moet een WA-verzekering dus hebben om er zeker van te zijn dat wanneer je schade aanricht, je hiervoor verzekerd bent waardoor je de schade via de verzekering kunt laten vergoeden. 

Waarom moet je een inboedelverzekering hebben als student?

Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade aan je bezittingen. Dit is alles dat je in een studentenhuis of bijvoorbeeld studio hebt staan. Je kunt hierbij denken aan meubels, elektronica of kunst. Alles wat je in (studenten)huis hebt staan is dus verzekerd! Hierbij hoef je jezelf geen zorgen te maken. 

Het is verstandig om de verzekeringen eens per jaar door te nemen. Kijk hierbij goed naar hoe je verzekerd bent, wat de kosten zijn, de voorwaarden maar ook of er iets gewijzigd is. Je de hoogte waarvoor je verzekerd bent hierbij bijstellen. Zo kan het zijn dat je een duur schilderij hebt gekocht of gekregen, of dat je misschien andere kostbare bezittingen hebt die je eerder niet had. Denk ook aan een dure laptop voor tijdens het studeren. 

Door eenmaal per jaar de tijd te nemen om je verzekering door te nemen voorkom je dat je misschien wel onderverzekerd bent. Hoewel veel verzekeraars je automatisch verzekeren voor onderverzekering, mits je jouw verzekeringen de afgelopen jaren steeds actueel gehouden hebt. 

Alleen een overleg met de verzekeraar kan al voldoende zijn. Een verzekeraar kan risico’s met een eenvoudige vragenlijst afdekken, waarbij je ook kostbare bezittingen kunt laten dekken door de verzekeraar.

Binnen inboedelverzekeringen zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt hierbij denken aan inbraak of omdat je in een ouder huis woont aan brand of andere schade.

Het op internet vergelijken van verschillende inboedelverzekeringen is een uitstekende keuze, maar zorg voor het afsluiten dat je altijd nog even persoonlijk contact hebt met een verzekeringsadviseur. Laat eventueel ook je ouders meekijken bij het afsluiten van de verzekeringen. Zij hebben vaak meer ervaringen kunnen je wijzen op specifieke risico’s. 

Wanneer moet je een doorlopende reisverzekering hebben?

Ga jij er graag op uit met vrienden of familie? In dat geval is een doorlopende reisverzekering misschien wel de juiste oplossing. Een doorlopende reisverzekering kan verschillende risico’s van een reis afdekken. Van een annulering tot aan gebreken of problemen tijdens een reis of vakantie. Zo heb je altijd een maatschappij achter je die kijkt naar oplossingen, mogelijkheden maar zeker ook zorgt voor een zorgeloze vakantie.

Bij een doorlopende reisverzekering is het goed om de dekking in de gaten te houden. Waarvoor ben je verzekerd? Wat zijn de kosten van deze verzekering? Maar ook: wat is je eigen risico? Belangrijke vragen die hoge kosten kunnen besparen. 

Hoewel een doorlopende reisverzekering soms overbodig lijkt, is het hebben van een doorlopende reisverzekering in veel gevallen verstandig. Dit geldt al, wanneer je meer dan twee weken per jaar in het buitenland verblijft. Mocht je slechts eens per jaar een weekje op pad gaan met je studentenclub, dan volstaat een kortlopende reisverzekering. 

Het is verstandig om ook je reisverzekering actueel te houden. Zeker omdat de voorwaarden van een dergelijke verzekering vaak veranderen. Mogelijk is het eigen risico verhoogd, wat voor onverwacht hoge kosten kan zorgen. Daarbij bent je mogelijk voor een lager bedrag verzekerd, dan je op voorhand verwachtte.

Vergelijk ook andere aanbieders van doorlopende reisverzekeringen, wanneer je momenteel een dergelijke verzekering hebt lopen. 

Rechtsbijstandverzekering voor studenten afsluiten 

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor geschillen, waarbij je een jurist of advocaat nodig hebt die je kan bijstaan. Er zijn een aantal verschillende categorieën waarvoor jij je kunt verzekeren. Zo heb je rechtsbijstandverzekeringen voor privé en wonen, werk, onderweg, overheid of andere zaken waarbij je het belangrijk vindt dat een jurist je kan bijstaan. Denk bijvoorbeeld aan een conflict met de huurbaas van je studentenwoning. 

De vraag bij een rechtsbijstandverzekering heeft alles te maken met jouw persoonlijke situatie. Als je werkt, woont maar ook veel onderweg bent zijn dit de zaken waarvoor jij je zou moeten verzekeren. Maar als je nog geen werk naast je studie hebt, is het niet nodig om je voor geschillen op de werkvloer te verzekeren.

Als je een rechtsbijstandverzekering wilt afsluiten, is het goed om deze voorwaarden bij de vele aanbieders te vergelijken. Sommige verzekeraars hanteren bijvoorbeeld een inkomstenlimiet. Dit betekent dat je bij een lager inkomen net zo goed verzekerd bent, als bij een hoger inkomen. Er geldt hier echter wel, dat je een hogere premie betaalt. 

Een geheel andere mogelijkheid is een lidmaatschap. Bij een lidmaatschap krijg je een jurist of, als het nodig is, een advocaat toegewezen die je belangen zal behartigen. 

Let er bij een rechtsbijstandsverzekering goed op voor welke zaken je verzekerd bent, maar ook wat de kosten hiervan zijn. Daarnaast zijn de voorwaarden van groot belang, omdat je bij voordelige rechtsbijstandverzekeringen soms uitsluitend juridisch advies krijgt. Overige juridische hulp wordt tegen een vergoeding aangeboden. 

Aanbiedingen en cadeaus zijn niet altijd aantrekkelijk 

Dat is natuurlijk lekker meegenomen; een mooi voordeel in de vorm van een korting of cadeau bij je verzekering. Laten we eerlijk zijn dat die niet gratis zijn! Het is daarom heel verstandig om je niet onnodig te laten verleiden door deze aanbiedingen. 

Deze aanbiedingen worden vaak gedaan bij verzekeringen die je niet direct nodig hebt, of verzekeringen met bepaalde voorwaarden waarbij deze mogelijkheid vaak tot stand komt door een minder gunstig eigen risico. Je betaalt het voordeel dat je vandaag hebt dus helemaal zelf, waarbij je vaak ook nog eens verplicht bent om langer dan een jaar verzekerd te blijven.

Waarom je niet in een dergelijk voordeel moet trappen? Omdat er vrijwel altijd een bedoeling achter deze voordelen zit. Een voordeel, korting of gratis product aanbieden is een van de meest effectieve methodes om klanten te overtuigen.

Laat je dus niet overtuigen door het voordeel dat je nu hebt, maar door de geldende voorwaarden van een verzekering, verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon.

Welke verzekeringen zijn er nog meer?

Je kunt je in Nederland voor alles dat je in gedachten hebt verzekeren. De vraag is echter niet of jij je kunt verzekeren, maar of je de verzekering nodig hebt. Want als jij geen rijbewijs of geen auto hebt, heeft het afsluiten van een autoverzekering logischerwijs weinig nut. Hetzelfde geldt voor een uitgebreide inboedelverzekering, die een hoog bedrag dekt. Als student zal het te verzekeren bedrag laag zijn. Maak dus altijd een goede afweging of je een verzekering daadwerkelijk nodig hebt. 

Verzekering voor spullen die je meeneemt naar je ouders

Als je veel onderweg bent kun je spullen die je bij je hebt ook verzekeren. Een handige toevoeging als je bijvoorbeeld een fanatieke hobby fotograaf bent, of nog regelmatig terugkeert naar je ouders. Mocht er onverwacht iets gebeuren, dan weet je zeker dat de schade of het verlies gedekt is.

Binnen een verzekering voor onderweg moet je rekening houden met waarvoor je verzekerd bent als je onderweg bent. Dit kan aanzienlijk verschillen per verzekeraar.

  • Wat is het eigen risico bij verlies, beschadiging of diefstal?
  • Voor welk bedrag ben je verzekerd als je onderweg bent?
  • Hoe snel is de schade opgelost door de verzekeraar?
  • Wat moet je als bewijs aanleveren om dekking te hebben?

Huisdieren in je studentenhuis verzekeren 

In Nederland hebben we veel huisdieren. Ook studenten nemen steeds vaker een kat of bijvoorbeeld konijn in huis. Als er niets aan de hand is kosten de huisdieren relatief weinig. Wanneer je echter in aanraking komt met kosten van een dierenarts merk je dat die snel kunnen oplopen. Het is in zo’n geval prettig om voor deze kosten goed verzekerd te zijn.

Bij een huisdierenverzekering is het slim om het huisdier al op jonge leeftijd, in gezonde toestand te verzekeren. Je bespaart hierdoor aanzienlijk op de kosten. 

Daarnaast is het verstandig om de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Met name de goedkopere pakketten zullen in veel gevallen onvoldoende dekking bieden. Je kunt hierbij denken aan de hoogte van de kosten tot waar je verzekerd bent. Soms beperken die kosten zich tot enkele duizenden euro’s, maar betaal je bij elk voorval een eigen risico.

Bij sommige verzekeraars zijn volledige rassen, kwetsbaarheden als risico’s die een ras heeft zonder voorkennis uitgesloten. Laat je hierover goed adviseren, wanneer je een huisdier neemt in je studentenhuis.

Veelgestelde vragen over studentenverzekeringen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over studentenverzekeringen. Zit je zelf nog met een vraag, neem dan contact op met de verzekering naar keuze of laat jouw vraag achter in de reacties!

Wat is een studentenverzekering?

Er zijn uiteraard verschillende soorten verzekeringen, denk aan inboedelverzekering, ongevallenverzekering of aansprakelijkheidsverzekering voor studenten. Als je verzekerd wil zijn voor schade en aansprakelijkheid is het handig om een studentenverzekering aan te vragen.

Welke zorgverzekering is het beste voor studenten?

Er zijn flink wat zorgverzekeringen mogelijk voor studenten, kijk hiervoor naar het overzicht en vergelijk ze allemaal om te zien waar jij het beste uitkomt!

Welke verzekeringen heb je nodig als student?

In Nederland ben je uiteraard verplicht om een basis zorgverzekering te hebben. Dit kun je uitbreiden met verschillende extra verzekeringen, zoals aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering, inboedelverzekering, reisverzekering etc. Afhankelijk van jouw wensen kun je er allerlei verzekeringen bij vinden, ook als student!

Welke verzekering ben ik nodig, als ik op kamers ga?

De verzekeringen die worden aangeraden wanneer je op kamers gaat, zijn opstalverzekering, inboedelverzekering, rechtsbijstandverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en eventueel nog een reisverzekering. Zorgverzekering ben je uiteraard ook nodig, aangezien dit verplicht is in Nederland.

Waar vind ik een overzicht aan studentenverzekeringen?

Op Studiegids.nl/studentenverzekering/ vind je meer informatie over studentenverzekeringen, maar ook een overzicht van mogelijkheden en aanbieders hiervan!

1 Reactie

Klik hier om te reageren


  • Ik zoek informatie over een “loss training” verzekering af te sluiten bij een Nederlandse verzekeraar.

Deze pagina is het laatst bewerkt op 5 januari 2022 om 09:15.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud