Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Studenten willen dezelfde coronaregels als gezinnen!
Studie & Studenten Nieuws

Studenten willen dezelfde coronaregels als gezinnen!

student op bank in studentenkamer

Veel studentenhuizen worden bewoond door meer dan acht tot tien studenten. Zij hebben doorgaans ieder hun eigen kamer, maar koken in een gemeenschappelijke keuken. Ook heeft niet iedere student een eigen badkamer bij zijn of haar kamer. Het maakt dat studenten dezelfde regels willen, als de regels die momenteel voor gezinnen gelden. Momenteel is het nog zo, dat studentenhuizen niet als één huishouden worden beschouwd. Dit betekent dat studenten anderhalve meter afstand tot elkaar moeten bewaren. Iets wat schier onmogelijk lijkt in veel studentenhuizen. De boetes voor het overtreden van de regels zijn hoog.  

Boete van enkele honderden euro’s 

Op het moment dat studenten zich niet aan de regels houden en gecontroleerd worden, kunnen zij een boete krijgen van 400 euro (zoals gebeurde in Groningen afgelopen week). Deze boete wordt uitgedeeld aan ieder van de betrokken studenten. Vaak blijkt de boete hoger te liggen dan de huur die de studenten voor hun kamer betalen. In combinatie met het feit dat veel studenten momenteel zonder bijbaan zitten, komt een dergelijke boete hard aan. Veel studenten zijn werkzaam in de horeca en beschikken over een tijdelijk contract of een contract met nul uren. 

Voorkomen van de boete blijkt lastig 

Verhalen van verschillende studenten tonen aan, dat het erg lastig is om de afstand van anderhalve meter te behouden in en rondom de studentenhuizen. Veel studentenwoningen zijn niet alleen van een gemeenschappelijke keuken en badkamer voorzien. Ook hebben zij vaak een algemene ruimte waar zij kunnen praten, eten en spellen kunnen spelen. Met z’n allen voor de deur zitten is er met dit mooie weer ook niet meer bij. Studenten geven aan enkel nog naar buiten te gaan om te sporten of de boodschappen te doen, om het risico op een boete zo tot een minimum te beperken. 

Ook Landelijke Studentenvakbond wil dezelfde regels 

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft zich inmiddels achter de studenten geschaard. LSVb stuurde eerder al een brief aan het Veiligheidsberaad, waarin het oproept om de studentenwoningen als een normaal huishouden te beschouwen. Als reactie op deze brief heeft het Veiligheidsberaad aangegeven niet in studentenwoningen te zullen controleren. Studenten die zich voor hun woning ophouden lopen wel het risico beboet te worden door handhavers. 

Verschil tussen een tuin of balkon en openbare ruimte 

Hierbij maakt het Veiligheidsberaad nog wel onderscheid tussen een kleine tuin of een balkon en de openbare ruimte. Onder de openbare ruimte wordt in dit geval de stoep of straat gezien. Studenten die in een iets grotere groep, met bewoners van het studentenhuis, in een tuin zitten zullen niet direct beboet worden. Datzelfde geldt voor studenten die op een balkon zitten, zonder hierbij anderhalve meter afstand te houden. Zit een student op de stoep of straat? In dat geval is de kans op een boete groter. Ook samenkomsten met mensen van buiten het studentenhuis zijn verboden. 

Verandering van de regels lijkt onhaalbaar 

Het Veiligheidsberaad is voorlopig niet van plan de regels voor studentenwoningen te veranderen. Het verruimen hiervan zou het vrijwel onmogelijk maken om de regels te handhaven. Voor handhavers is immers nauwelijks te achterhalen wie er wel, of juist niet in de studentenwoning leven.

Foto van Joost Miljoen

Geplaatst door Joost Miljoen

Als student weet ik hoe lastig het is om de juiste studiekeuze te maken! De studie zelf neemt al snel drie of vier jaar van je leven in beslag. Daarbij heeft het een grote invloed op de baan waarvoor je straks na je studie solliciteert. Op Studiegids.nl probeer ik je studiekeuze makkelijker te maken en help ik je bij de eerste stappen in het studentenleven.

3 Reacties

Klik hier om te reageren


  • Dit is meer dan logisch lijkt mij. Ze kunnen toch gewoon controleren op inschrijfadres?

  • Het is toch ook te gek. Gezinnen mogen wel samen zijn buitenshuis en wij als studenten niet? Slaat nergens op!

  • Het is ook erg lastig want aan de ene kant zeg je; pas gewoon een beetje op met z’n allen. Aan de andere kant kun je een boete krijgen als je bijelkaar bent. Maar hoe bewijs je aan de politie/boa dat je in dezelfde studentenwoning zit bijvoorbeeld?

Deze pagina is het laatst bewerkt op 4 mei 2020 om 12:48.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud