Studiegids » hbo » hbo opleidingen » Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands (Bachelor) – HAN University of Applied Sciences – Nijmegen

Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands (Bachelor) – HAN University of Applied Sciences – Nijmegen

De hbo bachelorstudie Leraar Nederlands VO tweedegraads is een voorbereiding op het beroep leraar in het voortgezet onderwijs, de bve-sector of het beroeps- en volwassenenonderwijs. Je leert hoe je stof uitlegt, oefeningen voordoet en leerlingen stimuleert en corrigeert. De nadruk ligt daarbij op zelfstandig leren, waarbij de rol van de leraar steeds meer die van een begeleider dan van een leider is. Daarnaast verbeter je de kwaliteit van het onderwijs. Dit betekent dat je aandacht besteedt aan de onderwijskundige en vakinhoudelijke kant van het beroep leraar Nederlands. Je leert een aantal communicatieve vaardigheden en theorieën en maakt kennis met de belangrijkste onderdelen van de neerlandistiek.

HAN University of Applied Sciences, Nijmegen

Deze opleiding kun je volgen bij HAN University of Applied Sciences, Nijmegen in Nijmegen.

 • Collegegeld 2023: € 2314
 • Bekostiging: Overheid
 • Studielast: 240 ECTS
7.5
Studenttevredenheid
cijfer in 2023

Wanneer word je toegelaten?

Een hogeschool of universiteit kan bepaalde toelatingseisen hanteren, voordat je wordt toegelaten aan de opleiding. Bij deze toelatingseisen wordt er gekeken naar je voorgaande studie en bijbehorend profiel. Zo kan het zijn dat er een eis wordt gesteld aan zowel het niveau als het vakkenpakket. Hieronder vind je de toelatingseisen voor de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands.

Toelatingseisen

Vooropleidingseisen: Havo met profiel EM, CM, NG, NT.
Vooropleidingseisen: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.
Vooropleidingseisen: Direct toelaatbaar

Matching

De intake is een nadere kennismaking met de opleidingscoördinator/ studieadviseur van de opleiding om wederzijdse verwachtingen te bespreken. We onderzoeken samen of de opleiding goed bij jouw ambities en mogelijkheden past. Aan bod komt: inhoud van de opleiding, studiebelasting, aansluiting bij je werkervaring, toelatingseisen, eventuele vrijstellingen en andere zaken. Aan het einde van het gesprek ontvang je een studiekeuzeadvies zodat je een goed besluit kunt nemen en wordt duidelijk hoe jouw. Lees meer!

Collegegelden

Als je een opleiding gaat volgen aan een universiteit of hogeschool, dan krijg krijg je te maken met het zogeheten collegegeld. Uiteraard wil je weten hoe hoog dit collegegeld is. Hieronder vind je de tarieven en bedragen voor zowel de standaard studies als de collegelden voor een mogelijk intensief programma.

 • Collegejaar 2023
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2314

Informatie over de opleiding

Hieronder vind je de algemene informatie over de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands, die je kunt volgen bij HAN University of Applied Sciences in Nijmegen. Zo kun je in één oogopslag al gauw een indruk krijgen wat deze universitaire opleiding inhoudt.

Studenten statistieken

 • Aantal studenten aan deze opleiding250 studenten
 • Aantal eerstejaars aan deze opleiding 23 eerstejaars
 • Eerstejaars man 43%
 • Eerstejaars vrouw 57%

Het studieverloop

 • Stroomt door naar tweede jaar 85%
 • Studeert door na afronden opleiding 7%

Studenttevredenheid

Hieronder vind je de uitslag van de Nationale Studenten Enquete voor de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands (deeltijd). Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vindt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Nationale Studenten Enquete 2023

Voor het gemiddelde cijfer van deze deeltijd opleiding, zijn er studenten gevraagd om te stemmen. Tijdens de Nationale Studenten Enquete van 2023 hebben 46 studenten gestemd op de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands. Waarvan er 2.2% een 1 hebben gegeven, 6.5% een 2, 19.6% een 3, 58.7% een 4 en tot slot heeft 13.0% van alle stemmende studenten een 5 uit 5 gegeven aan deze opleiding.

 • Gemiddelde 7.5 / 10
 • Sfeer 8.5 / 10
 • Docenten 7.9 / 10
 • Studiebegeleiding 8.1 / 10
 • Toetsing en informatie 7.3 / 10
 • Studiefaciliteiten 7.5 / 10

Gemiddelde Beoordeling

1 / 5 2.2%
2 / 5 6.5%
3 / 5 19.6%
4 / 5 58.7%
5 / 5 13.0%

Afgestudeerd, en nu?

Er worden geregeld afgestudeerden gevraagd wat zij over enkele punten vinden, na het afronden van hun opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands (deeltijd). Hieronder vind je de resultaten. Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vond en hoeveel jij er aan gehad hebt op de arbeidsmarkt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Kansen op de arbeidsmarkt (landelijke cijfers)

goed

Toekomstige prognose arbeidsmarkt.

erg laag

Samenhang baankans met de economie.

erg laag

Uitwijkmogelijkheden naar een andere sector.

laag

Uitwijkmogelijkheden naar een andere beroepsgroep.


Meest gekozen beroepen

Hieronder vind je de meest gekozen beroepen, voortkomend uit de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands. Achter het beroep zie je het percentage van de afgestudeerden staan, die dit beroep hebben gekozen. Heb jij deze HBO-opleiding zelf ook gevolgd? Laat ons in de reacties weten welk beroep jij uiteindelijk hebt gekozen!

 • Docenten beroepsgerichte vakken secundair onderwijs5.7% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Docenten algemene vakken secundair onderwijs84.4% heeft gekozen voor dit beroep.

Reviews, ervaringen en recensies

Wil je een review, recensie of ervaring over Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands van HAN University of Applied Sciences in Nijmegen achterlaten? Dat kan via het formulier aan de linkerkant. Het e-mailadres is puur voor onze eigen controle en zal niet gepubliceerd worden op deze pagina. Zie je een review of recensie over de studie Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands dat niet correct is of niet klopt, dan horen wij het graag!

Laat jouw review achter!

Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands Reviews & Ervaringen

Hieronder vind je enkele reviews en ervaringen van de studie Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands. Heb je zelf ook ervaring met Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands van HAN University of Applied Sciences, laat dan nu jouw review achter!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.


Heb je moeite met het kiezen van de juiste opleiding?

Er zijn genoeg studenten die moeite hebben om de juiste opleiding te volgen. Maar de juiste keuze maken is wel belangrijk, want je zult er toch al snel een aantal jaren aan moeten werken. Twijfel jij of de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands (deeltijd) in Nijmegen de juiste voor jou is?

Neem dan eens contact op met deze Studiekeuzebegeleiders of Loopbaanbegeleiders in Nijmegen!

Veelgestelde Vragen over Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands te volgen bij HAN University of Applied Sciences:

Bij welke onderwijsinstelling kan ik de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands volgen?

De opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands kun je onder andere bij HAN University of Applied Sciences in Nijmegen volgen.

Hoe hoog bedraagt het collegegeld van de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands?

Als je de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands wil volgen bij HAN University of Applied Sciences, dan is het collegegeld momenteel gesteld op € 2314.

Welk studenttevredenheid cijfer krijgt de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands?

De opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands van HAN University of Applied Sciences kreeg in 2023 het cijfer 7.5.

Welke toelatingseisen zijn er als ik van de havo kom?

Wil je van de havo naar de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands, dan zul je moeten voldoen aan: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.

Hoeveel studenten studeren er aan de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands?

Aan de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands studeren momenteel rond de 250 studenten in Nederland.

Contactgegevens van

Adresgegevens

Kapittelweg 33
6525 EN, Nijmegen
Gelderland
 op Facebook op Instagram op LinkedIn op YouTube

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 juli 2023 om 12:54.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud