Studiegids » studiekeuze » Loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding

Na meerdere jaren in dezelfde functie te hebben gewerkt, ben je wellicht toe aan een volgende stap. Welke nieuwe functie past bij de interesses die je op dit moment hebt? Kan het de overweging waard zijn om voor een andere organisatie te gaan werken? Wil je wellicht van een profit naar een non-profit werkgever? Een loopbaanbegeleider kan je helpen een antwoord te geven op dergelijke vragen. Doordat een bestaande baan zekerheid en zelfvertrouwen geeft, kan de overstap naar een andere werkgever of nieuwe functie best spannend zijn. Door vooraf de verschillende opties op een rijtje te zetten, maak je dit voor jezelf makkelijker.

Houd er rekening mee, dat loopbaanbegeleiding niet bedoeld is voor het zoeken naar vacatures. Loopbaanbegeleiding is erop gericht om samen met een coach te zoeken naar een functie die past bij jouw persoonlijke doelen, interesses en ambities. Na het loopbaanbegeleidingstraject kun je zelf op zoek gaan naar geschikte vacatures. Op deze pagina lees je meer over hetgeen loopbaanbegeleiding inhoudt.

September Advies

September Advies

Online begeleiding mogelijk: Ja
Diensten: Loopbaanbegeleiding, Studiekeuzebegeleiding
Aangesloten bij: CRKBO
WLO Work and Life

WLO Work and Life

Online begeleiding mogelijk: Ja
Diensten: Loopbaanbegeleiding, Studiekeuzebegeleiding
Aangesloten bij: NOLOC
GITP

GITP

Online begeleiding mogelijk: Ja
Diensten: Loopbaanbegeleiding
Xynthesis

Xynthesis

Online begeleiding mogelijk: Nee
Diensten: Loopbaanbegeleiding
Focus Nederland

Focus Nederland

Online begeleiding mogelijk: Ja
Diensten: Loopbaanbegeleiding
Deen

Deen

Online begeleiding mogelijk: Ja
Diensten: Loopbaanbegeleiding

Betekenis loopbaan en loopbaancoaching

Onder een loopbaan verstaan we de periode, die een professionele carrière van een werknemer omvat. Het gaat hierbij vaak niet om de bijbaantjes die je vroeger had, maar om de banen die volgden op je opleiding. Iedereen richt zijn of haar loopbaan op een andere manier in, vaak beïnvloed door externe factoren. Denk bijvoorbeeld aan de komst van een kleine, mogelijk een langdurige burn-out of bijvoorbeeld revalidatie na een periode van ziekte, enzovoorts. Zeer waarschijnlijk had je aan het begin van je professionele loopbaan een doel voor ogen. Dit kan een bepaald salaris zijn, maar bijvoorbeeld ook werken voor een specifieke werkgever of in een specifieke functie. Aan het eind van je loopbaan hoop je dit persoonlijke doel te hebben bereikt. 

Wanneer je tijdens je loopbaan merkt dat het doel steeds verder uit het zicht raakt, kan loopbaancoaching wenselijk zijn. Loopbaancoaching is een ander woord voor loopbaanbegeleiding. Tijdens een traject probeert een coach samen met je te kijken welke interesses je hebt, of het behalen van je oorspronkelijke doel nog steeds hetgeen is wat je nastreeft, enzovoorts. De persoonlijke begeleiding kan je nieuwe inzichten geven. Mogelijk is de route die je zelf uitgestippeld hebt om tot je doel te komen niet de meest effectieve. Laat een loopbaancoach advies geven over alternatieve routes. 

Loopbaancoaches 

Nederland is rijk aan loopbaancoaches! Na een eerste oriënterend gesprek zal de loopbaancoach samen met jou een traject uitstippelen, waarin verschillende zaken aan bod komen. Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat je persoonlijke interesses en ambities zijn. Deze ambities zijn voor iedereen verschillend, wat betekent dat ook ieder loopbaanbegeleidingstraject anders zal worden ingericht. Vervolgens is het zaak om te bepalen welke route gevolgd moet worden om deze ambities na te streven en uiteindelijk je persoonlijke doelen te behalen. Tijdens wekelijkse of tweewekelijkse gesprekken met de loopbaancoach kijk je welke stappen er gezet zijn om tot je uiteindelijke doel te komen. 

Maak gebruik van bovenstaande zoekfilter om de verschillende loopbaancoaches bij jou in de buurt met elkaar te kunnen vergelijken. Het is erg belangrijk, dat je een persoonlijke klik hebt met je loopbaancoach. Vaak blijkt dit tijdens een eerste kennismaking. 

Loopbaanbegeleiding van UWV

Je kunt zelf op zoek gaan naar een geschikte loopbaancoach, wanneer je loopbaan in het slop begint te raken of je advies wilt om dichterbij je persoonlijke doelen te komen. Mocht je momenteel geen werk hebben, dan kan loopbaanadvies via het UWV interessant zijn. Zo kun je voor je eigen inkomen zorgen en ben je niet langer afhankelijk van een uitkering. Prettig voor jezelf en voor het UWV! Het loopbaanadvies van het UWV is erop gericht je persoonlijke interesses in kaart te brengen, om op basis daarvan te zoeken naar passende functies. Hierbij hoef je jezelf niet te beperken tot de reeds ingevulde functies en je opleiding. Mogelijk is omscholing een optie om je kansen op een baan te vergroten. Daarbij kunnen je interesses door de jaren heen veranderd zijn. 

Het UWV werkt zelf samen met een aantal loopbaanbegeleiders in Nederland. Regel het loopbaanbegeleidingstraject om deze reden via het UWV en ga niet direct zelf op zoek naar een geschikte partij. Dit kan je onnodig veel geld kosten!  

Jobcoach via het UWV regelen 

Naast de loopbaanbegeleider die je helpt bij het zoeken naar een baan die past bij je achtergrond en interesses, kun je ook hulp krijgen van een zogenaamde jobcoach. De jobcoach van het UWV helpt je in de eerste maanden bij je nieuwe werkgever. Waarop moet je letten wanneer je voor het eerst op de werkvloer verschijnt? Hoe zorg je dat je aan de benodigde kennis en informatie komt om je nieuwe functie goed uit te kunnen voeren? Zeker wanneer je een lange tijd geen baan hebt gehad, is het prettig om geholpen te worden door een jobcoach. Op de website van het UWV vind je meer informatie over zowel de loopbaanbegeleider als de jobcoach.  

Loopbaanbegeleiding kosten 

Wanneer je de loopbaanadviseur niet via het UWV regelt, dien je de kosten zelf te vergoeden. In de meeste gevallen worden de loopbaanbegeleiding kosten per uur in rekening gebracht. Houd rekening met een uurtarief tussen de 80 en 200 euro. Hierbij geldt dat de duurste loopbaanbegeleider niet direct de beste coach voor je hoeft te zijn. Zoals reeds werd aangehaald, is het voornamelijk belangrijk dat je een klik hebt met de begeleider. Wanneer je een loopbaancoach vertrouwt, zal je sneller geneigd zijn informatie prijs te geven over je interesses, je huidige functie en werkgever, enzovoorts. Dit draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van een loopbaanbegeleidingstraject. 

Loopbaanadvies is een investering in jezelf 

Hoewel de kosten voor een loopbaanbegeleidingstraject al snel erg hoog kunnen zijn, is dit een investering in jezelf. Door te inventariseren welke functies passen bij je interesses en achtergrond, kom je mogelijk tot een nieuwe baan waarbij je salaris hoger ligt dan in je huidige functie. Op deze manier verdien je de kosten voor het loopbaanbegeleidingstraject al snel terug. Daar komt bij dat vaak voor loopbaanbegeleiding gekozen wordt, op het moment dat een carrière in het slop begint te raken of werknemers ontevreden zijn over hun huidige baan. Door voor een nieuwe functie te kiezen, word je gelukkiger en begin je met een fijner gevoel aan de nieuwe werkdag. Ook dat is wat waard!  

Voor wie is loopbaanbegeleiding interessant? 

Professionele hulp bij het zetten van een volgende stap in je loopbaan kan voor iedereen interessant zijn. Denk aan iemand die zonder werk zit en zoekt naar mogelijkheden om een nieuwe baan te vinden, mogelijk na een omscholingstraject. Ook voor iemand tussen de 30 en 40 jaar, wiens carrière weinig beweging vertoont kan baat hebben bij persoonlijk advies om verder te komen. Des te langer gewacht wordt met een volgende stap, des te kleiner is logischerwijs de kans dat initiële doelen uiteindelijk nog gehaald worden. 

Daarbij kiezen ook jongeren, vaak net afgestudeerd, steeds vaker voor professionele hulp bij hun loopbaan. Opleidingen op de hogeschool of universiteit zijn vaak erg breed, wat het niet eenvoudig maakt om een baan te vinden die precies bij hun interesses en capaciteiten past. Een loopbaanbegeleider kan deze jongeren helpen de juiste weg in te slaan aan het begin van hun professionele carrière op de werkvloer.  

Vergoeding via de werkgever 

In sommige gevallen betaalt een werkgever mee aan de kosten voor loopbaanadvies. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een reorganisatie binnen je werkgever, waarbij gezocht wordt naar mogelijkheden om je elders binnen de organisatie in te zetten. Een loopbaanbegeleider kan je in zo’n geval helpen bij het zoeken naar een geschikte functie. Zo hoef je niet van werkgever te wisselen en doe je toch iets dat bij je interesses en achtergrond past.  

Veelgestelde vragen over loopbaanbegeleiding 

Vaak is niet direct duidelijk wat men heeft aan loopbaanbegeleiding, of wat de kosten hiervan zijn. Het resulteert in vragen, waarop wij onderstaand een antwoord geven. Naast de meest gestelde vragen hieronder, heb je mogelijk zelf ook een vraag. Stel je vraag in de reacties onder het artikel, zodat we deze voor je kunnen beantwoorden!

Wat kost een gemiddeld loopbaanbegeleidingstraject?

Een loopbaanbegeleider rekent vaak een uurtarief tussen de 80 en 200 euro per uur. Het verschilt per persoon hoe lang een dergelijk traject exact duurt. Houd rekening met zeker 10 tot 20 uur.

Wat zijn de belangrijkste taken van een loopbaancoach?

Een loopbaancoach inventariseert je interesses, je persoonlijke wensen en je ambities. Op basis daarvan zoekt de loopbaancoach naar functies die interessant voor je kunnen zijn.

Waar vind ik loopbaanbegeleiding in de buurt?

Gebruik de tool op deze pagina om naar loopbaancoaches in de buurt te zoeken. Er zijn in Nederland een groot aantal loopbaanbegeleiders actief. Het is belangrijk dat je een klik hebt met je coach.

Kan ik ook een online loopbaanbegeleidingstraject doorlopen?

Er zijn verschillende partijen die een online loopbaanbegeleidingstraject aanbieden. Houd er rekening mee, dat het prettig kan zijn om elkaar af en toe in persoon te spreken. Wissel online sessies af met afspraken op locatie.

Wat is een loopbaan precies?

Onder een loopbaan verstaan we de professionele carrière van een werknemer. Het is het geheel aan functies die je na je opleiding bij verschillende werkgevers hebt gehad.

Zelf werkzaam als loopbaanbegeleider?

Steeds meer loopbaanbegeleiders weten Studiegids.nl te vinden en starten een samenwerking met ons op. Ben jij zelf werkzaam bij een dergelijke organisatie? Neem dan even contact op met tdejong@studiegids.nl zodat ook jij/jullie toegevoegd kunnen worden!

Ga naar de inhoud