Studiegids » Bijverdienen als student: waar moet ik op letten?

Bijverdienen als student: waar moet ik op letten?

Als student kan het soms een hele opgave zijn om iedere maand rond te komen. Je hebt te maken met de huur van je studentenkamer, met de kosten voor studieboeken, het collegegeld en natuurlijk de kosten voor een avondje stappen. Om makkelijker rond te kunnen komen is het verstandig om een bijbaan te zoeken. Bijverdienen als student kan in de supermarkt, in een callcenter en bijvoorbeeld in de horeca. Ook kiezen veel studenten voor het opstarten van een eigen onderneming. Dit doen ze helemaal zelf, of samen met een aantal studiegenoten! 

In dit artikel zoomen we in op de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden bij een bijbaan voor studenten. Als je als student bijverdienen wil, mag je dan bijvoorbeeld onbeperkt bijverdienen, of zit hier een grens aan? Loop ik het risico mijn reisproduct (OV) van DUO te verliezen? Er zijn een aantal regels waaraan je moet voldoen!

Hoeveel mag een student verdienen?

Voordat we naar de regels voor bijverdienen als student kunnen kijken, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen studenten in verschillende situaties. Het verschil zit hierbij in het type opleiding (MBO, HBO of WO) wat men volgt en het wel of niet gebruik maken van het leenstelsel. 

Bijverdienen als student in het oude stelsel of op het MBO 

Wanneer je onder het oude stelsel van studiefinanciering valt of een opleiding volgt op het MBO, dan zitten er grenzen aan hetgeen je mag bijverdienen. De grens aan het bijverdienen wordt ieder kalenderjaar opnieuw bepaald door DUO. Vaak ligt dit bedrag rond de 15.000 euro. Houd er rekening mee dat alles wat wordt aangemerkt als belastbaar loon onder dit bedrag valt. Nader je deze grens? In dat geval is het slim om je reisproduct en studiefinanciering stop te zetten. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat het te veel ontvangen bedrag moet worden terugbetaald. DUO voert ieder jaar controles uit om te beoordelen of studenten te veel verdiend hebben. 

Heb je een onderneming in het kalenderjaar waarin je afstudeert? In dat geval telt de winst uit deze onderneming niet mee in het belastbaar inkomen. Je zal hierdoor minder snel aan de door DUO gestelde grens geraken. Je hoeft de onderneming niet in het kalenderjaar waarin je afstudeert opgestart te hebben. Andersom telt de winst uit je onderneming wel mee in de jaren voor het afstuderen. 

Leenstelstel: wat mag een student verdienen per jaar? 

Nu wil je natuurlijk het antwoord weten op de vraag: “Hoeveel mag ik bijverdienen?”.De meeste studenten op het HBO en WO vallen tegenwoordig binnen het leenstelsel. Aan bijverdienen zit in dat geval geen limiet. Je mag zoveel bijverdienen als je zelf wilt! Houd er echter wel rekening mee, dat je een studie binnen tien jaar moet hebben afgerond. Zou je dit niet redden door je intensieve bijbaan, dan wordt de studiefinanciering (in dit geval enkel het reisproduct) niet kwijtgescholden. Lukt het je wel om een opleiding binnen deze periode af te ronden, dan hoef je de kosten voor het gebruik van het openbaar vervoer niet terug te betalen. De kosten worden in dit geval omgezet in een gift.

Hoe kun je als student geld verdienen? 

Het kan voor studenten lastig zijn om een bijbaan te combineren met hun studie. Overdag moeten er immers colleges gevolgd worden, dien je mee te werken aan groepsopdrachten en heb je wellicht tijd nodig om te studeren voor tentamens. Veel bijbaantjes zullen hierdoor afvallen. Daarbij zijn supermarkten voornamelijk op zoek naar scholieren. Een student is al snel ouder, wat het voor een supermarkt minder aantrekkelijk maakt om je aan te nemen. Des te ouder je bent, des te hoger is immers ook je salaris is in de meeste gevallen. 

Bijbaan in de horeca voor studenten 

Waar studenten in supermarkten vaak minder succesvol zijn bij sollicitaties, geldt dat in de horeca juist andersom. Scholieren zijn doorgaans te jong om in de horeca te mogen werken. Daarbij wonen scholieren vaak thuis, waardoor ze minder flexibel zijn dan studenten. Woon je op jezelf in het centrum van een stad? De kans is groot dat je in de horeca aan de slag kunt! Binnen de horeca vind je verschillende soorten bijbanen, denk aan: afwasser, serveerster, DJ of entertainer, barman, uitsmijter, enzovoorts. Houd er rekening mee dat je voor het werk als uitsmijter vaak een opleiding of cursus gevolgd moet hebben. 

Bijbaan voor studenten in een callcenter 

Vind je het minder prettig om tot in de late uurtjes door te moeten werken? Een bijbaan in een callcenter kan een goed alternatief zijn. Ook callcenters zijn op zoek naar studenten van minimaal 16 of 18 jaar oud die flexibel kunnen worden ingezet. Veel uren worden in de avond gemaakt. Callcenters bellen immers voornamelijk op de momenten dat mensen thuis zijn. In de avond is de kans daarop het grootst! 

Callcenters bieden vaak twee vormen van werk aan; inbound en outbound. Inbound betekent in de meeste gevallen dat je werkt voor een klantenservice. Consumenten met een klacht, probleem of vraag nemen hierbij contact met jou op. In het geval van outbound zijn de rollen omgedraaid. Nu bel jij mensen om hen een product of dienst aan te bieden. Het gaat vaak om een krantenabonnement, loten voor een loterij of een donatie aan een goed doel.

Krantenabonnementen verkopen op straat 

Vergelijkbaar met het werk in een callcenter, is het verkopen van abonnementen op straat. Vaak gaat het hierbij om krantenabonnementen. Soms word je ingezet om in het centrum van grote steden abonnementen te verkopen. In andere situaties ga je bij mensen langs de deur om een abonnement aan te bieden. Naast kranten, loterijen en goede doelen, worden ook energiecontracten vaak op deze manier aan de man gebracht. Het is belangrijk dat je stevig in je schoenen staat voor dit werk. Niet iedereen zal immers op je komst zitten te wachten! 

Eigen onderneming starten tijdens je studie

Als student bijverdienen hoeft niet altijd voor een bestaand bedrijf. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen bedrijf te starten! Steeds meer studenten beginnen al op jonge leeftijd met het opbouwen van een eigen zaak. Vaak kiezen ze hierbij voor een eenmanszaak. Een alternatief is een Vennootschap Onder Firma (VOF), welke samen met studiegenoten kan worden opgezet. Tijdens je studie heb je vaak de tijd om een bedrijfsidee in alle rust uit te werken. Als je eenmaal werkt of kinderen hebt zal dit steeds lastiger zijn. Daarbij ben je als student minder afhankelijk van de inkomsten uit het bedrijf. Mochten de bedrijfsresultaten tegenvallen, dan kun je aan nieuw idee beginnen of alsnog voor een bijbaan bij een bestaand bedrijf kiezen. 

Uitwerken van een business plan voor je bedrijf 

Het opstarten van een eigen bedrijf tijdens je studie begint bij het uitwerken van een business plan. Op internet vind je handige sjablonen die je hierbij kunnen helpen. Doe marktonderzoek, breng de doelgroep van je bedrijf in kaart en bepaal welke startinvestering benodigd is. Ga je producten zelf produceren, of importeer je deze? Wat zijn de kosten voor het bouwen van een webshop? Heb je wellicht een studievriend die deze taak op zich kan nemen? Het uitwerken van een business plan is niet alleen een vereiste voor een goede start van je bedrijf. Ook sluit deze opdracht vaak goed aan op vakken die je tijdens je studie krijgt! Dit geldt zowel voor technische studies (het uitwerken van een productidee), als voor economische opleidingen (financiële kant van de onderneming). 

Je bedrijf inschrijven bij de KvK 

Een volgende stap is het inschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel. Je zou er ook voor kunnen kiezen om het bedrijf eerst hobbymatig aan te houden. Al mag je een bedrijf in dat geval geen bedrijf noemen. Een bedrijf inschrijven bij de KvK kost eenmalig vijftig euro. Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om dit zonder toestemming van je ouders te kunnen doen. 

Eerder beschreven we al dat bijverdienen invloed kan hebben op je studiefinanciering. In het geval van een onderneming tellen je inkomsten niet mee in het belastbaar loon in het kalenderjaar waarin je afstudeert. 

Wat verdienen studenten gemiddeld? 

Het Nibud doet jaarlijks onderzoek naar het gemiddelde inkomen van studenten. Volgens het Nibud verdient een student gemiddeld 400 euro per maand met een bijbaan. In sommige gevallen ontvangen studenten naast hun bijbaan ook inkomsten uit een aanvullende beurs. Het inkomen van ouders bepaalt of een student in aanmerking komt voor deze extra beurs, naast de reguliere studiefinanciering en het reisproduct. Uit de resultaten van het Nibud blijkt dat een thuiswonende student vaak minder verdient dan een student met een eigen kamer. Dit valt te verklaren door het feit dat de kosten van een uitwonende student aanzienlijk hoger zijn. 

Nibud raadt studenten aan zich in hun eerste jaar te focussen op hun studie. In het eerste jaar geldt vaak een bindend studieadvies (BSA). Als hieraan niet voldaan wordt, moet een student mogelijk stoppen met zijn of haar studie. 

Wat heb jij voor bijbaan als student? 

Natuurlijk horen wij ook graag wat jij voor bijbaan hebt als student zijnde of had als voormalig student. Laat je het ons even weten in de reacties? Hier kun je overigens ook terecht voor vragen, tips of andere opmerkingen!

Veelgestelde vragen over het bijverdienen als student

Hieronder hebben wij enkele veelgestelde vragen over het bijverdienen als student voor je op een rij gezet. Heb je zelf nog enkele vragen, stel ze hieronder in de reacties!

Wat mag een student bijverdienen?

Als je geen Stufi terug wil moeten terugbetalen, kun je het beste even kijken op de site van DUO naar de huidige mogelijkheden.

Wat mag een student belastingvrij bijverdienen?

Eenieder mag maximaal 8724 euro belastingvrij verdienen in 2022. Wil je weten wat je bijverdiengrens is, dit ligt op 15.828,77 euro in 2022.

Hoe kun je als student bijverdienen?

Er zijn natuurlijk allerlei mogelijkheden om als student wat bij te verdienen, denk aan baantjes in de horeca, kranten bezorgen, hulp bieden in de zorg, pizza’s bezorgen en zo nog veel meer. Kijk voor meer mogelijkheden bij jou in de buurt bij de bijbaantjes vacature websites.

Hoeveel mag ik bijverdienen als mbo-student?

Als je een mbo-opleiding volgt mag je 15415,63 euro bijverdienen, oftewel zo’n 1285 euro per maand.

Waar vind ik meer informatie over het bijverdienen als student?

Op de website van DUO.nl vind je de meest actuele informatie over wat je mag bijverdienen als student, wij raden je dan ook om daar op zoek te gaan naar de antwoorden op al je vragen omtrent bijverdienen als student.

3 Reacties

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 5 januari 2022 om 09:29.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud