Studiegids » wo » WO Opleidingen » Sterrenkunde (Bachelor) – Universiteit Leiden – Leiden

Sterrenkunde (Bachelor) – Universiteit Leiden – Leiden

De universitaire bachelorstudie Sterrenkunde is gericht op de studie van sterren en sterrenstelsels en alle verschijnselen die daarmee verwant zijn. Je bestudeert de natuurkundige processen in het heelal, waarbij vakken als wiskunde en natuurkunde een elementaire plaats innemen.

De meeste vakken worden gegeven in de vorm van hoorcolleges, afgewisseld met werkcolleges die je de mogelijkheid bieden om onder begeleiding de collegestof eigen te maken. Ook volg je practica, waar je in het laboratorium of observatorium leert hoe je een sterrenkundig of natuurkundig onderzoek moet opzetten. Verder is een waarneemreis naar de professionele Isaac Newton Telescoop op het Canarische eiland La Palma een mogelijkheid.

Universiteit Leiden, Leiden

Deze opleiding kun je volgen bij Universiteit Leiden, Leiden in Leiden.

 • Collegegeld 2023: € 2314
 • Bekostiging: Overheid
 • Studielast: 180 ECTS
7.8
Studenttevredenheid
cijfer in 2023

Wanneer word je toegelaten?

Een hogeschool of universiteit kan bepaalde toelatingseisen hanteren, voordat je wordt toegelaten aan de opleiding. Bij deze toelatingseisen wordt er gekeken naar je voorgaande studie en bijbehorend profiel. Zo kan het zijn dat er een eis wordt gesteld aan zowel het niveau als het vakkenpakket. Hieronder vind je de toelatingseisen voor de opleiding Sterrenkunde.

Toelatingseisen

Vooropleidingseisen: Niet toelaatbaar
Vooropleidingseisen: Vwo met profiel EM (met Natuurkunde en Wiskunde B), CM (met Natuurkunde en Wiskunde B), NG (met Natuurkunde en Wiskunde B), NT.
Vooropleidingseisen: Niet toelaatbaar

Verplichte Matching

Voor Sterrenkunde is de matchingsactiviteit een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure. Tijdens de matching volg je studieactiviteiten en maak je kennis met de studie. Sluit de focus en het niveau van de opleiding aan bij jouw interesses en capaciteiten? Wat verwacht de opleiding van jou? Op basis van je ervaring tijdens de matchingsactiviteit en de feedback die je krijgt na je deelname, beslis je zelf of je definitief start met de opleiding.. Lees meer!

Collegegelden

Als je een opleiding gaat volgen aan een universiteit of hogeschool, dan krijg krijg je te maken met het zogeheten collegegeld. Uiteraard wil je weten hoe hoog dit collegegeld is. Hieronder vind je de tarieven en bedragen voor zowel de standaard studies als de collegelden voor een mogelijk intensief programma.

 • Collegejaar 2023
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2314

Informatie over de opleiding

Hieronder vind je de algemene informatie over de opleiding Sterrenkunde, die je kunt volgen bij Universiteit Leiden in Leiden. Zo kun je in één oogopslag al gauw een indruk krijgen wat deze universitaire opleiding inhoudt.

Studenten statistieken

 • Aantal studenten aan deze opleiding264 studenten
 • Aantal eerstejaars aan deze opleiding 98 eerstejaars
 • Eerstejaars man 70%
 • Eerstejaars vrouw 30%

Het studieverloop

 • Stroomt door naar tweede jaar 64%
 • Studeert door na afronden opleiding 86%

Studenttevredenheid

Hieronder vind je de uitslag van de Nationale Studenten Enquete voor de opleiding Sterrenkunde (voltijd). Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vindt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Nationale Studenten Enquete 2023

Voor het gemiddelde cijfer van deze voltijd opleiding, zijn er studenten gevraagd om te stemmen. Tijdens de Nationale Studenten Enquete van 2023 hebben 124 studenten gestemd op de opleiding Sterrenkunde. Waarvan er 0.8% een 1 hebben gegeven, 2.4% een 2, 16.1% een 3, 68.5% een 4 en tot slot heeft 12.1% van alle stemmende studenten een 5 uit 5 gegeven aan deze opleiding.

 • Gemiddelde 7.8 / 10
 • Sfeer 8.2 / 10
 • Docenten 7.5 / 10
 • Studiebegeleiding 7.8 / 10
 • Toetsing en informatie 7.3 / 10
 • Studiefaciliteiten 7.5 / 10

Gemiddelde Beoordeling

1 / 5 0.8%
2 / 5 2.4%
3 / 5 16.1%
4 / 5 68.5%
5 / 5 12.1%


Doorstroming Vervolgopleidingen

Wil jij graag doorsturen en hier een bachelor of masteropleiding achteraan plakken? Hieronder vind je de meest gekozen opleidingen en het doorstromingspercentage!

 • Astronomy56.9% heeft gekozen voor de vervolgopleiding Astronomy.
 • Physics16.9% heeft gekozen voor de vervolgopleiding Physics.

Reviews, ervaringen en recensies

Wil je een review, recensie of ervaring over Sterrenkunde van Universiteit Leiden in Leiden achterlaten? Dat kan via het formulier aan de linkerkant. Het e-mailadres is puur voor onze eigen controle en zal niet gepubliceerd worden op deze pagina. Zie je een review of recensie over de studie Sterrenkunde dat niet correct is of niet klopt, dan horen wij het graag!

Laat jouw review achter!

Sterrenkunde Reviews & Ervaringen

Hieronder vind je enkele reviews en ervaringen van de studie Sterrenkunde. Heb je zelf ook ervaring met Sterrenkunde van Universiteit Leiden, laat dan nu jouw review achter!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.


Heb je moeite met het kiezen van de juiste opleiding?

Er zijn genoeg studenten die moeite hebben om de juiste opleiding te volgen. Maar de juiste keuze maken is wel belangrijk, want je zult er toch al snel een aantal jaren aan moeten werken. Twijfel jij of de opleiding Sterrenkunde (voltijd) in Leiden de juiste voor jou is?

Neem dan eens contact op met deze Studiekeuzebegeleiders of Loopbaanbegeleiders in Leiden!


Veelgestelde Vragen over Sterrenkunde

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over Sterrenkunde te volgen bij Universiteit Leiden:

Bij welke onderwijsinstelling kan ik de opleiding Sterrenkunde volgen?

De opleiding Sterrenkunde kun je onder andere bij Universiteit Leiden in volgen.

Hoe hoog bedraagt het collegegeld van de opleiding Sterrenkunde?

Als je de opleiding Sterrenkunde wil volgen bij Universiteit Leiden, dan is het collegegeld momenteel gesteld op € 2314.

Welk studenttevredenheid cijfer krijgt de opleiding Sterrenkunde?

De opleiding Sterrenkunde van Universiteit Leiden kreeg in 2023 het cijfer 7.8.

Welke toelatingseisen zijn er als ik van de havo kom?

Wil je van de havo naar de opleiding Sterrenkunde, dan zul je moeten voldoen aan: Vwo met profiel EM (met Natuurkunde en Wiskunde B), CM (met Natuurkunde en Wiskunde B), NG (met Natuurkunde en Wiskunde B), NT.

Hoeveel studenten studeren er aan de opleiding Sterrenkunde?

Aan de opleiding Sterrenkunde studeren momenteel rond de 264 studenten in Nederland.

Contactgegevens van Universiteit Leiden, vestiging Leiden

Adresgegevens

Rapenburg 70
2311 EZ, Leiden
Zuid-Holland

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 juli 2023 om 14:59.

Bronnen: geen

Naar de inhoud springen