Studiegids » wo » WO Opleidingen » Religiewetenschappen (Bachelor) – Universiteit Utrecht – Utrecht

Religiewetenschappen (Bachelor) – Universiteit Utrecht – Utrecht

De universitaire bachelorstudie Religiestudies is gericht op de studie van godsdienst in de westerse cultuur. Religie is overal terug te vinden, bijvoorbeeld in de kunst, politiek en zelfontplooiing. Om een cultuur beter te leren begrijpen, biedt het bestuderen van de religies in die maatschappij een goede invalshoek. Je krijgt inzicht in het christendom, het jodendom, de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme. Ook leer je uiteenlopende religieuze verschijnselen te analyseren. Daarbij komen grote thema’s als fundamentalisme, religie en geweld aan bod, maar ook religieuze rituelen en de omgang met religie. Tijdens de studie staat religieuze pluraliteit in de westerse cultuur centraal. Maar aan de wederzijdse relatie tussen de westerse en de Arabische wereld wordt niet voorbijgegaan.

Universiteit Utrecht, Utrecht

Deze opleiding kun je volgen bij Universiteit Utrecht, Utrecht in Utrecht.

 • Collegegeld 2023: € 2314
 • Bekostiging: Overheid
 • Studielast: 180 ECTS
9.0
Studenttevredenheid
cijfer in 2023

Wanneer word je toegelaten?

Een hogeschool of universiteit kan bepaalde toelatingseisen hanteren, voordat je wordt toegelaten aan de opleiding. Bij deze toelatingseisen wordt er gekeken naar je voorgaande studie en bijbehorend profiel. Zo kan het zijn dat er een eis wordt gesteld aan zowel het niveau als het vakkenpakket. Hieronder vind je de toelatingseisen voor de opleiding Religiewetenschappen.

Toelatingseisen

Vooropleidingseisen: Niet toelaatbaar
Vooropleidingseisen: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.
Vooropleidingseisen: Niet toelaatbaar

Studiekeuzecheck

De Universiteit Utrecht vindt het belangrijk dat je een studie kiest die goed bij je past, zodat je succesvol je studie doorloopt. Daarom start je inschrijving voor een bachelor met matching. Matching betekent dat je voor de start van je studie uitgebreid kennis maakt met de opleiding van je keuze. Ook praten we met je over je motivatie. Zo kun jij nagaan of je bij de studie past. Matching is een verplicht onderdeel van je inschrijving.. Lees meer!

Collegegelden

Als je een opleiding gaat volgen aan een universiteit of hogeschool, dan krijg krijg je te maken met het zogeheten collegegeld. Uiteraard wil je weten hoe hoog dit collegegeld is. Hieronder vind je de tarieven en bedragen voor zowel de standaard studies als de collegelden voor een mogelijk intensief programma.

 • Collegejaar 2023
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2314

Informatie over de opleiding

Hieronder vind je de algemene informatie over de opleiding Religiewetenschappen, die je kunt volgen bij Universiteit Utrecht in Utrecht. Zo kun je in één oogopslag al gauw een indruk krijgen wat deze universitaire opleiding inhoudt.

Studenten statistieken

 • Aantal studenten aan deze opleiding20 studenten
 • Aantal eerstejaars aan deze opleiding 5 eerstejaars
 • Eerstejaars man 80%
 • Eerstejaars vrouw 20%

Studenttevredenheid

Hieronder vind je de uitslag van de Nationale Studenten Enquete voor de opleiding Religiewetenschappen (voltijd). Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vindt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Nationale Studenten Enquete 2023

Voor het gemiddelde cijfer van deze voltijd opleiding, zijn er studenten gevraagd om te stemmen. Tijdens de Nationale Studenten Enquete van 2023 hebben 10 studenten gestemd op de opleiding Religiewetenschappen. Waarvan er 0.0% een 1 hebben gegeven, 0.0% een 2, 0.0% een 3, 50.0% een 4 en tot slot heeft 50.0% van alle stemmende studenten een 5 uit 5 gegeven aan deze opleiding.

 • Gemiddelde 9.0 / 10
 • Sfeer 9.8 / 10
 • Docenten 8.7 / 10
 • Studiebegeleiding 8.1 / 10
 • Toetsing en informatie 8.4 / 10
 • Studiefaciliteiten 9.0 / 10

Gemiddelde Beoordeling

1 / 5 0.0%
2 / 5 0.0%
3 / 5 0.0%
4 / 5 50.0%
5 / 5 50.0%

Doorstroming Vervolgopleidingen

Wil jij graag doorsturen en hier een bachelor of masteropleiding achteraan plakken? Hieronder vind je de meest gekozen opleidingen en het doorstromingspercentage!

 • Theologie & Religiewetenschappen57.6% heeft gekozen voor de vervolgopleiding Theologie & Religiewetenschappen.
 • Theologie & Religiewetenschappen (predikantsopleiding)10.2% heeft gekozen voor de vervolgopleiding Theologie & Religiewetenschappen (predikantsopleiding).

Reviews, ervaringen en recensies

Wil je een review, recensie of ervaring over Religiewetenschappen van Universiteit Utrecht in Utrecht achterlaten? Dat kan via het formulier aan de linkerkant. Het e-mailadres is puur voor onze eigen controle en zal niet gepubliceerd worden op deze pagina. Zie je een review of recensie over de studie Religiewetenschappen dat niet correct is of niet klopt, dan horen wij het graag!

Laat jouw review achter!

Religiewetenschappen Reviews & Ervaringen

Hieronder vind je enkele reviews en ervaringen van de studie Religiewetenschappen. Heb je zelf ook ervaring met Religiewetenschappen van Universiteit Utrecht, laat dan nu jouw review achter!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.


Heb je moeite met het kiezen van de juiste opleiding?

Er zijn genoeg studenten die moeite hebben om de juiste opleiding te volgen. Maar de juiste keuze maken is wel belangrijk, want je zult er toch al snel een aantal jaren aan moeten werken. Twijfel jij of de opleiding Religiewetenschappen (voltijd) in Utrecht de juiste voor jou is?

Neem dan eens contact op met deze Studiekeuzebegeleiders of Loopbaanbegeleiders in Utrecht!

Veelgestelde Vragen over Religiewetenschappen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over Religiewetenschappen te volgen bij Universiteit Utrecht:

Bij welke onderwijsinstelling kan ik de opleiding Religiewetenschappen volgen?

De opleiding Religiewetenschappen kun je onder andere bij Universiteit Utrecht in Utrecht volgen.

Hoe hoog bedraagt het collegegeld van de opleiding Religiewetenschappen?

Als je de opleiding Religiewetenschappen wil volgen bij Universiteit Utrecht, dan is het collegegeld momenteel gesteld op € 2314.

Welk studenttevredenheid cijfer krijgt de opleiding Religiewetenschappen?

De opleiding Religiewetenschappen van Universiteit Utrecht kreeg in 2023 het cijfer 9.0.

Welke toelatingseisen zijn er als ik van de havo kom?

Wil je van de havo naar de opleiding Religiewetenschappen, dan zul je moeten voldoen aan: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.

Hoeveel studenten studeren er aan de opleiding Religiewetenschappen?

Aan de opleiding Religiewetenschappen studeren momenteel rond de 20 studenten in Nederland.

Contactgegevens van Universiteit Utrecht, vestiging Utrecht

Adresgegevens

Heidelberglaan 8
3584 CS, Utrecht
Utrecht

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 juli 2023 om 14:58.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud