Studiegids » wo » WO Opleidingen » Muziekwetenschap (Bachelor) – Universiteit van Amsterdam – Amsterdam

Muziekwetenschap (Bachelor) – Universiteit van Amsterdam – Amsterdam

De universitaire bachelorstudie Muziekwetenschap is gericht op de studie van de verschijningsvorm, structuur, compositietechniek en stijl van muziekwerken uit het heden en verleden. Ook heb je aandacht voor de omstandigheden waarin die werken zijn ontstaan. Verder maak je kennis met algemene theorieën over de productie en perceptie van muziek en verkrijg je inzicht in de muzikale communicatieprocessen die daaruit voortvloeien. Hierbij wordt een beroep gedaan op kennis van de akoestiek en fysiologie van het gehoor.

Bij Muziekwetenschap leer je muziek op drie manieren te benaderen: vanuit historisch oogpunt (hoe heeft muziek zich ontwikkeld?), vanuit cultureel oogpunt (hoe maken mensen nu muziek, binnen en buiten Europa?) en vanuit cognitief oogpunt (hoe reageert het brein op muziek?). Je begint de opleiding met een overzicht van de gehele muziekgeschiedenis van Europa en Noord-Amerika. Daarnaast volg je colleges over actuele culturele functies van muziek in politiek en maatschappij.

Universiteit van Amsterdam, Amsterdam

Deze opleiding kun je volgen bij Universiteit van Amsterdam, Amsterdam in Amsterdam.

 • Collegegeld 2023: € 2314
 • Bekostiging: Overheid
 • Studielast: 180 ECTS
8.0
Studenttevredenheid
cijfer in 2023

Wanneer word je toegelaten?

Een hogeschool of universiteit kan bepaalde toelatingseisen hanteren, voordat je wordt toegelaten aan de opleiding. Bij deze toelatingseisen wordt er gekeken naar je voorgaande studie en bijbehorend profiel. Zo kan het zijn dat er een eis wordt gesteld aan zowel het niveau als het vakkenpakket. Hieronder vind je de toelatingseisen voor de opleiding Muziekwetenschap.

Toelatingseisen

Vooropleidingseisen: Niet toelaatbaar
Vooropleidingseisen: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.
Vooropleidingseisen: Niet toelaatbaar

UvA Matching

Na je verzoek tot inschrijving voor een bacheloropleiding moet je meedoen aan de verplichte studiekeuzecheck: UvA Matching. Bij UvA Matching volg je een programma, je bestudeert de studiestof en maakt een toets, waarna je een advies krijgt van de opleiding. Zo test je of de opleiding echt bij je past. UvA-matching geldt niet voor numerus fixus- of selectieve opleidingen. Check onze website voor meer info.. Lees meer!

Collegegelden

Als je een opleiding gaat volgen aan een universiteit of hogeschool, dan krijg krijg je te maken met het zogeheten collegegeld. Uiteraard wil je weten hoe hoog dit collegegeld is. Hieronder vind je de tarieven en bedragen voor zowel de standaard studies als de collegelden voor een mogelijk intensief programma.

 • Collegejaar 2023
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2314

Informatie over de opleiding

Hieronder vind je de algemene informatie over de opleiding Muziekwetenschap, die je kunt volgen bij Universiteit van Amsterdam in Amsterdam. Zo kun je in één oogopslag al gauw een indruk krijgen wat deze universitaire opleiding inhoudt.

Studenten statistieken

 • Aantal studenten aan deze opleiding124 studenten

Studenttevredenheid

Hieronder vind je de uitslag van de Nationale Studenten Enquete voor de opleiding Muziekwetenschap (deeltijd). Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vindt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Nationale Studenten Enquete 2023

Voor het gemiddelde cijfer van deze deeltijd opleiding, zijn er studenten gevraagd om te stemmen. Tijdens de Nationale Studenten Enquete van 2023 hebben 6 studenten gestemd op de opleiding Muziekwetenschap. Waarvan er 0.0% een 1 hebben gegeven, 0.0% een 2, 16.7% een 3, 66.7% een 4 en tot slot heeft 16.7% van alle stemmende studenten een 5 uit 5 gegeven aan deze opleiding.

 • Gemiddelde 8.0 / 10
 • Docenten 7.8 / 10
 • Toetsing en informatie 7.7 / 10
 • Studiefaciliteiten 7.3 / 10

Gemiddelde Beoordeling

1 / 5 0.0%
2 / 5 0.0%
3 / 5 16.7%
4 / 5 66.7%
5 / 5 16.7%


Doorstroming Vervolgopleidingen

Wil jij graag doorsturen en hier een bachelor of masteropleiding achteraan plakken? Hieronder vind je de meest gekozen opleidingen en het doorstromingspercentage!

 • Kunst- & Cultuurwetenschappen79.4% heeft gekozen voor de vervolgopleiding Kunst- & Cultuurwetenschappen.

Reviews, ervaringen en recensies

Wil je een review, recensie of ervaring over Muziekwetenschap van Universiteit van Amsterdam in Amsterdam achterlaten? Dat kan via het formulier aan de linkerkant. Het e-mailadres is puur voor onze eigen controle en zal niet gepubliceerd worden op deze pagina. Zie je een review of recensie over de studie Muziekwetenschap dat niet correct is of niet klopt, dan horen wij het graag!

Laat jouw review achter!

Muziekwetenschap Reviews & Ervaringen

Hieronder vind je enkele reviews en ervaringen van de studie Muziekwetenschap. Heb je zelf ook ervaring met Muziekwetenschap van Universiteit van Amsterdam, laat dan nu jouw review achter!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.


Heb je moeite met het kiezen van de juiste opleiding?

Er zijn genoeg studenten die moeite hebben om de juiste opleiding te volgen. Maar de juiste keuze maken is wel belangrijk, want je zult er toch al snel een aantal jaren aan moeten werken. Twijfel jij of de opleiding Muziekwetenschap (deeltijd) in Amsterdam de juiste voor jou is?

Neem dan eens contact op met deze Studiekeuzebegeleiders of Loopbaanbegeleiders in Amsterdam!


Veelgestelde Vragen over Muziekwetenschap

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over Muziekwetenschap te volgen bij Universiteit van Amsterdam:

Bij welke onderwijsinstelling kan ik de opleiding Muziekwetenschap volgen?

De opleiding Muziekwetenschap kun je onder andere bij Universiteit van Amsterdam in volgen.

Hoe hoog bedraagt het collegegeld van de opleiding Muziekwetenschap?

Als je de opleiding Muziekwetenschap wil volgen bij Universiteit van Amsterdam, dan is het collegegeld momenteel gesteld op € 2314.

Welk studenttevredenheid cijfer krijgt de opleiding Muziekwetenschap?

De opleiding Muziekwetenschap van Universiteit van Amsterdam kreeg in 2023 het cijfer 8.0.

Welke toelatingseisen zijn er als ik van de havo kom?

Wil je van de havo naar de opleiding Muziekwetenschap, dan zul je moeten voldoen aan: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.

Hoeveel studenten studeren er aan de opleiding Muziekwetenschap?

Aan de opleiding Muziekwetenschap studeren momenteel rond de 124 studenten in Nederland.

Contactgegevens van Universiteit van Amsterdam, vestiging Amsterdam

Adresgegevens

Gebouw E, Roetersstraat 11
1018 WB, Amsterdam
Noord-Holland

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 juli 2023 om 14:58.

Bronnen: geen

Naar de inhoud springen