Studiegids » wo » WO Opleidingen » Cultuurwetenschappen (Bachelor) – Maastricht University – Maastricht

Cultuurwetenschappen (Bachelor) – Maastricht University – Maastricht

De universitaire bachelorstudie Cultuurwetenschappen is gericht op de moderne, westerse maatschappij en cultuur. Je behandelt een groot aantal vraagstukken vanuit een interdisciplinaire benadering. Voorbeelden hiervan zijn: de bestrijding van het fileprobleem, de behandeling van asielzoekers en het streven om kunst voor een bredere doelgroep toegankelijk te maken. Je verwerft kennis en vaardigheden die van belang zijn om problemen vanuit enkele relevante invalshoeken te benaderen. Zo krijg je te maken met filosofie, geschiedenis, literatuur- en kunstwetenschappen en maatschappijwetenschappen.

De bachelor wordt gedoceerd in kleine klassen, met thematische structuur, interdisciplinaire aanpak en de unieke combinatie van theorie en praktijk. Je zult ook algemene academische vaardigheden ontwikkelen zoals analytische, argumentatieve en wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden. Ook ontwikkel je vaardigheden in het presenteren van mondelinge en geschreven rapporten. Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) is een innovatieve leermethode die gebruikt wordt bij de Universiteit Maastricht.

Maastricht University, Maastricht

Deze opleiding kun je volgen bij Maastricht University, Maastricht in Maastricht.

 • Collegegeld 2023: € 2314
 • Bekostiging: Overheid
 • Studielast: 180 ECTS
8.0
Studenttevredenheid
cijfer in 2023

Wanneer word je toegelaten?

Een hogeschool of universiteit kan bepaalde toelatingseisen hanteren, voordat je wordt toegelaten aan de opleiding. Bij deze toelatingseisen wordt er gekeken naar je voorgaande studie en bijbehorend profiel. Zo kan het zijn dat er een eis wordt gesteld aan zowel het niveau als het vakkenpakket. Hieronder vind je de toelatingseisen voor de opleiding Cultuurwetenschappen.

Toelatingseisen

Vooropleidingseisen: Niet toelaatbaar
Vooropleidingseisen: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.
Vooropleidingseisen: Niet toelaatbaar

Studiekeuzecheck

De studiekeuzecheck voor deze bachelor bestaat uit een vragenlijst en mogelijk een kort interview (afhankelijk van het resultaat van de vragenlijst). Deze procedure is bedoeld om studenten te helpen de juiste studiekeuze te maken, die past bij hun interesses, competenties en verwachtingen. Aankomende studenten die zich aanmelden voor de bachelor ontvangen de vragenlijst per e-mail. Deze matching procedure is niet verplicht.. Lees meer!

Collegegelden

Als je een opleiding gaat volgen aan een universiteit of hogeschool, dan krijg krijg je te maken met het zogeheten collegegeld. Uiteraard wil je weten hoe hoog dit collegegeld is. Hieronder vind je de tarieven en bedragen voor zowel de standaard studies als de collegelden voor een mogelijk intensief programma.

 • Collegejaar 2023
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2314

Informatie over de opleiding

Hieronder vind je de algemene informatie over de opleiding Cultuurwetenschappen, die je kunt volgen bij Maastricht University in Maastricht. Zo kun je in één oogopslag al gauw een indruk krijgen wat deze universitaire opleiding inhoudt.

Studenten statistieken

 • Aantal studenten aan deze opleiding318 studenten
 • Aantal eerstejaars aan deze opleiding 129 eerstejaars
 • Eerstejaars man 19%
 • Eerstejaars vrouw 81%

Het studieverloop

 • Stroomt door naar tweede jaar 57%
 • Studeert door na afronden opleiding 57%

Studenttevredenheid

Hieronder vind je de uitslag van de Nationale Studenten Enquete voor de opleiding Cultuurwetenschappen (voltijd). Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vindt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Nationale Studenten Enquete 2023

Voor het gemiddelde cijfer van deze voltijd opleiding, zijn er studenten gevraagd om te stemmen. Tijdens de Nationale Studenten Enquete van 2023 hebben 82 studenten gestemd op de opleiding Cultuurwetenschappen. Waarvan er 0.0% een 1 hebben gegeven, 4.9% een 2, 17.1% een 3, 53.7% een 4 en tot slot heeft 24.4% van alle stemmende studenten een 5 uit 5 gegeven aan deze opleiding.

 • Gemiddelde 8.0 / 10
 • Sfeer 7.9 / 10
 • Docenten 7.7 / 10
 • Studiebegeleiding 7.5 / 10
 • Toetsing en informatie 7.4 / 10
 • Studiefaciliteiten 8.1 / 10

Gemiddelde Beoordeling

1 / 5 0.0%
2 / 5 4.9%
3 / 5 17.1%
4 / 5 53.7%
5 / 5 24.4%


Doorstroming Vervolgopleidingen

Wil jij graag doorsturen en hier een bachelor of masteropleiding achteraan plakken? Hieronder vind je de meest gekozen opleidingen en het doorstromingspercentage!

 • Kunst- & Cultuurwetenschappen34.3% heeft gekozen voor de vervolgopleiding Kunst- & Cultuurwetenschappen.
 • Kunst- & Cultuurwetenschappen (research)17.1% heeft gekozen voor de vervolgopleiding Kunst- & Cultuurwetenschappen (research).
 • Mediastudies (1-jarig)17.1% heeft gekozen voor de vervolgopleiding Mediastudies (1-jarig).

Reviews, ervaringen en recensies

Wil je een review, recensie of ervaring over Cultuurwetenschappen van Maastricht University in Maastricht achterlaten? Dat kan via het formulier aan de linkerkant. Het e-mailadres is puur voor onze eigen controle en zal niet gepubliceerd worden op deze pagina. Zie je een review of recensie over de studie Cultuurwetenschappen dat niet correct is of niet klopt, dan horen wij het graag!

Laat jouw review achter!

Cultuurwetenschappen Reviews & Ervaringen

Hieronder vind je enkele reviews en ervaringen van de studie Cultuurwetenschappen. Heb je zelf ook ervaring met Cultuurwetenschappen van Maastricht University, laat dan nu jouw review achter!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.


Heb je moeite met het kiezen van de juiste opleiding?

Er zijn genoeg studenten die moeite hebben om de juiste opleiding te volgen. Maar de juiste keuze maken is wel belangrijk, want je zult er toch al snel een aantal jaren aan moeten werken. Twijfel jij of de opleiding Cultuurwetenschappen (voltijd) in Maastricht de juiste voor jou is?

Neem dan eens contact op met deze Studiekeuzebegeleiders of Loopbaanbegeleiders in Maastricht!


Veelgestelde Vragen over Cultuurwetenschappen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over Cultuurwetenschappen te volgen bij Maastricht University:

Bij welke onderwijsinstelling kan ik de opleiding Cultuurwetenschappen volgen?

De opleiding Cultuurwetenschappen kun je onder andere bij Maastricht University in volgen.

Hoe hoog bedraagt het collegegeld van de opleiding Cultuurwetenschappen?

Als je de opleiding Cultuurwetenschappen wil volgen bij Maastricht University, dan is het collegegeld momenteel gesteld op € 2314.

Welk studenttevredenheid cijfer krijgt de opleiding Cultuurwetenschappen?

De opleiding Cultuurwetenschappen van Maastricht University kreeg in 2023 het cijfer 8.0.

Welke toelatingseisen zijn er als ik van de havo kom?

Wil je van de havo naar de opleiding Cultuurwetenschappen, dan zul je moeten voldoen aan: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.

Hoeveel studenten studeren er aan de opleiding Cultuurwetenschappen?

Aan de opleiding Cultuurwetenschappen studeren momenteel rond de 318 studenten in Nederland.

Contactgegevens van Maastricht University, vestiging Maastricht

Adresgegevens

Minderbroederweg 4 tot 6
6211 LK, Maastricht
Limburg

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 juli 2023 om 14:58.

Bronnen: geen

Naar de inhoud springen