Studiegids » wo » WO Opleidingen » Biotechnologie (Bachelor) – Wageningen University & Research – Wageningen

Biotechnologie (Bachelor) – Wageningen University & Research – Wageningen

De universitaire bachelorstudie Biotechnologie is gericht op het gebruik van micro-organismen of plantaardige of dierlijke cellen op industriële schaal, met als doel nuttige stoffen produceren of ongewenste stoffen afbreken. Sinds het mogelijk is om de genetische eigenschappen van micro-organismen te veranderen zijn de mogelijkheden om deze organismen nuttig werk te laten doen sterk toegenomen. Tijdens de studie leer je ontdekken welk organisme geschikt is om een stof te produceren en welke eisen een dergelijk organisme aan zijn omgeving stelt. Die eisen moet je vervolgens vertalen naar een industriële productiewijze. Bij toepassingen moet je hier denken aan productie van medicijnen, vaccins, levensmiddelen, bio-energy en fijne chemicaliën alsook het vervangen van aardolie als grondstof.

In het eerste jaar volg je basis vakken in alle biotechnologische deeldisciplines. Het tweede jaar bouwt hierop verder. In deze twee jaren zijn er ook vakken over toepassingen, die mogelijk worden door de deeldisciplines te combineren. Er is ook een enkel moment waar je uit een reeks vakken kunt kiezen. In het derde jaar heb je veel ruimte voor individuele invulling en kies je een eigen richting en vakken. Ook is er een afsluitend groot afstudeerproject waarin je eigen onderzoek uitvoert.

Wageningen University & Research, Wageningen

Deze opleiding kun je volgen bij Wageningen University & Research, Wageningen in Wageningen.

 • Collegegeld 2023: € 2314
 • Bekostiging: Overheid
 • Studielast: 180 ECTS
8.6
Studenttevredenheid
cijfer in 2023

Wanneer word je toegelaten?

Een hogeschool of universiteit kan bepaalde toelatingseisen hanteren, voordat je wordt toegelaten aan de opleiding. Bij deze toelatingseisen wordt er gekeken naar je voorgaande studie en bijbehorend profiel. Zo kan het zijn dat er een eis wordt gesteld aan zowel het niveau als het vakkenpakket. Hieronder vind je de toelatingseisen voor de opleiding Biotechnologie.

Toelatingseisen

Vooropleidingseisen: Niet toelaatbaar
Vooropleidingseisen: Vwo met profiel EM (met Wiskunde B, Scheikunde en (Natuurkunde of Biologie)), CM (met Wiskunde B, Scheikunde en (Natuurkunde of Biologie)), NG (met Wiskunde B), NT.
Vooropleidingseisen: Niet toelaatbaar

Studiekeuzecheck

De universiteit biedt een extra matchingsactiviteit aan die jou de gelegenheid biedt om je keuze te checken. Deze online matching is verplicht voor elke aankomende bachelorstudent die in Wageningen een opleiding wil volgen, ongeacht uit welk land je komt.. Lees meer!

Collegegelden

Als je een opleiding gaat volgen aan een universiteit of hogeschool, dan krijg krijg je te maken met het zogeheten collegegeld. Uiteraard wil je weten hoe hoog dit collegegeld is. Hieronder vind je de tarieven en bedragen voor zowel de standaard studies als de collegelden voor een mogelijk intensief programma.

 • Collegejaar 2023
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2314

Informatie over de opleiding

Hieronder vind je de algemene informatie over de opleiding Biotechnologie, die je kunt volgen bij Wageningen University & Research in Wageningen. Zo kun je in één oogopslag al gauw een indruk krijgen wat deze universitaire opleiding inhoudt.

Studenten statistieken

 • Aantal studenten aan deze opleiding298 studenten
 • Aantal eerstejaars aan deze opleiding 65 eerstejaars
 • Eerstejaars man 57%
 • Eerstejaars vrouw 43%

Het studieverloop

 • Stroomt door naar tweede jaar 78%
 • Studeert door na afronden opleiding 96%

Studiecijfers

 • Percentage afstandsonderwijs 0.00%
 • Percentage buitenlandse studenten 5.00%

Studenttevredenheid

Hieronder vind je de uitslag van de Nationale Studenten Enquete voor de opleiding Biotechnologie (voltijd). Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vindt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Nationale Studenten Enquete 2023

Voor het gemiddelde cijfer van deze voltijd opleiding, zijn er studenten gevraagd om te stemmen. Tijdens de Nationale Studenten Enquete van 2023 hebben 94 studenten gestemd op de opleiding Biotechnologie. Waarvan er 1.1% een 1 hebben gegeven, 2.1% een 2, 3.2% een 3, 53.2% een 4 en tot slot heeft 40.4% van alle stemmende studenten een 5 uit 5 gegeven aan deze opleiding.

 • Gemiddelde 8.6 / 10
 • Sfeer 9.0 / 10
 • Docenten 7.9 / 10
 • Studiebegeleiding 8.0 / 10
 • Toetsing en informatie 7.7 / 10
 • Studiefaciliteiten 9.1 / 10

Gemiddelde Beoordeling

1 / 5 1.1%
2 / 5 2.1%
3 / 5 3.2%
4 / 5 53.2%
5 / 5 40.4%


Doorstroming Vervolgopleidingen

Wil jij graag doorsturen en hier een bachelor of masteropleiding achteraan plakken? Hieronder vind je de meest gekozen opleidingen en het doorstromingspercentage!

 • Management, Economics and Consumer Studies6.3% heeft gekozen voor de vervolgopleiding Management, Economics and Consumer Studies.
 • Biotechnology82.3% heeft gekozen voor de vervolgopleiding Biotechnology.

Reviews, ervaringen en recensies

Wil je een review, recensie of ervaring over Biotechnologie van Wageningen University & Research in Wageningen achterlaten? Dat kan via het formulier aan de linkerkant. Het e-mailadres is puur voor onze eigen controle en zal niet gepubliceerd worden op deze pagina. Zie je een review of recensie over de studie Biotechnologie dat niet correct is of niet klopt, dan horen wij het graag!

Laat jouw review achter!

Biotechnologie Reviews & Ervaringen

Hieronder vind je enkele reviews en ervaringen van de studie Biotechnologie. Heb je zelf ook ervaring met Biotechnologie van Wageningen University & Research, laat dan nu jouw review achter!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.


Heb je moeite met het kiezen van de juiste opleiding?

Er zijn genoeg studenten die moeite hebben om de juiste opleiding te volgen. Maar de juiste keuze maken is wel belangrijk, want je zult er toch al snel een aantal jaren aan moeten werken. Twijfel jij of de opleiding Biotechnologie (voltijd) in Wageningen de juiste voor jou is?

Neem dan eens contact op met deze Loopbaanbegeleiders of Loopbaanbegeleiders in Wageningen!


Veelgestelde Vragen over Biotechnologie

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over Biotechnologie te volgen bij Wageningen University & Research:

Bij welke onderwijsinstelling kan ik de opleiding Biotechnologie volgen?

De opleiding Biotechnologie kun je onder andere bij Wageningen University & Research in volgen.

Hoe hoog bedraagt het collegegeld van de opleiding Biotechnologie?

Als je de opleiding Biotechnologie wil volgen bij Wageningen University & Research, dan is het collegegeld momenteel gesteld op € 2314.

Welk studenttevredenheid cijfer krijgt de opleiding Biotechnologie?

De opleiding Biotechnologie van Wageningen University & Research kreeg in 2023 het cijfer 8.6.

Welke toelatingseisen zijn er als ik van de havo kom?

Wil je van de havo naar de opleiding Biotechnologie, dan zul je moeten voldoen aan: Vwo met profiel EM (met Wiskunde B, Scheikunde en (Natuurkunde of Biologie)), CM (met Wiskunde B, Scheikunde en (Natuurkunde of Biologie)), NG (met Wiskunde B), NT.

Hoeveel studenten studeren er aan de opleiding Biotechnologie?

Aan de opleiding Biotechnologie studeren momenteel rond de 298 studenten in Nederland.

Contactgegevens van Wageningen University & Research, vestiging Wageningen

Adresgegevens

Droevendaalsesteeg 2
6708 PB, Wageningen
Gelderland

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 juli 2023 om 15:00.

Bronnen: geen

Naar de inhoud springen