Studiegids » Studieverenigingen » Studievereniging Kleio

Studievereniging Kleio

Kleio is sinds 1929 de studievereniging voor studenten Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.
Ons bestuur en haar acht commissies maken het sinds jaar en dag mogelijk een zeer divers programma aan te bieden, bestaande uit excursies, studiereizen, lezingen, feesten, filmvertoningen en nog veel meer.
Naast diepgang zorgen wij ook wekelijks voor een hoop gezelligheid op onze verenigingsborrel, iedere dinsdag vanaf 21.00 uur in Café Diep (Nieuwezijds Voorburgwal 256-HS, Amsterdam).
Als Kleiolid profiteer je van kortingen op activiteiten en krijg je bij de boekverkoop aan het begin van elk semester korting op je studieboeken. Daarnaast krijgt ieder lid nog eens 10% extra korting krijgt op buitenlandse studieboeken uit de secties geschiedenis en kunst bij boekhandel Athenaeum!

Informatie over Studievereniging Kleio

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van Studievereniging Kleio. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Datum opgericht:21 oktober 1929
Status:Actief
Doelgroep / instituut:Geschiedenisstudenten
Aantal leden/contribuanten:400
Url website:website
Sociëteit- of borrellocatie:Café Diep
Bestuur / kantoorlocatie:Kloveniersburgwal 48 kamer 2.04/2.05
Stad:Amsterdam
Prijs contributie:10

Geschiedenis

Kleio wordt op 21 oktober 1929 opgericht in de Oudemanhuispoort door H.A. Rabbie, W.J. van Hoboken, A. Visser, A. Pellen, A.M. Magré, E. Nix, H.H. Harms, E. Friezer, B. Katan en A.C.J. de Vrankrijker, als afsplitsing van Helios, studievereniging voor Neerlandistiek.

Zeven jaar later speelt Kleio-voorzitter Loe de Jong een rol bij het oprichten van de Organisatie van Studenten in de Geschiedenis in Nederland (OSGN). In de loop der jaren neemt het aantal geschiedenisstudenten van de universiteit fors toe. Waren het er in 1954 nog 65, in 1961 was dit verdrievoudigd tot 186.

De jaren 60 zijn woelige jaren en studenten eisen meer inspraak. Steeds vaker mogen zij meepraten over de inhoud van het onderwijs en in 1969 worden voor het eerst studenten betrokken bij de benoeming van een nieuwe hoogleraar, een traditie die nog altijd bestaat. Voor een aantal studenten is het echter nog niet genoeg en in mei 1976 leidt dit tot een handgemeen. Studenten bezetten het ‘Historisch Seminarium’ van de universiteit en eisen aanpassingen aan studiehervormingen. Na twee dagen moeten zij het pand alweer ontruimen en hun actie heeft weinig effect: drie dagen na het begin van de bezetting stemt de Studierichtingsraad in met het originele hervormingsplan.

Kleio heeft een bewogen geschiedenis met vele hoogte- en dieptepunten, soms zelfs jaren waarin de vereniging amper heeft overleefd. De jaren 80 is zo’n periode waarover weinig meer bekend is, maar vanaf 1988 leeft het verenigingsleven weer op. Kleio is inmiddels dan ook weer een bruisende en veelzijdige vereniging die zich met haar ruim vierhonderd leden bovendien tot een van de grootste studieverenigingen aan Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam mag rekenen.

Activiteiten

Kleio staat bekend om haar vele reizen en wekelijkse aanbod van verschillende evenementen. Dit zou niet mogelijk zijn zonder onze enthousiaste commissieleden! Deze acht commissies organiseren samen een breed scala aan activiteiten. Van feesten tot diep in de nacht verkleed als een historisch figuur tot een Beroependag waar carrièremogelijkheden worden besproken. Voor ieder wat wils!
Een overzicht van Kleio’s commissies:

– Feestcommissie
– Filmcommissie
– Introductiecommissie
– KIFcommissie
– Kunstcommissie
– Lustrumcommissie
– Onderwijscommissie
– Reiscommissie
– Toekomstcommissie

Missie & Visie

Kleio probeert ten allen tijde het studie- met het studentenleven te verbinden. Door het organiseren van talloze gezellige activiteiten met een historische insteek heerst er altijd een leuke sfeer.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 14 november 2019 om 01:33.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud