Studiegids » Studieverenigingen » Studievereniging Codex

Studievereniging Codex

Codex is de studievereniging voor studenten van HBO-Rechten en Sociaal Juridische Dienstlening. Wij werken samen met de Hogeschool Utrecht. Dit betekent ook dat de studievereniging er naar streeft om een bijdrage te leveren aan het onderwijs zoals dit door de opleiding wordt gegeven. Naast gezellige activiteiten verzorgt een studievereniging dus ook activiteiten die aansluiten bij je opleiding. Ons motto is “voor en door studenten”!

Informatie over Studievereniging Codex

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van Studievereniging Codex. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Datum opgericht:juli 2010
Status:Actief
Doelgroep / instituut:HBO-Recht, Sociaal Juridische Dienstverlening
Aantal leden/contribuanten:390
Url website:website
Sociëteit- of borrellocatie:Café Otje
Bestuur / kantoorlocatie:Padualaan 101, 3584 CH te Utrecht, Kamer 0.213
Stad:Utrecht
Openingstijden Sociëteit / borrellocatie:Maandag: 21.00-04.00Dinsdag: 21.00-04.00Woensdag: 21.00-04.00Donderdag: 21.00-04.00Vrijdag: 21.00-04.00Zaterdag: 21.00-04.00Zondag: Gesloten
Prijs contributie:15

Geschiedenis

Codex is in 2010 opgericht door acht zeer actieve studenten van de opleiding HBO-rechten.
Meerdere malen zijn er al pogingen geweest tot het oprichten van een studievereniging voor de opleiding hbo-rechten, maar helaas zonder resultaat. Totdat Bilal Arbaj kwam met het initiatief tot oprichting van een studievereniging. Bilal was van mening dat het niet hebben van een studievereniging een gemis was voor de opleiding. Daarop heeft hij een aantal studenten opgezocht die zich actief in wilden zetten voor de studievereniging. Uitgangspunt gedurende de oprichting was dan ook ‘door en voor de studenten van HBO-rechten.’ De studievereniging begon zich in de loop van de maanden steeds meer te vormen en hierdoor was de oprichting in juli 2010 feit. In juli 2010 werd de studievereniging officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de naam ‘Codex.’ De naam Codex is afkomstig van Codex Justitianus. Dit betekent wetboek in het Latijn. De studievereniging staat nu bekend als een opbloeiende vereniging die nu niet meer alleen gericht is op studenten van HBO-rechten, maar ook op studenten van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Een studievereniging die zal leiden tot veel binding tussen de studenten en dat door maar acht oprichters.

Activiteiten

Studievereniging Codex organiseert verschillende leuke activiteiten! Zo organiseren wij om de twee weken een borrel, drie keer per jaar een groot feest en de jaarlijkse buitenlandreis! Daarnaast organiseren wij ook leerzame studiegerelateerde activiteiten zoals: kroegcolleges, een symposium, rondleidingen bij een gevangenis en uitstapjes naar de Eerste Kamer. Ook brengen wij maandelijks een nieuwsbrief uit genaamd ‘de Codex Times’. Daarnaast organiseert de onderwijscommissie diverse trainingen, zoals: een training bronvermelding en een taaltraining. Deze trainingen helpen jou met het behalen van je vakken en tentamens! Maar doet Codex natuurlijk veel meer! Kijk vooral op onze Instagram of houd onze Facebook in de gaten voor al onze activiteiten!

Missie & Visie

De vereniging streeft naar een actieve en educatieve studeeromgeving voor alle leden door studenten van dezelfde studies samen te brengen in gezellige maar ook educatieve activiteiten. Op deze manier ontstaat er meer binding tussen studenten en docenten van de Hogeschool Utrecht. Hiermee behartigt de vereniging de collectieve belangen van studenten en docenten van de opleidingen HBR en SJD. De vereniging is voor meer binding, samenhang en gezelligheid voor alle studenten die het beste uit hun studenten- en studietijd willen halen. Het mooie is dat dit alles door studenten zelf georganiseerd wordt. Vandaar dus ook onze eerdergenoemde slagzin: ‘door en voor studenten’.

De vereniging heeft als missie de volgende punten:

– Het behartigen van de belangen van haar leden in de brede zin;

– het behartigen van de belangen van de studenten HBR en SJD aan de HU;

– het organiseren van educatieve, feestelijke, formele en informele activiteiten;

– het bevorderen van de binding tussen studenten in brede zin;

– het dichterbij elkaar brengen van docenten en studenten;

– studenten ondersteunen bij het behalen van hun opleiding.

Overige Informatie

Feestcommissie:
Codex houdt wel van een feestje. Het bestuur heeft een jaaragenda opgesteld en de feestcommissie organiseert volgens de agenda niet alleen de meest gezellige borrels, maar ook geweldige feestjes, de traditionele kroegentochten en andere leuke activiteiten. Kortom een en al gezelligheid!
Maar deze activiteiten moeten natuurlijk wel georganiseerd worden. De feestcommissie ondersteunt de Commissaris Activiteiten bij het neerzetten van de leukste activiteiten voor Codex. Maar hoe dit door de feestcommissie wordt ingevuld is elke maand weer een verrassing voor de leden. Waar gaat deze keer het dak er af?

Activiteitencommissie:
Als studievereniging willen we ook graag studie gerelateerde activiteiten organiseren. Zo heeft Codex uitstapjes gemaakt naar de tv-uitzendingen van de Rijdende Rechter en De Wereld Draait Door, de penitentiaire inrichting (gevangenis) van Almere en het Binnenhof in Den Haag. Ook heeft Codex verschillende interessante (succesvolle) symposia georganiseerd alsmede een dictee en pleittoernooi. De actie zal onder verantwoording van de Commissaris Activiteiten nog veel meer studie gerelateerde activiteiten organiseren.

Buitenlandcommissie:
Studievereniging Codex streeft er ieder jaar naar om een reis te maken naar het buitenland. In 2014 heeft Codex een Eurotrip gemaakt per bus naar Brussel, Straatsburg en Geneve om daar allerlei Europese instellingen te bezoeken. Dit sloot erg goed aan bij het vak Europees en Internationaal recht, wat de studenten in de tweede periode van leerjaar twee krijgen. In 2015 ging deze reis naar Londen waar we Lincolns Inn, British & Natural History museum, de rechtbank (courts) en Houses of Parlement hebben bezocht. In 2016 waren Berlijn en Krakau aan de beurt. Naast studie gerelateerde activiteiten zijn er dagen in het buitenland vol sightseeing, pubs, karaokebars, restaurants en een leuke groep kamergenoten. In 2017 ging de reis naar Boedapest waar wij de rechtbank, House of Terror, de Orde van de Advocaten en de Hoge Raad hadden bezocht. Ook dit jaar gingen we weer op reis. Dit jaar was het ijskoude Riga in Letland aan de beurt, waar we onder andere het KGB-gebouw, het Museum of Occupation en de ambassade bezochten.

Introcommissie:
Elk jaar is er voor de eerstejaars van de studie HBO-rechten en SJD een introductiekamp. Het kamp wordt georganiseerd door de introcommissie van Codex. Zij zorgen voor de spectaculaire aftrap van de studententijd. Dit doen zij door een druk programma uit te zetten en te zorgen dat de studenten zich geen seconde hoeven te vervelen!

Kascontrolecommissie:
De penningmeester is verantwoordelijk voor alle financiële middelen van de vereniging. Samen met de kascontrole commissie controleert de penningmeester de begroting en het budget van de vereniging.

Onderwijscommissie:
De onderwijscommissie is er om studenten te ondersteunen bij het behalen van de studie. Zij organiseren allerlei onderwijsactiviteiten. Denk hierbij aan tentamentrainingen, opfriscursussen en huiswerkuurtjes. Bij hen kun je terecht voor ondersteuning tijdens je studie. Zij staan altijd open voor studie-gerelateerde vragen. Hou de agenda in de gaten om op de hoogte te blijven van deze activiteiten!

Barcommissie:
Studievereniging Codex runt samen met drie andere verenigingen het Science Café; Het Proeflokaal gelegen op Padualaan 99. Dit café kan niet open zonder de toppers achter de bar! Als lid van de barcommissie zet jij je in voor Het Proeflokaal. Het Proeflokaal gaat ’s ochtends om 09:00 uur open. Vanaf dat moment kan jij mensen wakker maken met een vers gezette kop koffie, verder verkopen we overdag verse broodjes, panini’s en tosti’s. Vanaf 16:00 uur begint het echte feestje, dan gaat de tap namelijk open! Het Proeflokaal is de perfecte ontmoetingsplek voor leden van Codex, maar ook om leden van andere verenigingen te leren kennen. Ervaring is niet verplicht en je diensten worden uiteraard afgestemd op jouw rooster.

Redactiecommissie:
Onze eigen redactiecommissie verzorgd elke maand de nieuwsbrief. Zij houden je op de hoogte van de leukste nieuwtjes en de aankomende activiteiten. Je kunt zelf ook bijdragen aan de nieuwsbrief door bijvoorbeeld foto’s in te sturen. Dit kun je doen door een mailtje te sturen naar redactiecommissie@svcodex.nl.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 24 februari 2020 om 13:04.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud