Studiegids » Studieverenigingen » Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam

Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam

De JFR is dé studievereniging voor rechtenstudenten aan Erasmus School of Law aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met ruim 4800 leden is de JFR een van de grootste juridische studieverenigingen van Nederland.

Informatie over Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Datum opgericht:1963
Status:Actief
Doelgroep / instituut:Rechtenstudenten aan de Erasmus Universiteit
Aantal leden/contribuanten:4800
Url website:website
Bestuur / kantoorlocatie:Burgemeester Oudlaan 50, Kantoor LB-121
Stad:Rotterdam
Openingstijden Sociëteit / borrellocatie:Openingstijden JFR kantoor:Maandag tot en met donderdag: 09:00 - 17:00 uurVrijdag: 11:00 - 15:00 uur
Prijs contributie:-18

Geschiedenis

OVER “EET FRIET VAN PIET” OF HOE HET BEGON.

Door Jeroen G. Princen – 19 februari 2013

“De Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam bestaat dit jaar 50 jaar, maar eigenlijk is binnen de vereniging alleen de geschiedenis van de laatste 25 jaar bekend. In het collegejaar 1988-1989 hebben een paar mensen de JFR weer nieuw leven ingeblazen. Er bleken statuten te zijn, de vereniging was in 1963 opgericht, maar een bestuur was er niet. Daarmee werden wij het 26e bestuur van de JFR, maar in de beleving van vrijwel iedereen eigenlijk het eerste bestuur van JFR.

In 1988 “hing” de JFR eigenlijk onder de toen bestaande juridische disputen ORD, IUS Mobile, D.J. Veegens en het strafrechtelijke dispuut. ORD was met circa 100 leden het grootste dispuut. Haar leden bezochten vooral bedrijven. Bij D.J. Veegens vonden regelmatig pleitwedstrijden plaats. Geen van de disputen had een eigen tijdschrift of nieuwsbrief voor leden, geen van de disputen organiseerden studiereizen. JFR had geen smoel binnen de faculteit.

Omdat ikzelf als economiestudent begonnen was, was ik goed bekend geraakt met de EFR bij de Economische Faculteit. Dat was een grote vereniging met veel activiteiten, een “business week” en een eigen magazine. De verschillende disputen van EFR organiseerden vele buitenlandse studiereizen. De EFR werd uitbundig gesponsord door grote multinationals. In het laatste jaar van mijn studie wilde ik proberen om naar analogie van de EFR de JFR nieuw leven in te blazen. Dat betekende dat de opzet van de JFR radicaal zou worden gewijzigd: niet langer zou de JFR onder de disputen hangen en kon ieder dispuut één bestuurslid afvaardigen naar de JFR, maar de JFR zou “boven” de disputen komen te staan en toezien op coördinatie van de te organiseren activiteiten en een eigen bestuur door de leden laten kiezen. ORD was zo aardig om na twee proefnummers van Fiat Justitia binnen ORD-verband het blad over te dragen aan de JFR. Daardoor kwam Fiat Justitia beschikbaar voor alle leden. Hierdoor kreeg de JFR ook gelijk een eigen gezicht naar buiten toe en mogelijke advertentie-inkomsten.

Alle disputen konden zich vinden in de nieuwe opzet en met een bestuur van vijf personen zijn we aan de slag gegaan. We organiseerden de voorloper van de Meesterweek, die in eerste instantie maar twee dagen duurde. Er waren gelijk mooie sprekers met mr. Moskowicz Sr en Advocaat-Generaal mr. Leijten. Een speciale commissie organiseerde de eerste studiereis van JFR naar Milaan. Aan het einde van het collegejaar gingen er circa 25 studenten mee.

Het bestuur van de JFR kreeg van de universiteit een kleine kamer in de kelder van het NT-gebouw. In deze NT-zevenkamer hadden we één computer met Wordperfect 4.2 erop en één matrixprinter voor de stickers. Uit een klein raampje viel wat daglicht naar binnen. Financiële middelen had de JFR toen nog helemaal niet. Via bevriende hoogleraren als Henc van Maarseveen, helaas recent overleden, en Henk Snijders en met hun steun in de Faculteitsraad kregen we het eerste jaar een subsidie van de faculteit van NLG 6.000, omgerekend minder dan EUR 3.000. De toenmalige decaan van de faculteit, prof. Mr. drs. P.W.C. Akkermans zag het niet zo zitten met de JFR. Toen ik hem om een financiële bijdrage had gevraagd, gaf hij als antwoord dat we maar naar een snackbar op de Beneden Oostzeedijk moesten gaan met de vraag of we truien konden laten bedrukken met de tekst “Eet friet van Piet” waar tegenover de JFR dan een kleine financiële bijdrage zou kunnen ontvangen. Het was toen al een zielige reactie van de decaan maar het maakt de enorme groei die de JFR de afgelopen 25 jaar heeft doorgemaakt alleen maar indrukwekkender. De Juridische Faculteit en de Rotterdamse juristen profiteren nu al vele jaren van de talloze activiteiten die de JFR in aanvulling op het studieprogramma organiseert, de netwerken die de vereniging inmiddels in den lande heeft ontwikkeld, de banenmarkten, de interessante programma’s bij de Meesterweek en de immer lezenswaardige Fiat Justitia-uitgaven.

25 Jaar lang hebben even zo vele besturen hun beste krachten gegeven om de vereniging verder uit te bouwen en het resultaat is iets om trots op te zijn!”

Activiteiten

De JFR organiseert symposia met bekende sprekers, (buitenlandse) excursies en het grootste juridische studentencongres van de Benelux: de Meesterweek!

Naast het feit dat de JFR probeert de studie levendig te maken, is er ook veel ruimte voor gezelligheid. De JFR organiseert maandelijks een borrel, waar alle leden een drankje kunnen komen drinken. Daarnaast geeft de JFR elk jaar heerlijke feesten!

Naast voorrang bij al die activiteiten, krijg je ook korting op diverse studieboeken en op de wettenbundels. Dit betekent dat je als lid van de JFR sterk bespaart in de kosten voor je studiemateriaal. Tevens biedt de JFR samenvattingen van alle bachelorvakken aan.

Tot slot heb je op ieder moment van de dag de mogelijkheid om www.fiatjustitia.nl te bezoeken. Hier vind je dagelijks juridische relevante blogs van medestudenten, hoogleraren en professionals.

Activiteiten worden georganiseerd door commissies. Deze bestaan uit een groep enthousiaste studenten, die onder leiding van een bestuurslid gezamenlijk alle activiteiten organiseren.

Gedurende het jaar beloont de JFR haar actieve leden, uit blijk van waardering voor hun inzet. Dit gebeurt onder meer door het organiseren van uitjes, het chique kerstdiner en als klap op de vuurpijl het actievenweekend, afgelopen jaren met Berlijn en Antwerpen als bestemmingen!

Houd onze site, Instagram en onze Facebook in de gaten voor informatie over alle activiteiten, evenementen, sollicitatiemogelijkheden en nog veel meer.

De JFR heeft op de campus in het Sanders-gebouw ook een eigen kantoor (LB-121). Hier kun je met al je vragen terecht. Ook kun je hier koffie bij ons komen drinken!

Schroom niet en stap eens binnen!

Missie & Visie

Onze studievereniging is er voor jou als rechtenstudent, wij organiseren voor onze leden diverse formele en informele activiteiten die een juridische grondslag hebben. Ons doel is dan ook de brug tussen theorie – gedoceerd in de collegebanken – en de praktijk – beoefend in de ‘echte’ wereld – te slaan.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 25 februari 2020 om 07:06.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud