Studiegids » Studieverenigingen » IFMSA-Utrecht

IFMSA-Utrecht

We zijn een internationale medische studentenorganisatie die zelfontwikkeling van studenten wil stimuleren. We zijn ooit ontstaan met alleen medische studenten, maar we zijn nu wel breder dan dat en welkom voor iedereen die interesse heeft in de verbetering van global health.
We richten ons op bewustwording en verbetering van Global Health en werken vanuit een 5 speerpunten:
Public Health, Medisch Onderwijs, Mensenrechten en Vrede, Seksuele gezondheid en Rechten en toegankelijkheid voor medicijnen. Ronde deze speerpunten organiseren wij allerlei projecten.
Leden van onze vereniging zijn actief en organiseren projecten bij ons. De projecten zijn toegankelijk voor iedereen.
Omdat we een goede doelen organisatie zijn die bestaat uit vrijwilligers, mogen wij geen winst maken. De winst die wij maken wordt geïnvesteerd in projecten of aan goede doelen geschonken. Daarnaast bieden wij trainingen en workshops aan voor onze leden en ook internationale reizen, waarbij in het buitenland een training gevolgd kan worden of een internationale bijeenkomt kan worden bijgewoond waarin gestemd wordt over het wereldgezondheidsbeleid.
In Nederland zijn wij het comité van Utrecht en we zitten in 8 steden in Nederland, daarnaast zitten we in 127 verschillende landen. Deze samenwerking wordt versterkt door banden met internationale organisaties, zoals de WHO, EU en VN.

Informatie over IFMSA-Utrecht

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van IFMSA-Utrecht. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Datum opgericht:23 september 1986
Status:Actief
Doelgroep / instituut:Studenten met interesse voor global health
Aantal leden/contribuanten:70
Url website:website
Bestuur / kantoorlocatie:Universiteitsweg 100, Kamer J.00.2.13
Stad:Utrecht

Geschiedenis

1951 is ‘International Federation of Medical Students’ Associations’ (IFMSA) opgericht.
In 1980 is de vereniging, zoals we die nu kennen, officieel opgericht en geregistreerd. Sinds eind jaren ‘90 dragen we de naam IFMSA-The Netherlands, daarvoor was het een tijd lang ‘NeMSIC’. Eind jaren ‘90 heeft IFMSA-NL zich tevens aangesloten bij de ‘European Medical Students’ Association’(EMSA), welke sinds haar oprichting in 1991 als doel heeft Europese geneeskundestudenten dichter bij elkaar te brengen.
In 1985 zijn de eerste Utrechtse studenten lid geworden van NeMSIC (IFMSA-NL). Zij hebben op 23 september 1986 UMEF opgericht. Daarmee zijn wij het jongste comité van heel IFMSA-NL. In 1989 is onze naam veranderd in IFMSA-Utrecht. Eerst werden er alleen stages georganiseerd en bestond IFMSA-Utrecht uit een klein groepje mensen. Langzamerhand zijn er steeds meer werkgroepen en projecten bijgekomen en is IFMSA-Utrecht zoals het nu is!

Activiteiten

We organiseren allerlei projecten rond onze speerpunten.
Public health:
– Teddy Bear Hospital, waarbij basisschool kinderen naar het ziekenhuis komen met hun knuffel en vrijwilligers als knuffeldokter samen met de kinderen de knuffel beter proberen te maken en zo een medisch traject doorlopen en kinderen meer inzicht in het ziekenhuis te geven.
– Berendokter, waarbij vrijwilligers als berendokter naar een ziek kind toegaan om daar de knuffel beter te maken.
– Dr. House avond, waarbij we een aflevering van Dr.House bekijken en de zin en onzin wordt besproken door een medisch professional.
– Acties om bloeddonoren, stamceldonoren en orgaandonoren te werven en voorlichting geven hierover.

Medisch Onderwijs:
– Workshops zoals, tapecursus en hechtcursus
– Medisch gebarentaal cursus
– Cursus Medisch Spaans
– Movies & Medicine, waarbij we een film kijken met een medisch onderwerp en een nabespreking hebben met een arts

Mensenrechten en Vrede:
– Awareness acties rondom vluchtelingen en mensenrechten
– De nacht van de vluchteling sponsoren en lopen
– A taste of.. waarbij er een avond gekookt wordt in een bepaald thema en de cultuur daarachter belicht wordt.

Seksuele gezondheid en rechten:
– Les geven over seksuele gezondheid en rechten op basisscholen en middelbare scholen.
– Lezingen en workshops over seks, om de onderbelichte kanten van seks bespreekbaar te maken en zo taboes te doorbreken

Toegankelijkheid voor medicijnen:
Hierbij zijn we politiek actief en worden er lezingen en awareness acties uitgevoerd.
Het doel is om toegang tot geneesmiddelen en medische innovaties te promoten in laag of middel ontwikkelde landen door het veranderen van regels en beleid rondom academische licenties en octrooien. Daarnaast willen we waarborgen dat medisch onderzoek de behoeften van mensen wereldwijd tegemoet komt en studenten in staat stellen om te reageren op de ‘access to medicine & innovation crisis

Missie & Visie

Onze missie is een platform vormen voor studenten met interesse in Global Health, zodat ze samen een impact kunnen hebben op de samenleving en diverse aspecten van de Global Health en zich meer persoonlijk kunnen ontwikkelen.

Onze visie is dat we streven om studenten die interesse hebben in de global health te verenigen en hen de kennis en vaardigheden te geven die nodig zijn zodat ze invloed kunnen uitoefenen op de global health.

Overige Informatie

IFMSA-Utrecht valt onder IFMSA-NL, die weer valt binnen een groot internationaal netwerk.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 4 oktober 2019 om 09:51.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud