Studiegids » Studieverenigingen » Fysisch-Mathematische Faculteitsvereniging

Fysisch-Mathematische Faculteitsvereniging

De FMF (Fysisch-Mathematische Faculteitsvereniging) is een vereniging voor (technische) wiskunde, (technische) natuurkunde en sterrenkunde.
We bieden onze leden sociale activiteiten, steun voor hun studie en hulp bij het vinden van een baan voor na hun studie.

Informatie over Fysisch-Mathematische Faculteitsvereniging

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van Fysisch-Mathematische Faculteitsvereniging. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Datum opgericht:05-11-1959
Status:Actief
Doelgroep / instituut:Studenten (technische) wiskunde, (technische) natuurkunde en sterrenkunde in Groningen
Aantal leden/contribuanten:900
Url website:website
Sociëteit- of borrellocatie:Nijenborgh 4
Bestuur / kantoorlocatie:Nijenborgh 4
Stad:Groningen
Openingstijden Sociëteit / borrellocatie:Maandag - Vrijdag: 08:30 - 17:30
Prijs contributie:-5

Geschiedenis

Op 5 november 1959 werd de Fysisch-Mathematische Afdeling (FMA) opgericht. Deze datum wordt tevens beschouwd als de oprichtingsdatum van de FMF. De FMA ontstond omdat de GNFV (Groninger Natuurfilosofische Faculteitsvereniging) zich opsplitste in een chemische afdeling, waaruit later de Chemische Binding is ontstaan, en een fysisch-mathematische afdeling.

In 1960 werd voor het eerste een buitenlandse excursie georganiseerd naar Parijs. In die tijd was er nog geen internet, dus moest deze excursie georganiseerd worden door met allerlei Franse instanties te praten. Dit kon alleen in het Frans, dus het had nogal wat voeten in aarde om deze excursie te organiseren. Het is wel een leuk feit om te melden dat de begeleider op deze reis niemand minder dan Hendrik de Waard was!

Het eerste contact met een andere studievereniging vond plaats op 2 februari 1964. De vice-voorzitter van toen, S.B. van der Molen, praatte met de ‘Amsterdamse Vereniging van Natuurkunde Studenten’ (AVNS) over samenwerking tussen de natuurkundeverenigingen. Na verloop van tijd werd hieruit de ‘Natuurkunde Studenten Cördineringsorganisatie’ (NASCO) opgericht. Later is deze organisatie overgegaan in het ‘Studenten Physica in Nederland’ SPIN, wat nog steeds bestaat.

FMF
Er is op het moment van schrijven niet echt bekend wanneer de naam FMA omgezet is in FMF. In 1963 zijn in de statuten de naam FMA veranderd in FMF, maar sinds 1968-1969 komt pas echt de naam FMF overal terug. Voor zover bekend is er dus niet echt bekend wanneer die naam officieel is veranderd. Deze naam was eerst wel anders gespeld dan nu, namelijk: Fysisch Mathematische Faculteitsvereniging, zonder streepje dus. Pas in 1970 is de naam veranderd in de naam die het nu draagt: Fysisch-Mathematische Faculteitsvereniging. De naamsverandering ging niet zonder slag of stoot, er is zelfs een amendement op de naam FMF gekomen. De naamsverandering was al eerder over gesproken. Op 12 januari 1962 was er een prijs uitgeloofd voor de beste naam voor FMA. De enige inzending was: ‘Fyselan’. De omschrijving van deze naam was als volgt: ‘fysica (voor de natuurkundige zijde); elementaire analyse, ellips en analytische meetkunde (voor de wiskunde). Hiernaast houdt de naam ook in: elan voor de fysica (en mathematiek)

Activiteiten

De activiteiten van de FMF zijn in drie categorieën onder te verdelen: sociaal, educationeel en carrière.
Voorbeelden van sociale activiteiten zijn borrels, bordspelavonden en het ledenweekend.
Voorbeelden van educationele activiteiten zijn catch-up sessies voor de vakken die je volgt en een Symposium voor extra verdieping.
Voorbeelden van carroère activiteiten zijn borrellectures van bedrijven, excursies en alumni dagen, waar mensen die zijn afgestudeerd in jouw studie vertellen wat zij erna zijn gaan doen.

Een grote jaarlijkse activiteit die we hebben is de buitenlandse excursie. Elk jaar in er een excursie van meerdere weken naar het buitenland, die afwisselend binnen en buiten Europa is. Tijdens deze excursie ga je op bezoek bij bedrijven, onderzoeksinstituten en je krijgt vrije tijd op je bestemming.

Missie & Visie

De FMF heeft 3 doelstellingen:
Ondersteunening en aanvulling van educatie.
Carrièreoriëntatie.
Sociale activiteiten.

De behalen de meeste van deze doelstellingen door activiteiten te organiseren.
Verder bieden we onze leden gratis collegeblokken, pennen, koffie en thee. We hebben ook een assortiment van snacks en drinken die je kan kopen in onze verenigingskamer, waar je altijd welkom bent om te socializen.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 3 maart 2020 om 03:51.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud