Studiegids » Studieverenigingen » European Law Students Association Utrecht

European Law Students Association Utrecht

The European Law Students’ Association (ELSA) was founded in 1981 in Vienna. With 50.000 members, ELSA is now the world’s largest independent, non-political and non-profit legal student organization. We are active in 43 countries and 260 local groups all around Europe. In the Netherlands, ELSA is active in almost all the big cities, such as Amsterdam, Leiden and Groningen, with ELSA Utrecht as the newest addition. The power of ELSA lies therefore in our extensive (European) network.
The name of the association suggests that ELSA is mainly focused on European law. However, ELSA covers all areas of law and is interesting for every law student. Whether you are interested in criminal law or corporate law, with its many activities, ELSA will always be of added value if you want to look beyond your study books.
Challenge your legal skills and become the best in a specific field of law through our Legal Research Groups and Moot Court Competitions! Enrich your CV and show your true potential to your future employers.
Are you interested in a specific field of law? ELSA Law Schools are a perfect tool to acquire an extra-university legal knowledge on the topic of your interest. Want more? Experience the process of international decision-making in Vienna, Geneva, New York and in more cities via ELSA Delegations!
ELSA also offers the opportunity to do practice throughout Europe and work in the best law firms by applying for the Student Trainee Exchange Programme (STEP).

Informatie over European Law Students Association Utrecht

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van European Law Students Association Utrecht. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Datum opgericht:1 September 2015
Status:Actief
Doelgroep / instituut:Rechten studenten van alle rechtsgebieden aan de universiteit Utrecht
Aantal leden/contribuanten:139
Url website:website
Sociëteit- of borrellocatie:n.v.t.
Bestuur / kantoorlocatie:n.v.t.
Stad:Utrecht
Openingstijden Sociëteit / borrellocatie:n.v.t.
Prijs contributie:15

Geschiedenis

ELSA werd opgericht op 4 mei 1981 in Wenen door studenten uit Polen, Oostenrijk, Hongarije en West-Duitsland. Het idee hierachter was om internationale contacten te stimuleren en wederzijds begrip te creëren onder rechtenstudenten aan beide kanten van het IJzeren Gordijn.

In een zeer kort tijdsbestek groeide de belangstelling voor ELSA en kreeg de vereniging ook voet aan grond in Noord-Europa. De meeste internationale bestuursvergaderingen vonden destijds dan ook plaats in Kopenhagen en Helsinki, terwijl het International Office (hoofdkantoor van ELSA) in 1984 in Oslo werd gesitueerd.

In 1986 was ELSA actief in negen landen en werd tevens vormgegeven aan de eerste commissies die tot op de dag van vandaag nog bestaan in de lokale ELSA-groepen:

Seminars and Conferences is vrijwel direct ontstaan na ELSA’s eerste internationale seminar, dat plaatsvond in Tannenfelde, Duitsland.

Scientific Activities (nu Academic Activities) ontstond uit het idee om juridische kennis te verspreiden onder het ELSA-netwerk. Tevens draagt deze commissie zorg voor het European Yearbook of Law, waarin zowel docenten als studenten juridische artikelen publiceren. In de lokale ELSA-groepen organiseert de Academic Activities-commissie veelal de studiereizen en andere uitstapjes naar bijvoorbeeld het Europees Parlement in Brussel of advocatenkantoren.

Het Short-Term Exchange Programme (nu STEP oftewel Student Trainee Exchange Programme) kwam voort uit het Canadian Training Programme. In 1984 en 1985, vertrokken hiertoe 13 student-stagiaires uit 8 verschillende landen naar Canada om aldaar stage te lopen. Op de internationale bestuursvergadering in Groningen van 1984 is hiervoor de afkorting STEP aangenomen. Thans heeft STEP een groot aanbod in stageplaatsen in diverse EU-landen.

In 1991 had ELSA zich uitgebreid in maar liefst 30 landen. Tevens legde de vereniging contact met de International Law Students’ Association (ILSA), de Amerikaanse variant van ELSA. Op 12 oktober 1992 werd ELSA’s filosofie vastgesteld tijdens de internationale bestuursvergadering in Brussel. Sinds die dag streeft ELSA middels haar activiteiten naar “a just world in which there is respect for human dignity and cultural diversity” (vertaald: een eerlijke wereld waar ruimte is voor menselijke waardigheid en culturele diversiteit).

In 1993 verplaatste het International Office van Oslo naar een meer centrale plaats in Europa, namelijk Brussel. Al snel bleek het kleine kantoortje aan de Rue Defacqz te klein te zijn, reden waarom men uitweek naar het zogenaamde ELSA House. Alhier wonen en werken de zeven leden van het Internationale ELSA-bestuur.

In 1995 groeide het aantal STEP-stagiaires naar 400 en zijn er over de verschillende landen 35 seminars georganiseerd. Internationale ELSA-bijeenkomsten konden voortaan rekenen op zo’n 250 participanten afkomstig uit 30 landen. Ook intensiveerde ELSA in deze tijd haar connecties met de Verenigde Naties en de Europese Unie.

Na de vele uitbreidingen in de jaren 90 heeft de vereniging zich de laatste jaren meer gefocust op het consolideren en verbeteren van het interne netwerk. In 2002/2003 vond de eerste editie plaats van de ELSA Moot Court Competition. Dit jaarlijkse evenement is thans uitgegroeid tot het paradepaardje van de vereniging, waarbij de laatste hoorzittingen telkens plaatsvinden in Genève.

ELSA Utrecht is opgericht op 1 september 2015. Wij zijn sindsdien hard gegroeid en hebben veel voordelen van ons Internationale netwerk waardoor ELSA Utrecht als relatief jonge vereniging toch snel is uitgegroeid als een van de grote juridische studieverenigingen van Utrecht

Activiteiten

The European Law Student
Association in Utrecht offers a variety of activities, but our most
common ones include visits to law firms in Utrecht and Amsterdam, guest
lectures on a variety of legal and pseudo-legal topics (starting this
year with the liability surrounding self-driving cars), and outings to
other institutions such as prisons and courts. On top of these we
provide access to activities offered by the ELSA groups in the other
cities in the Netherlands, as well as those organized by ELSA
International, notably the ELSA Moot Court Competition and the European
Human Rights Moot Court competition.

We further provide a forum to meet other aspiring lawyers in Utrecht,
and pass through the occasional invitation to join activities in other
ELSA cities throughout Europe. ELSA is therefore a wonderful opportunity
to establish a network while you’re here, which you can start at the
legal pub crawl coming wednesday! We start at 9 o’clock at De Luifel,
and would love to answer any more questions you might have while we’re
there. Please send us an email if you’d be interested in joining, or if
you have any other questions regarding ELSA Utrecht.

Missie & Visie

Leden van ELSA zijn ruimdenkend, internationaal georiënteerd en geïnteresseerd in culturele diversiteit op het juridische vlak. Als ELSA-lid doen zij directe ervaringen op met verschillende rechtssystemen en handelspraktijken. De naam van de verenging doet vermoeden dat ELSA voornamelijk gefocust is op Europees Recht. Echter overkoepelt ELSA alle rechtsgebieden en is het interessant voor iedere rechtenstudent. Of je nu geïnteresseerd bent in strafrecht of in ondernemingsrecht, met haar vele activiteiten, zal ELSA altijd van toegevoegde waarde zijn als je verder wil kijken dan je studieboeken.

Het doel van ELSA is bijdragen aan juridisch onderwijs, bevorderen van wederzijds begrip en promoten van sociale verantwoordelijkheid van rechtenstudenten en jonge advocaten. Om dit doel te kunnen bereiken biedt ELSA rechtenstudenten en jonge advocaten de mogelijkheid om andere culturen en rechtssystemen te leren kennen door middel van kritische dialogen en wetenschappelijke samenwerking.Op deze manier probeert ELSA hen aan te moedigen om zich in te zetten voor het welzijn van de maatschappij waar zij een deel van uitmaken.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 12 november 2019 om 08:12.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud