Studiegids » Studieverenigingen » ELSA Leiden

ELSA Leiden

ELSA (“The European Law Students’ Association”) Leiden organiseert nevenactiviteiten voor rechtenstudenten aan de juridische faculteit. De vereniging is toegankelijk voor iedereen die een rechtenstudie aan Universiteit Leiden volgt. Hierbij is het niet van belang of studenten zich willen specialiseren in het Europese rechtsgebied. De vereniging is toegankelijk voor iedere rechtenstudent en onderscheidt zich door middel van het internationale netwerk dat de vereniging rijk is.

Informatie over ELSA Leiden

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van ELSA Leiden. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Datum opgericht:1998
Status:Actief
Aantal leden/contribuanten:500
Url website:website
Sociëteit- of borrellocatie:Café de Keyzer
Bestuur / kantoorlocatie:Kamerlingh Onnes Gebouw, Steenschuur 25, kamer A 0.29
Stad:Leiden
Openingstijden Sociëteit / borrellocatie:Wij borrelen wekelijks op donderdag van 17:00-19:00 in Café de Keyzer.
Prijs contributie:15

Geschiedenis

Op 4 mei 1981 werd in Wenen “The European Law Students’ Association” opgericht. De oprichters waren studenten van beide kanten van het “IJzeren Gordijn” uit Polen, Oostenrijk, Hongarije en voormalig West-Duitsland. Zij stelden zich enerzijds tot doel te werken aan wederzijds begrip en samenwerking tussen Europese juristen en anderzijds het leggen van internationale contacten te bevorderen.

ELSA bleef gestaag groeien en had in het begin van de jaren ’90 al meer dan 30 lidstaten en observerende landen. Om zo’n grote organisatie te besturen en te coördineren werd in 1993 een kantoortje in Brussel gehuurd voor het Internationale Bestuur. Al in 1995 bleek dit te klein en verhuisde het bestuur naar het huidige ELSA huis.

De grote kracht van ELSA is haar uitgestrekte Europese netwerk. Momenteel is ELSA actief in 44 landen met meer dan 200 lokale groepen: van IJsland tot Malta en van Portugal tot Rusland. De ruim 50.000 leden vormen samen de grootste juridische vereniging ter wereld. ELSA is bovendien de enige vereniging van studenten ter wereld die als Niet-Gouvernementele Organisatie (NGO) een speciale adviserende status ten opzichte van ECOSOC (de Sociaal Economische Raad van de Verenigde Naties) heeft.

ELSA Leiden is opgericht in 1998 en één van de acht lokale groepen in Nederland, naast Nijmegen, Tilburg, Maastricht, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen.

Activiteiten

ELSA is de grootste juridische studievereniging in Europa met een netwerk dat zich uitstrekt tot 50.000 leden. Deze internationale samenwerking biedt verschillende zeer interessante mogelijkheden zoals het deelnemen aan projecten als Moot Court Competitions, Summer Schools en Legal Research Groups. ELSA Leiden organiseert ook activiteiten voor internationale studenten die rechtenvakken volgen op onze faculteit.

Daarnaast organiseren wij verschillende academische activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn de maandelijkse lezing, het Arrestendiner, de perspectieflezing en de Dieslezing. Verder organiseert ELSA Leiden carrièregerichte evenementen, zoals het Congres en het Career Event, studietrips door heel Europa en wekelijkse borrels.

Bovendien biedt ELSA Leiden verschillende mogelijkheden aan eerstejaars rechtenstudenten. Aan het begin van het jaar is er een taaltoetstraining en in samenwerking met de Universiteit Leiden organiseren wij de collegeserie Mensenrechten. Dit is een extracurriculair vak, waarbij je kennis opdoet over mensenrechtelijke vraagstukken en je zelfs de mogelijkheid krijgt om op reis naar Straatsburg te gaan.

Missie & Visie

Sinds 12 oktober 1992 luidt de missie ELSA International als volgt: “a just world in which there is respect for human dignity and cultural diversity.”

ELSA Leiden is de plek waar een student met zijn studie bezig kan zijn en studiegenoten kan ontmoeten. Door het organiseren van bijvoorbeeld verschillende academische activiteiten, carrièregerichte evenementen, studietrips en wekelijkse borrels willen wij als vereniging een fijne aanvulling vormen op de rechtenstudie.

Overige Informatie

Vragen?
Algemeen: president@elsaleiden.nl
Actief- en alumni lidmaatschap: secretarygeneral@elsaleiden.nl
Acquisitie: treasurer@elsaleiden.nl

Kijk voor meer informatie over ELSA International op: https://elsa.org/#home

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 augustus 2019 om 17:10.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud