Studiegids » Studentenverenigingen » V.S.L. Catena in Leiden

V.S.L. Catena in Leiden

Als je onze leden naar de soos zou vragen, zou al snel de vergelijking gemaakt worden met een tweede woonkamer. Voorzien van een grote bar, comfortabele banken, een pooltafel en tafelvoetbaltafel en een mensaruimte boven op de vide, willen wij als vereniging onze leden de studentikoze warmte bieden die zij verlangen.

Onze leden krijgen de vrijheid toegewezen die wij ze vanaf het begin beloven: geen verplichtingen, geen aanwezigheidsplichten, geen corvee, en geen werkweken. Met onze hierdoor ontstane familiaire sfeer hebben wij daardoor 365 dagen in het jaar de gezelligste borrelavonden, feesten, en speciale activiteiten. Deze worden georganiseerd door de commissies, projectgroepen en genootschappen, waarvoor deelname voor alle leden openstaat.

Tot slot kent onze vereniging geen hiërarchie. Niemand wordt bij ons ingedeeld naar aantal jaar van lidmaatschap, prestaties of eigenschappen. Bij ons hoeft niemand zich al dan niet verplicht te voegen bij een horizontaal of verticaal verband, je maakt vanzelf vrienden als je aan de bar komt zitten.

Informatie over V.S.L. Catena

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van V.S.L. Catena. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Type vereniging:Gezeligheidsvereniging
Datum opgericht:7-5-1952
Status vereniging:Actief
Doelgroep / instituut:studenten
Koepelorganisatie / netwerk:ZEUS & MASCQ
Huidige ledenaantal:950
Url website:website
Bestuur / kantoorlocatie:kolfmakersteeg 8, 2311 VG - Leiden
Stad:Leiden
Openingstijden Sociëteit / borrellocatie:Maandag tot en met vrijdagen van 16 tot 01:00 uur. Zaterdag en zondag van 21:00 tot 01:00 uur.
Jaarlijkse contributie:75
Ontgroening:Nee


Geschiedenis van de vereniging

11 Februari 1952 werd in Café de Valk te Leiden besloten, dat de nieuw op te richten vereniging Societas Studiosorum Academiæ Lugduno Batavorum cui symbolum “Catena” zou gaan heten. Hoewel Catena sins 20 augustus 1954 koninklijk erkend is, en daarmee koninklijk goedgekeurd, zou het tot eind jaren ’50 pas duren voordat Catena als vereniging algemeen erkend zou worden in Leiden. Catena kreeg in deze beginperiode echter wel veel steun van de Landelijke Federatie van Unitates en Bonden. Begin 1956 kreeg de vereniging daarin de status van waarnemer en twee jaar later werd zij volwaardig lid.

Catena groeide snel naar 300 leden en in 1960 werd het eerste pand gekocht. De vereniging groeide explosief en in 1969 telde de vereniging bijna 1000 leden. In 1972 verhuisden we naar het pand aan de kolfmakersteeg waar we tot de dag van vandaag gevestigd zijn. Het succes hield niet aan en al snel liep het leden aantal terug naar 200.

Pas begin jaren 90 zou de vereniging weer groei zien. Het ledenaantal verdubbelde. Eind jaren 90 vond er een grote verbouwing plaats. Tijdens de EL CID in 1999 was deze zo goed als af om in 2000 helemaal in gebruik genomen te worden. Door het mooie pand, de vrije en toch stabiele interne structuur, en het grote aantal aan activiteiten zou het ledenaantal weer groeien naar 1000 leden, waar het de komende 20 jaar aan zou blijven hangen.

Activiteiten:

Catena kent verschillende vormen van activiteiten. Zo zijn er jaarlijks terugkerende activiteiten, zoals de EL CID en de KMT, maandelijks terugkerende activiteiten zoals de maandelijkse borrel, feesten en dixo’s, en wekelijks terugkerende activiteiten zoals de tweewekelijkse filmavonden. Naast de voorgenoemde activiteiten die met enige regelmaat plaatsvinden, zijn er ook activiteiten die worden georganiseerd vanuit de vrije structuur van Catena. Zo is het ieder lid toegestaan om eigen activiteiten te organiseren. Deze activiteiten lopen van zwembaduitjes tot kattencafé-uitjes uiteen, en van escape-roomuitjes tot klimwouduitjes. Doordat deze ledenactiviteiten worden georganiseerd met de persoonlijke interesses van de organisator in het achterhoofd, is er door het jaar heen voor ieder wat wils.

Naast activiteiten zijn wij als vereniging altijd nog steeds voornamelijk gericht op het borrelen. 365 dagen per jaar bieden wij dan ook borrelavonden aan, waarin deze avonden veelal een casual sfeer aanhouden, waarbij aanwezigheid niet verplicht is. Hoewel onze meeste avonden themaloos beginnen, betekent het niet dat deze ook rustig moeten eindigen. Doordat het leden vrij staat om te doen en laten wat ze willen, kunnen deze avonden ook altijd omslaan in een impromptu dixo.
Naast standaard borrelavonden bieden wij ook thema-avonden aan, waarbij de bardienst in het teken staat van een thema.

Missie & Visie

Als vereniging proberen wij het onze missie te maken om onze leden, die vaak net zijn verhuisd naar een voor hun tot dan toe vaak onbekende stad, een groter sociaal netwerk buiten hun studie om te bieden. Dit trachten wij te doen op een manier die past bij de vrijheid waarin wij vanaf onze oprichting geloven. Wij proberen de sociale banden tussen onze leden op een natuurlijke wijze te laten groeien, zonder dat hier aanwezigheidsplichten, corvee, verplichtingen of werkweken aan te pas komen.

Daarnaast proberen wij om onze acties en handelingen op een duurzame manier uit te voeren. Zo werken wij hard aan het verminderen van het gebruik van plastic rietjes, en deze te vervangen door een duurzamer alternatief, de vermindering in gebruik van plastic op de vereniging in het algemeen, en organiseren wij een jaarlijks duurzaam festival genaamd Basil.

Overige Informatie

Door het gebrek aan hiërachische structuren binnen onze vereniging, en het bijbehorende karakter, zoals het organiseren van KMT’s met een ontgroenend karakter, is het voor iedereen mogelijk om zich op ieder moment van het jaar in te schrijven. Dit is in tegenstelling tot andere vereniging, waarbij de inschrijvingen meestal zijn geopend in de introductieweek.

Inschrijven kan bij ons doordeweeks tussen 12.00 en 19.00 en in het weekend tussen 14.00 en 21.00.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 21 januari 2020 om 10:28.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud