Studiegids » Studentenverenigingen » Studentenvereniging Liber in Amsterdam

Studentenvereniging Liber in Amsterdam

Liber is een gezellige, wat eigenaardige studentenvereniging. We kennen geen ontgroeningen of dingen als disputen, maar wel een altijd gezellige borrel op donderdagavond. Naast de borrels worden er vakanties, weekendjes weg, culturele en vaak ronduit onzinnige activiteiten georganiseerd. Door het open karakter van al deze dingen staat het je altijd vrij ergens aan mee te doen en ook kan je natuurlijk zelf dingen organiseren als je daar trek in hebt!

Informatie over Studentenvereniging Liber

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van Studentenvereniging Liber. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Datum opgericht:1962
Status vereniging:Actief
Doelgroep / instituut:Iedere soort van student in Amsterdam en van gezelligheid houd!
Huidige ledenaantal:94
Url website:website
Stad:Amsterdam
Openingstijden Sociëteit / borrellocatie:Wij hebben open borrels in september en februari, waar iedereen welkom is in onze Krater. De borrel is iedere donderdagavond vanaf 21.30 uur (en vantevoren om 20.00 uur eten, hiervoor mailen naar nomnomnom@svliber.nl). Wij hebben open borrels in september en februari, waar ied
Jaarlijkse contributie:90
Ontgroening:Nee


Geschiedenis van de vereniging

De geschiedenis van Liber begint op 13 mei 1954. Dan vormen de drie oratorische verenigingen PASCAL, ALPHA en ROSTRA de Federatie van Vrije Oratorische Verenigingen. Deze federatie wordt op 29 mei 1956 uitgebreid met NECTAR en op 13 mei van het jaar 1958 voegt ook de vereniging IANUA zich erbij. Om onduidelijke redenen viert men sindsdien de Dies op 19 oktober. Op de Dies-vergadering van 1962 wordt de federatie ontbonden en vervangen door een vereniging. Tijdens deze vergadering wordt ook voor het eerst, door de heer Bouw, de naam ‘Liber’ voorgesteld, wat ‘het boek’ betekent. De federatie had dus een christelijke inslag.
Op woensdag 12 december van dat jaar wordt met een overweldigende meerderheid (elf van de achttien) gekozen voor de naam Liber en voor de spreuk ‘Amicitia Praesidium Firmissimum’, wat iets betekent als ‘vriendschap komt voor kracht’. Alternatieven waren onder meer ‘Arx’ en ‘Fama’, en als spreuk ‘Nomen est omen’. Tijdens deze vergadering wordt ook het dispuut KOS opgericht dat vanaf 6 mei 1964 officieel wordt. In de jaren ’60 en ’70 komen er nog tal van disputen bij: ATON, KRANOS, DILEMMA, ERASMUS, ARIADNE, FREYA, PROIRA, ALKIS, PANDA, NIEUWE DISPUUT en CHROMIJN. In het topjaar 1968 had Liber meer dan vierhonderd leden verspreid over zo’n twintig disputen. In 1976 besluit een aantal traditionele disputen over te stappen naar IAN (tegenwoordig LANX). Het gaat om de disputen ALKIS, ARIADNE, PANDA en PASCAL. PANDA en PASCAL bestaan nog steeds en behoren tot de meer corporale disputen van LANX! Onze huidige premier Balkenende is in 1974 lid geworden van Liber, bij het dispuut PASCAL, maar in 1976 verdween hij dus met dispuut en al naar LANX.
In 1981 zijn alleen KOS, NIEUWE DISPUUT en CHROMIJN nog over bij Liber. Al wordt in 1982 nog wel PAMPUS opgericht, het jaar daarop verdwijnen alle disputen. In 1985 beleeft Liber haar historisch diepte- dan wel hoogtepunt met slechts elf leden. Een uitgebreide wervingscampagne volgt. In oktober 1990 wordt op de Dies-vergadering de vereniging statutair verplicht ontbonden, vanwege een typische clausule uit de oorspronkelijk statuten. Gelukkig wordt op dezelfde avond de vereniging weer opgericht met nieuwe statuten, maar met dezelfde Dies. De nieuwe statuten spreken nu niet meer van een christelijke vereniging. Vanaf dan wordt het woord ‘liber’ meer geïnterpreteerd als ‘vrijheid’.

Activiteiten:

Naast de wekelijkse borrel worden er, naast het bestuur, zowel uit commissies als van individuele leden leuke activiteiten georganiseerd, zoals weekendjes weg, vakantie in de zomer, slechte filmavondjes, enzovoorts. Er zijn een boel commissies bij Liber, omdat iedereen vrij is om deze op te richten! Zo hebben we een paar officiële commissies, zoals de Kerstdinercie, Bij Mensen Thuis Eten-cie (BMTEC) en de Vakancie, een paar onofficiële maar vrij actieve commissies, zoals de Sportcie, Bordspellencie en de Slechte-filmavondcie, en een paar onzinnige commissies, zoals de Dönercie en de Noot-noot-cie.

Missie & Visie

Alle leden welkom laten voelen en een open en gezellige sfeer te creëren.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 16 januari 2020 om 10:43.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud