Studiegids » Studentenverenigingen » Studentenscouting U.F.O.-Stam in Utrecht

Studentenscouting U.F.O.-Stam in Utrecht

De U.F.O.-Stam is een studentenvereniging gericht op studenten met een interesse in Scouting. We komen samen om allerhande activiteiten te doen, variërend van buitensport en creatief tot koken en sport en spel. De vereniging is opgericht in navolging van andere Studentenscoutingverenigingen in Nederland van welke de oudste al 100 jaar geleden is opgericht.

Op het moment kent de vereniging 30 leden in leeftijd variërend van eerstejaars tot een klein aantal PHD-studenten. De meeste leden hebben een Scoutingachtergrond, maar zeker niet allemaal. Studentenscouting kan ook een laagdrempelige manier zijn om kennis te maken met de wereld van Scouting.

Deze Scoutingwereld combineren we op de dinsdagavond vanzelfsprekend met een flinke dosis gezelligheid en studentikoosheid zoals het een studentenvereniging betaamt.

Informatie over Studentenscouting U.F.O.-Stam

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van Studentenscouting U.F.O.-Stam. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Type vereniging:Studentenscouting
Datum opgericht:25-09-2018
Status vereniging:Actief
Doelgroep / instituut:Studenten in/om Utrecht
Koepelorganisatie / netwerk:Scouting Nederland
Huidige ledenaantal:30
Url website:website
Stad:Utrecht
Openingstijden Sociëteit / borrellocatie:Dinsdagmiddag & avond
Jaarlijkse contributie:60
Ontgroening:Nee


Geschiedenis van de vereniging

Studentenscouting zelf kent een lange geschiedenis. Er zijn verenigingen in Nederland van 20,30 en zelfs 100 jaar oud. Studentenscouting in Utrecht kent vooral een bewogen geschiedenis. In deze eeuw zijn er al twee pogingen gedaan om een vereniging op te richten, beide zonder (blijvend) succes.

In september 2018 is een nieuwe poging gedaan om de droom van een Studentenscouting in Utrecht werkelijkheid te doen worden. Initieel waren er rond de tien enthousiastelingen en al snel werd het eerste bestuur gekozen. Door de grote groei van de vereniging in het jaar dat volgde, is in november 2019 besloten om voortaan verder te gaan met een vierkoppig bestuur.

Activiteiten:

Scouting staat bekend om het aanbieden van diverse en uitdagende activiteiten voor kinderen en jongeren. Precies deze insteek kent onze vereniging. Dit uit zich op allerlei terreinen, je kunt denken aan buitensportactiviteiten zoals kamperen en wandelen, maar ook creatieve uitspattingen en sport en spel komen aan bod. Om de week doen we een dergelijke activiteit die we ”opkomst” noemen en de andere week borrelen we om het studentenaspect van onze vereniging ook goed aan bod te laten komen.

Naast de wekelijkse opkomsten en borrels gaan we als Scouts natuurlijk graag op kamp. Soms voor een weekend en soms voor langere tijd. We stimuleren leden ook om mee te doen aan regionale of (inter)nationale Scoutingactiviteiten, zoals regionale hikes, Scout-in of de World Scout Moot .

Binnen Scouting Nederland kennen we ook ons eigen netwerk van Studentenscoutingverenigingen. Door heel Nederland zijn er 8 verenigingen met welke we regelmatig samen opkomsten houden, met alle stammen op kamp gaan of een feest geven.

Missie & Visie

Missie
Scouting Nederland omschrijft op haar website haar missie als volgt:
“Scouting is een open, maatschappelijk betrokken jeugd- en jongerenorganisatie, die haar leden met het Scoutingprogramma een plezierige en uitdagende vrijetijdsbesteding biedt. In dit Scoutingprogramma wordt in actief samenspel met leeftijdsgenoten, geïnspireerd op het buitenleven, een bijdrage geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid. Hierdoor leren scouts met respect voor zichzelf en hun omgeving de eigen grenzen te verkennen en verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen.”

De U.F.O.-stam onderschrijft deze missie in haar activiteiten en probeert deze in de praktijk te brengen aan de hand van de hierna volgende visie.

3.2 Visie
Wij geloven dat studentenscouting een goede manier is om drukke jongeren bij het Scoutinggedachtengoed betrokken te houden. Dit Scoutinggedachtengoed wordt uitgedrukt in de missie hierboven en komt terug in de spelvisie SCOUTS van Scouting Nederland. Deze geeft activiteiten vorm aan de hand van de volgende speerpunten Samen, Code & Traditie, Outdoor, Uitdaging, Team en Spel. Hiermee wordt er onder andere gezocht naar een manier om scoutinggebruiken -en rituelen, zoals het uniform, de das, belofte en wet een plaats te geven binnen de vereniging.

Naast de vormgeving van de activiteiten zullen beslissingen door de vereniging en haar (bestuurs)leden gedaan worden aan de hand van de normen en waarden die uit het bovenstaande spreken. De praktische invulling van deze waarden wordt als essentieel gezien om een volwaardige boodschap in de naam van Scouting uit te kunnen dragen.

Naast het zijn van een scoutingvereniging wordt de identiteit van de U.F.O.-Stam ook gevormd door het zijn van een studentenvereniging. Dit uit zich in de verwerking van de in het studentenleven aanwezige borrelcultuur in de activiteiten van de vereniging, zodat deze aansluit bij de beleveniswereld van de doelgroep.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 1 augustus 2020 om 07:43.

Bronnen: geen

Skip to content